Synnytyksen jälkeiseen seksielämään kannattaa valmistautua jo ennen lapsen tuloa.

Synnytyksen jälkeiseen seksielämään kannattaa valmistautua jo ennen lapsen tuloa. Synnytyksen jälkeen voi tuntua siltä kuin edessä olisi uusi eka kerta.

”Kun vanhemmuuden rooli tulee parisuhteen rinnalle, ollaan helposti kriisissä, jos ei olla varauduttu muutokseen. Kannattaa siis keskustella tulevasta”, kätilö ja seksuaalineuvoja Erja Korteniemi-Poikela vinkkaa.

Miehelle voi tulla täydellisenä yllätyksenä, että äitiys voi viedä naisen kokonaan, eikä tämä tällöin näe eikä koe mitään muuta kuin oman lapsensa. Se on luonnollinen ja tärkeä vaihe vauvan ja äidin tunnesiteen kehittymiselle mutta voi tuntua partnerista vaikealta. Varsinkin, jos mies näkee naisensa eroottisena ja nainen puolestaan työntää seksuaalisuutensa syrjään.

”Tunteistaan pitää puhua rehellisesti. Toiselta voi myös kysyä suoraan, että olethan vielä kumppanini”, Korteniemi-Poikela neuvoo.

Haluttomuus voi vaivata kumpaakin

Haluttomuus voi olla kumman tahansa osapuolen ongelma. Iso osa miehistäkin kokee seksuaalielämään liittyviä ongelmia lapsen syntymän jälkeen.

Kun alkaa tuntea olevansa valmis seksiin, haluja voi herätellä esimerkiksi muistelemalla yhdessä, mitkä asiat olivat ennen partnerissa kiinnostavia ja etsiä ne uudelleen. Halun herättely on hyvän seksin kannalta hyvin olennaista.

Itse seksiin kannattaa valmistautua etukäteen hankkimalla kotiin liukuvoidetta ja kondomeja. Synnytykseen ja imetykseen liittyvät hormonit voivat kuivattaa naisen limakalvoja, joten liukuvoide helpottaa usein yhdyntää. Liukuvoidetta kannattaa testata jo ennen vauvan tuloa, niin sen käyttö on helpompaa myös myöhemmin. Liukuvoiteen tulee kondomin kanssa olla vesiliukoista.

Ehkäisystäkin tulisi puhua hyvissä ajoin, sillä imettäminen ei suojaa riittävästi uudelta raskaudelta.

”Vastuu kondomin käytöstä kannattaa olla aluksi miehellä, koska naisen ajatukset keskittyvät usein vauvaan, ja ehkäisy unohtuu helposti”, Korteniemi-Poikela muistuttaa.

Aikaa parisuhteelle

Ajan riittävyys on usein ongelma vauvaperheissä. Sitä kun ei tunnu olevan tarpeeksi edes nukkumiselle, saati sitten parisuhteen hoitamiselle ja seksille. Siksi kannattaa sopia jo etukäteen esimerkiksi parisuhdepäivistä tai vaikka tunneista kahden kesken vauvan ollessa esimerkiksi nukkumassa.

”Tällöin tulisi yrittää olla läsnä kumppanina, oli kyse sitten seksistä, juttelusta tai riitelystä – jälkimmäinen on muuten sekin hyvin tärkeää.”

Sekä isällä että äidillä kannattaisi olla myös omia harrastuksia, joihin mennään yksin. Näillä hetkillä on olennainen merkitys myös parisuhteen hyvinvoinnille.

”Uskonpuutteen iskiessä kannattaa muistaa, että seksielämä on ainaista aallokkoa. Se saavuttaa kyllä yleensä jälleen harjansa”, Korteniemi-Poikela kannustaa.

Apua vaivoihin

Henkinen palautuminen ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen voivat vaatia huomattavasti enemmän aikaa kuin fyysinen synnytyksestä toipuminen. Jos haluttomuus, kipu tai pelko hallitsevat elämää liikaa, ongelmista kannattaa keskustella neuvolassa. Sieltä ohjataan tarvittaessa eteenpäin lääkärille tai seksuaalineuvojalle.

Jos seksi tekee kipeäaä eikä liukuvoide riitä avuksi, apteekista saa myös ilman reseptiä paikallisia estrogeenihoitoja vahvistamaan emättimen haurastuneita limakalvoja. Lisäksi naisen kannattaa tehdä lantiopohjalihaksia vahvistavia harjoituksia. Treeni estää estää virtsan karkailua ja vahvistaa seksissäkin tarvittavia lihaksia.

Joskus käy niin, että repeämät eivät parane toivotusti ja seksi sattuu tai alapää tuntuu oudolta vielä kuukausienkin kuluttua synnytyksestä. Silloin kannattaa hakeutua gynekologille, joka tarkistaa, tarvitaanko tilanteen korjaamiseksi toimenpiteitä.

Milloin seksin voi aloittaa synnytyksen jälkeen?

 • Seksin voi aloittaa, kun molemmat ovat siihen valmiita henkisesti ja fyysisesti. Ennen neuvottiin odottamaan jälkitarkastukseen, joka tehdään noin 6–12 viikkoa synnytyksen jälkeen, tai vähintään siihen, että jälkivuoto on loppunut. Näistä ohjeista on kuitenkin luovuttu, koska toipuminen on henkilökohtaista.
 • Alatiesynnytyksen aiheuttamat haavat ja repeämät vaativat parantuakseen aikaa kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Jälkivuoto voi jatkua tiputtelevana monia viikkoja, mutta se ei ole este seksille.
 • Samat ohjeet seksin aloittamisesta pätevät niin sektion kuin alatiesynnytyksenkin kokeneille. Sektiohaavan paraneminen vie keskimäärin muutaman viikon, mutta lihaskudokset eivät välttämättä toivu yhtä nopeasti. Kohdun puhdistuminen aiheuttaa jälkivuotoa myös keisarileikkauksen jälkeen.
 • Jos alakautta synnyttänyttä mietityttää emättimen kunto, sitä voi tunnustella aluksi itse sormella.

Vauva 7/2011

Vierailija

Seksi synnytyksen jälkeen

Vierailija 28.01.2014 klo 14:57 No kuinka kauan siihen seksiin sitten suhrautuisi aikaa? Vartti? Entäs viikonloppuisin lapsen päiväunien aikaan? Aamuseksiä? Auttaahan mies sinua tarpeeksi kotona? Jos koko kodinhoito on yhden ihmisen hartioilla, niin äkkiä se vapaamatkustaja muuttuu epähaluttavaksi. Älä anna haluttomuuden kasvaa liian suureksi ja ymmärrä sen syyt (väsymys luultavasti ei ole ainoa), koska ilman seksiä parishude kyllä kurtistuu kuin rusina melko äkkiä... 1. Vaikka kuluisi kuinka...
Lue kommentti
Vierailija

Seksi synnytyksen jälkeen

Vierailija 28.01.2014 klo 14:57 No kuinka kauan siihen seksiin sitten suhrautuisi aikaa? Vartti? Entäs viikonloppuisin lapsen päiväunien aikaan? Aamuseksiä? Auttaahan mies sinua tarpeeksi kotona? Jos koko kodinhoito on yhden ihmisen hartioilla, niin äkkiä se vapaamatkustaja muuttuu epähaluttavaksi. Älä anna haluttomuuden kasvaa liian suureksi ja ymmärrä sen syyt (väsymys luultavasti ei ole ainoa), koska ilman seksiä parishude kyllä kurtistuu kuin rusina melko äkkiä... Helvetti, jos lapsi nukkuu...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vaikka perheet ovat 2000-luvulla vauraampia kuin koskaan ennen, raha ei silti tunnu riittävän.

Jos perheellämme olisi enemmän rahaa käytössä, olisimme onnellisempia, kertoo 79 prosenttia Meidän Perheen rahakyselyyn vastanneista.

Raha mahdollistaa helpomman elämän. Voisi mennä ja tehdä laskematta, montako maitolitraa sillä rahalla saisi.

Noin 60 prosenttia vastaajista kuvailee kuitenkin perheensä taloudellista tilannetta hyväksi tai melko hyväksi. Epävarmuutta aiheuttaa eniten se, että kaikki mikä tulee, myös menee.

Vaikka perheet ovat 2000-luvulla vauraampia kuin koskaan ennen, raha ei silti tunnu riittävän.

”Elintason nousu lisää painetta, että pitää olla kaikkea."

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska tunnistaa ristiriidan.

– Elintason nousu lisää painetta, että pitää olla kaikkea. Esimerkiksi kännykät lapsille ovat uusia välttämättömyyksiä.

Yksi tällainen ”uusi välttämättömyys” on lapsille säästäminen.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo.

Eräs vastaaja kertoi kyselyssä näin:

Haluaisimme säästää lapsille. Emme uskalla luottaa, että opiskelijoille maksetaan tukia enää 15–20 vuoden päästä.

Aikuisten menoista tingitään ensimmäisenä, lasten harrastuksista viimeisenä.

– Etenkin äideille on tyypillistä, ettei kuluteta itseen, vaan laitetaan lapsi edelle.

”Se, että lähipiirikin venyttää senttiä, voi jopa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta.”

”Tavallisen tiukka rahatilanne” otetaan lapsiperheissä Wilskan mukaan pääosin elämänvaiheeseen kuuluvana. Se, että lähipiirikin venyttää senttiä, voi jopa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Köyhyys ja pienituloisuus taas aiheuttavat henkistä stressiä, varsinkin jos ne jatkuvat pitkään.

Tutkimusten mukaan rahasta ei kanneta huolta, jos tilillä on puskurina muutaman kuukauden palkka. Mutta tuoko muhkeampi pankkitili mielenrauhan lisäksi onnea? Tiettyyn rajaan asti kyllä.

– Noin 70 000–80 000 euron käteen jääviin yhden ihmisen vuosituloihin saakka lisäraha kasvattaa onnellisuutta. Sen jälkeen ei.

 

Näin Meidän perheen lukijat kertoivat verkkokyselyssä:

Jos rahaa olisi enemmän...

 • Olisin huomattavasti vähemmän stressaantunut ja ahdistunut. Elämässä on tarpeeksi muitakin murheita ilman rahahuoliakin.
 • Olisi varaa laadukkaampaan ruokaan ja mahdollisuus käydä yksityisellä lääkärillä.
 • Ei tarvitsisi joka asian kohdalla miettiä, voiko ostaa vai ei.
 • Voisi ostaa parempikuntoisen talon eikä tarvitsisi remontoida niin paljon.
 • Voisi keskittyä elämiseen ja arkeen. Tietäisi, että saa kaiken mitä tarvitsee, saa syödä terveellisesti ja voi hankkia erilaisia elämyksiä matkailusta ulkona syömiseen.
 • Voisi vaikka ostaa lohta kaupasta useammin kuin kerran kuussa!
 • Voisin hoitaa lastamme kotona, kunnes hän on kaksivuotias.
 • Asuisimme tilavammin ja meillä olisi varaa palkata apua (esim. siivoja). Voisimme tehdä koko perheen yhteisiä ulkomaanmatkoja. Elämä olisi huolettomampaa.
 • Pystyisimme säästämään, ja lapset saisivat joskus omat huoneet.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.