Suomi menetti ykkössijan Norjalle maailman parhaana maana äideille. Hyvin meillä menee silti.

Suomi ja Norja vaihtoivat tänä vuonna paikkaa ykkösasemasta maailman parhaimpana maana äideille. Olemme Norjan jälkeen nyt kakkosena äitiysterveyttä, lasten terveyttä, koulutusta, talouden tilaa ja naisten osuutta politiikassa mittaavassa Maailman äitien tila 2015 –raportissa.

Pelastakaa Lasten raportti asettaa maailman 179 valtiota järjestykseen sen mukaan, miten nämä ovat onnistuneet edistämään äitien hyvinvointia.

Pelastakaa Lapset on osa Save the Children -järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjoismaissa on hyvä olla äiti

Norja nousi Suomen ohitse kärkeen menestymällä erittäin hyvin kaikilla tutkituilla osa-alueilla. Norja on esimerkiksi talouden osalta omaa luokkaansa. Maan bruttokansantuote on mitatuista selkeästi korkein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomi sijoittui kymmenen parhaan maan joukkoon äitien ja lasten terveyden sekä naisten poliittisen aseman suhteen.

Kaikki Pohjoismaat ovat äideille edelleen maailman parhaita maita asua. Kolmostilalla Norjan ja Suomen jälkeen tulee Ruotsi, Islanti on neljäs ja Tanska kuudes. Vitospaikan vei Hollanti.

Listan loppupään maat sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Perää pitää Somalia toista vuotta peräkkäin.

Kaupungeissa eriarvoisuus tiivistyy

Tänä vuonna Maailman äitien tila –raportissa erityisesti tarkastellaan terveyseroja rikkaiden ja köyhien välillä kaupungeissa ympäri maailman. Kaupungeissa asuvat sekä kaikkein rikkaimmat ja terveimmät että myös maailman köyhimmät ja huono-osaisimmat perheet.

Afrikassa, Aasiassa ja Amerikan mantereilla kaupungeissa elävien köyhimpien lasten todennäköisyys kuolla on kaksinkertainen rikkaimpien kaupunkialaislapsiin tai maaseudulla asuviin lapsiin verrattuna.

- Jatkuvasti kasvavissa kaupungeissa miljoonat äidit ja lapset jäävät ilman asianmukaista terveydenhuoltoa ja puhdasta vettä, jota he tarvitsisivat pysyäkseen terveinä ja hengissä, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Ei vain kehitysmaiden ongelma

Erot kuolleisuudessa rikkaimpien ja köyhimpien lasten välillä ovat suuria myös eräissä teollisuusvaltioissa.

Esimerkiksi joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa rikkaiden ja köyhien lasten välinen eriarvoisuus eloonjäämisessä on suurempi kuin monessa kehitysmaassa.

Naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen on siellä suurin kaikista kehittyneistä valtioista.

Yhä useampi lapsi selviää

Myönteinen uutinen raportin mukaan on se, että lapsikuolleisuus yleensä on vähentynyt merkittävästi suuressa osassa maailmaa. Lapsia kuolee päivittäin 17 000 vähemmän kuin vuonna 1990.

Alle viiden vuoden iässä kuolleiden lukumäärä tuhatta elävänä syntynyttä kohti on laskenut 90:stä 46:een.

Samalla kun muun muassa terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, köyhimpien äitien ja lasten kuolleisuus kaupungeissa on vähentynyt esimerkiksi Addis Abebassa, Guatemalassa ja Manilassa.

Isyys ei vaaranna kenenkään henkeä tai terveyttä, sensijaan synnytyksen ja raskauden komplikaatiot ovat maailmanmittakaavassa lisääntymisikäisillä naisilla huomattava kuolinsyy.

Maan isäystävällisyys on eri asia kuin joidenkin lassukoiden käsitys siitä että tasa-arvo on miesten oikeutta sortaa naisia vapaasti. Varmaan lassukoiden mielestä miesten paratiisi on joku somalia jossa heimopäällikkö saa pitää vaimoina yhtä aikaa kymmentä alaikäistä seksiorjaa, mutta ei tuolla isyyden kanssa ole mitään tekemistä.

Isätutkimuksessa varmasti kärkeen nousisivat melko samat maat kuin äititutkimuksessakin, koska niissä isille on turvattu edes jonkinlaisia oikeuksia jäädä työelämästä hoitamaan lapsiaan ja saada taloudellista tukea tähän. Isille hyvässä maassa myös lapsikuolleisuus on pieni ja lasten kannalta muutenkin yhteiskuntaolot turvalliset, koska kamalimpia asioita mitä kellekään isälle voi tapahtua on varmasti oman lapsen kuolema.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla