Suomi menetti ykkössijan Norjalle maailman parhaana maana äideille. Hyvin meillä menee silti.

Suomi ja Norja vaihtoivat tänä vuonna paikkaa ykkösasemasta maailman parhaimpana maana äideille. Olemme Norjan jälkeen nyt kakkosena äitiysterveyttä, lasten terveyttä, koulutusta, talouden tilaa ja naisten osuutta politiikassa mittaavassa Maailman äitien tila 2015 –raportissa.

Pelastakaa Lasten raportti asettaa maailman 179 valtiota järjestykseen sen mukaan, miten nämä ovat onnistuneet edistämään äitien hyvinvointia.

Pelastakaa Lapset on osa Save the Children -järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa.

Pohjoismaissa on hyvä olla äiti

Norja nousi Suomen ohitse kärkeen menestymällä erittäin hyvin kaikilla tutkituilla osa-alueilla. Norja on esimerkiksi talouden osalta omaa luokkaansa. Maan bruttokansantuote on mitatuista selkeästi korkein.

Suomi sijoittui kymmenen parhaan maan joukkoon äitien ja lasten terveyden sekä naisten poliittisen aseman suhteen.

Kaikki Pohjoismaat ovat äideille edelleen maailman parhaita maita asua. Kolmostilalla Norjan ja Suomen jälkeen tulee Ruotsi, Islanti on neljäs ja Tanska kuudes. Vitospaikan vei Hollanti.

Listan loppupään maat sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Perää pitää Somalia toista vuotta peräkkäin.

Kaupungeissa eriarvoisuus tiivistyy

Tänä vuonna Maailman äitien tila –raportissa erityisesti tarkastellaan terveyseroja rikkaiden ja köyhien välillä kaupungeissa ympäri maailman. Kaupungeissa asuvat sekä kaikkein rikkaimmat ja terveimmät että myös maailman köyhimmät ja huono-osaisimmat perheet.

Afrikassa, Aasiassa ja Amerikan mantereilla kaupungeissa elävien köyhimpien lasten todennäköisyys kuolla on kaksinkertainen rikkaimpien kaupunkialaislapsiin tai maaseudulla asuviin lapsiin verrattuna.

- Jatkuvasti kasvavissa kaupungeissa miljoonat äidit ja lapset jäävät ilman asianmukaista terveydenhuoltoa ja puhdasta vettä, jota he tarvitsisivat pysyäkseen terveinä ja hengissä, sanoo Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Ei vain kehitysmaiden ongelma

Erot kuolleisuudessa rikkaimpien ja köyhimpien lasten välillä ovat suuria myös eräissä teollisuusvaltioissa.

Esimerkiksi joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa rikkaiden ja köyhien lasten välinen eriarvoisuus eloonjäämisessä on suurempi kuin monessa kehitysmaassa.

Naisen riski kuolla raskauteen tai synnytykseen on siellä suurin kaikista kehittyneistä valtioista.

Yhä useampi lapsi selviää

Myönteinen uutinen raportin mukaan on se, että lapsikuolleisuus yleensä on vähentynyt merkittävästi suuressa osassa maailmaa. Lapsia kuolee päivittäin 17 000 vähemmän kuin vuonna 1990.

Alle viiden vuoden iässä kuolleiden lukumäärä tuhatta elävänä syntynyttä kohti on laskenut 90:stä 46:een.

Samalla kun muun muassa terveyspalvelujen saatavuus on parantunut, köyhimpien äitien ja lasten kuolleisuus kaupungeissa on vähentynyt esimerkiksi Addis Abebassa, Guatemalassa ja Manilassa.

Vierailija

Suomi on toiseksi paras maa äideille – Norja kiri edelle

Isyys ei vaaranna kenenkään henkeä tai terveyttä, sensijaan synnytyksen ja raskauden komplikaatiot ovat maailmanmittakaavassa lisääntymisikäisillä naisilla huomattava kuolinsyy. Maan isäystävällisyys on eri asia kuin joidenkin lassukoiden käsitys siitä että tasa-arvo on miesten oikeutta sortaa naisia vapaasti. Varmaan lassukoiden mielestä miesten paratiisi on joku somalia jossa heimopäällikkö saa pitää vaimoina yhtä aikaa kymmentä alaikäistä seksiorjaa, mutta ei tuolla isyyden kanssa ole mitään...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä teilä syödään vappuna? Kokosimme parhaat vinkit.

1. Kakkaemojimarengit

Kikkareen muotoiset kaakaomarengit ovat hauskaa tarjottavaa ja maistuvat ihanilta. Kun teet marengin huolellisesti, on loppu helppoa. 

2. Kakkaemojikuppikakut

Vielä marenkeja helpommin syntyvät kuppikakut, joiden vaikutus tarjoilupöydässä on yhtä ilahduttava. Tee kuppikakut valmismuffineista tai leivo ne itse. Kuorrute valmistuu nopsasti tuorejuustosta ja suklaasta. 

Kuva: Soile Saarelainen
Kuva: Soile Saarelainen

3. Popcornkakku

Tämä popcornkakku on valmistettu alun perin synttäreille, mutta se toimii yhtä hienosti vappupöydän hittijälkkärinä. Valmistukseen ei tarvita uunia, vaan se saa jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli ennen tarjoilua. 

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

4. Minihodarit

Mitä olisi vappu ilman hodareita? Tee ne joko lihaisina tai vegenä ja viimeistele halutessasi itse tehdyllä ketsupilla. Kaupankin kelpaa. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

5. Paras perunasalaatti

Nakkien perinteinen kaveri on perunasalaatti, jonka voi valmistaa sopivaksi myös kaikkein pienimmille vappuvieraille. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

6. Nakkipitsa

Lapsivieraat ovat siitä kiitollista sakkia, että tietyt ruuat toimivat aina. Nakkipitsa on yksi niistä, ja se sopii erinomaisesti myös vapun juhlapöytään.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

7. Suklaapullavuori

Jos munkit tuntuvat tylsältä vaihtoehdolta, leivo suklaapullia. Ne voit koristella värikkäillä nonpareilleilla villiin vappuun sopiviksi. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

8. Pinkit munkit

Ja valmiiden munkkien kanssa voi hyvin olla vitsikäs. Imetyksenkin juhlistamiseen sopivat munkit käyvät erinomaisesti vappupöytään. 

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi suhde herättää tunteita: se on myös lopullinen sinetti päättyneelle parisuhteelle.

Eron jälkeiseen elämään astuu mukaan uusia aikuisia, kun toinen tai molemmat vanhemmista löytävät rinnalleen uuden kumppanin. Uusien ihmissuhteiden ilmestyminen saattaa nostattaa toisen kriisivaiheen, ja jo hyvinkin toiminut vanhempien välinen yhteistyö voi alkaa kangerrella.

Tunnemyrskyn voimakkuuteen vaikuttaa se, millaisella aikataululla uudet kumppanit tulevat mukaan kuvioon, ja missä vaiheessa itse on silloin oman eron käsittelyssä. Uusien parisuhteiden myötä tulee uudestaan pohdittavaksi se, mitkä asiat kuuluvat yhteiseen vanhemmuuteen ja mitkä toisen henkilökohtaiseen elämään. On hyväksyttävä, että jälkimmäiseen oma vaikutusvalta ei ulotu.

Uusi tilanne synnyttää helposti väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja.

Vuorovaikutustaidot ovat kultaa kalliimpia, sillä uusi tilanne synnyttää helposti väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja. Ne puolestaan vaikuttavat vanhempien kykyyn hoitaa lasten asioita yhdessä. On hyvä, jos vanhemmat pystyvät uudessakin tilanteessa keskittymäään lapsen hyvinvointiin.

Miten lapsi sopeutuu vanhemman uuteen suhteeseen?

Vanhempien uudet ihmissuhteet herättävät tunteita myös lapsissa. Maltti voi olla viisasta: lapselle olisi tärkeää, että hän saa sopeutua rauhassa eroon ennen kuin hänelle esitellään vanhempien uusia kumppaneita. Vanhemman on myös hyvä miettiä, missä vaiheessa uutta ihmissuhdetta lapsi otetaan mukaan, jotta lapsen elämään ei tule usein vaihtuvia uusia aikuisia.

On tavallista, että lapsi elättelee toiveita vanhempiensa palaamisesta yhteen.

Monet lapset elättelevät mielessään toiveita vanhempiensa yhteen palaamisesta. Vanhemman uusi parisuhde murskaa nämä toiveet, mikä vaikuttaa lapsen suhtautumiseen uutta kumppania kohtaan. Lapsi voi olla mustasukkainen vanhemmastaan ja käyttäytyä tämän vuoksi vihamielisesti. Lapsi on myös hyvin lojaali molemmille vanhemmilleen ja voi olla epävarma siitä, onko hänellä lupa pitää uudesta kumppanista.

Jokainen lapsi suhtautuu vanhempien uusiin kumppaneihin omalla tavallaan. Lapsen kannalta on tärkeää, että vanhempi on avoin lapsen reaktioille ja kokemuksille ja pystyy huomioimaan lapsen, vaikka olisi samalla käymässä läpi rakastumisen huumaavaa vaihetta uuden kumppanin kanssa.

Lapsi toivoo vanhemmaltaan, että uudesta kumppanista huolimatta hänellä olisi aikaa olla lapsen kanssa kahden kesken. Kahdenkeskinen aika on myös toimiva keino osittaa lapselle, että lapsi on edelleen vanhemmalle rakas ja tärkeä, eikä uusi ihmissuhde tule syrjäyttämään lasta.

Omien ehkä kipeidenkin tunteiden keskellä on hyvä muistaa, että ex-puolison uusi kumppani voi olla jonakin päivänä yksi lapsen elämään kiinteästi kuuluvista turvallisista aikuisista. Hän voi helpottaa myös omaa arkeasi, vaikkapa kuskaamalla lasta harrastuksiin. Tämänkin vuoksi on viisasta olla mustamaalamatta ja arvostelematta uutta kumppania lasten kuullen. Inhimilliset ja ymmärrettävät mustasukkaisuuden tai katkeruuden tunteet on syytä purkaa – esimerkiksi ystäville, sukulaisille tai ammattilaisille – niin, että lapsi ei ole kuulemassa. Lapselle vanhemman uusi puoliso voi parhaimmillaan merkitä uutta ihmissuhdetta, joka tuo elämään iloa ja turvaa.

Tehtävä

  • Piirtele lapsen kanssa yhdessä, ja pyydä häntä piirtämään perhe. Suhtaudu mielenkiinnolla ja hyväksyvästi lapsen piirtämään kuvaan perheestä. Keskustelkaa kuvasta. On tavallista, että eron jälkeen lapsen käsitys omasta perheestä on erilainen kuin vanhemman käsitys lapsen perheestä.
  • Haluatko asiantuntijoiden ja muiden vanhempien tukea? Tule mukaan suljettuun Ero lapsiperheessä -keskusteluryhmään. Ryhmä on Vauva.fin ryhmissä nimellä Ero lapsiperheessä. Ryhmässä toimitaan nimimerkeillä. Kun haet ryhmän jäsenyyttä, kirjoita mukaan lyhyt kuvaus tilanteestasi.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.