"Parin vuoden päästä tästä kaikesta helvetistä nousee entistä vahvempi Tuomas", Tuomas Enbuske kirjoittaa.

Elämäni viimeisin vuosi on ollut helvettiä.

Luin joskus libanonilaisen Nassim Nicolas Talebin kirjan Musta joutsen. Kirja kertoo tilastotieteilijän näkökulmasta siitä, kuinka ihmiselle voi tapahtua odottamattomia asioita.Mitään ei voi suunnitella etukäteen.

Jos kaikki olisi mennyt, kuten suunnittelin, olisin nyt onnellinen espoolainen kahden pienen lapsen perheenisä.

Itsestäni riippumattomista syistä olen kuitenkin nyt helsinkiläinen yhteishuoltaja ja viikonloppuisä. Sen, mitä välissä tapahtui, paljastan vasta muistelmissani, sillä juristini kieltää puhumasta asiasta.

Luojan kiitos, se ei liity mitenkään lapsiini, sukuuni, perheeseeni tai lasteni äitiin.

Olen kaikkien heidän kanssa rakastavissa ja hyvissä väleissä.

Silti yllättäen tapahtui jotain, joka heitti minut viikonloppuisäksi Helsinkiin. Koko viime vuoden olen ollut sumussa, joka alkaa helpottaa vasta nyt. Eikä se ole ollut helppoa. Se on ollut hirveää.

Raamatussa sanotaan, että ihmiselle annetaan vain sellaisia vastoinkäymisiä, joita hän pystyy kestämään.

Olen aina vihannut tuota lausetta. Se häpäisee kaikki itsemurhan tehneet.

Minusta ihmiselle voi antaa myös liikaa vastoinkäymisiä. Rehellisesti sanottuna sellainen on viimeisen talven aikana käynyt mielessä.

Mutta minulle annettiin kuitenkin onneksi vain sen verran kuin jaksoin kantaa.

Viikonloppuisyydessä on auttanut se, että lapseni ovat todella kultaisia. Ikään kuin he tajuaisivat tuskani ja osaisivat olla hankalissa tilanteissa oikein.

Nuorempi lapsista on suorastaan uskomattoman kiltti ja hyväntuulinen. Ainoa pelkoni on, että lapseni pelkäävät näyttää tunteitaan. Mutta en oikein usko siihenkään.

Aluksi halusin selvitä kaikesta periksi antamatta. En pyytänyt apua keneltäkään.

Salaa olin silti katkera, kun kukaan ei tuntunut tarjoavan apuaan. Muistin, kun hyvä ystäväni muutama vuosi sitten erosi. Tarjosin hänelle apua ja soitin lähes joka päivä.

Nyt hänestä ei kuulunut mitään.

Ainoa tie oli niellä ylpeytensä ja pyytää apua. Ensin kerroin lasteni äidille, etten selviä yksin lasten hoidosta. Hän oli todella rakastava ja auttoi minua. Muutenkin välimme ovat koko ajan olleet loistavat.

Puolen vuoden sinnittelyn jälkeen soitin vanhemmilleni. Jotenkin olen aina halunnut näyttää heille, että selviän yksin, ilman heidän apuaan. Kyseessä on ollut jonkinlainen kunniakäsitys. Onneksi kuitenkin soitin. Totta kai he halusivat auttaa minua.

Ihan samalla tavalla minä tulen tekemään kaikkeni omien lasteni eteen. Lasteni kohdatessa ongelmia kolmenkymmenen vuoden päästä autan heitä kaikissa mahdollisissa asioissa.

Elämäni on ollut yhtä onnenkantamoista. Olen syntynyt vauraaseen perheeseen, saanut aina kaiken mitä olen halunnut. Töitä on tarjottu, ja olen päätynyt hyvätuloiseksi ja terveeksi. Siksi tämän vuoden musta joutsen löi maahan.

Uskon silti, että parin vuoden päästä tästä kaikesta helvetistä nousee entistä vahvempi Tuomas. Olen myös huomannut jo alkaneeni nauraa ihmisille, jotka marisevat mitä vähäpätöisimmistä ongelmistaan.

Kuten lempifilosofini Dolly Parton on sanonut: Sateenkaarta ei voi olla olemassa ilman että on sadetta sitä ennen.

Sillä nyt sataa. Ja lujaa.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on "body".

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Sateen vuosi

Kerää ittes mies, sulla ei ole ollut mitään oikeita kunnon vastoinkäymisiä. En tiedä, mikä on aiheuttanut erosi, mutta varmaan olisit itse voinut vaikuttaa asiaan, jos olisi halunnut! Ihmisillä on oikeesta vakavia sairauksia, lapsilla ja itsellä, konkursseja yms. ihan pellee tää sun homma. Haha !! aikuisten oikeeesti, pitää pystyä hoitamaan lapsensa yhden viikonlopun ajan,,,,,,,,,,,sanat ei riitä nyt, huoh! Kerää ittes ja ole mies.
Lue kommentti
Vierailija

Sateen vuosi

Vierailija 22.09.2013 klo 13:03 Tuomas Enbuske: Riita 615 000 euron asunnosta http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288576104735.html Tästä yli 600 000 euron ökytalosta Tuomas Enbuske haluaa rahansa takaisin - kuva! http://www.seiska.fi/Viihdeuutiset/Tasta-yli-600-000-euron-okytalosta-Tuomas-Enbuske-haluaa-rahansa-takaisin-kuva/1007272 Öö, eikö sitä tunkkaista hajua muka voinut havaita ennen kauppakirjan allekirjoittamista? Miten se nyt yhtäkkiä alkoi sillä lailla haista? Jos minä olisin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.