Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tuottaja Ulla Ahvenniemi puhuu lapsilleen lyhyesti. Lohdullista on, että lapset eivät kuuntele.

"Eräänä iltana tajusin, että olin sanonut esikoiselle saman lauseen ensimmäiseksi aamulla ja viimeiseksi illalla. Kolme pientä sanaani eivät liittyneet rakastamiseen. Ne olivat 'Nyt kännykkä pois'.

Tuli paha mieli.

Paljon paremmin ei mene kuopuksen kanssa. Hänellä ei ole aamuisin kännykkää, mutta minulla on kiire bussiin. Ilmeisesti luulen, että lyhyesti puhuminen auttaa, koska sanon:

Pue. Pue. Pue. PUE.

Syö. Syö.

Pue. Pue. Äkkiä!

Hoen pukemista ja riisumista aamulla ja illalla, kodin eteisessä ja päiväkodin eteisessä. Yläkoululaiselle urputan uupumatta kännykästä, vaihdan vain välillä kohteeksi tabletin. Mutta muistinko sanoa, että hänen tekemänsä mutakakku oli hyvää?

Lohdullista on, että lapset eivät kuuntele. Esikoinen vastaa 'ihan just', sanon mitä tahansa. Kuopus taas vastaa mitä tahansa.

Kun sanon viisivuotiaalle pue, hän kysyy 'Onko Nelli Nuudelipäällä susta kiva tukka?' Kun sanon syö, hän miettii, voikohan hammaskeiju vahingossa napata tyynyn alla olevan palapelin palan. Ja kun sanon äkkiä, hän vastaa laulamalla yhtään kiirehtimättä 'hassu oma äiti-kulta'."

Valoisia päiviä,

Ulla

Meidän Perhe 3/2016

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.