Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Ellei elämä yllätä, tämä on viimeinen raskauteni, Sanna Stellan kirjoittaa.

Meille tulee vauva. Numero kolmonen. Hankittiin kissa ja koira vauvakuumetta lievittämään, mutta oho, tuli myös vauva. Ja hyvä näin.

Älkää vain kysykö, millä raskausviikolla olen. Ei hajuakaan. Ykkösen kanssa olin aina kartalla: “15 + 3 ja nyt sillä on kulmakarvat! Miten jännää!”

Kakkosen kanssa tiesin, millä viikoilla mennään, vaikka en kehitystä tarkasti seurannutkaan. Kolmosraukka kulkee siinä sivussa jo tässä vaiheessa.

Meksikolainen hopeahelistin, joka keikkui vatsan päällä aikaisemmat raskaudet, on tummuneena korulaatikon pohjalla, eikä kukaan ole soittanut kolmoselle Mozartia. Mitähän siitäkin isona tulee? Epämusikaalinen, varmaankin.

Ellei elämä taas yllätä, tämä on viimeinen raskauteni. Se aiheuttaa haikeutta.

Kyllä, liitoskivut ovat vaivanneet, eikä liukkailla kaduilla jalat harallaan lyllertämiseni ole eleganttia. Olen jäänyt jumiin sänkyyn jäykistyneen alaselän takia ja hinkuttanut itseni sivuttain milli milliltä lattialle. Parkaisujen kera tietenkin.

Silti jään kaipaamaan tätä poikkeustilaa. Vatsaa, joka ottaa tilansa, menee ensin joka paikkaan, pakottaa minut perässätulijaksi. Jalkoja, jotka turpoavat ja vaativat hidastamaan, ja unta, joka tulee ja vie mennessään. Salaperäistä möyrintää vatsassa, kun joku tyyppi siellä elää omaa elämäänsä, enkä minä häntä yhtään tunne. Osa minua, mutta silti ihan omansa.

"Ensiavuksi on hankittava tekomaha."

Jokaisessa raskaudessa olen päässyt ulkomaille, jossa ihmiset hössöttävät raskaudesta perusteellisesti. Se on ihanaa! Kaikki ne kosketukset ja siunaukset, kehut ja huomionosoitukset! Niitäkin jään kaipaamaan.

Muistan, kuinka Costa Ricassa ykkösen kanssa menin pankkiin hakemaan rahaa. Salin penkeillä ja lattioilla istui turisteja, jotka hikisyydestä ja ilmeistä päätellen olivat jonottaneet tunteja. Kun astuin sisään vatsani kanssa, turvamies kivääri olallaan talutti minut heti salin läpi. En ensin ymmärtänyt, mistä on kyse ja pelästyinkin vähän, mutta hänhän vain eskorteerasi minut ja mahani seuraavaksi vapautuvalle luukulle.

Koska satakuntalaisen on vaikea tällaista huomiota vastaanottaa, pyytelin vuolaasti anteeksi muilta jonottajilta. Kaikki olivat sitä mieltä, että tietenkin raskaana olevan kuuluu mennä ensin.

Vaikea tästä kaikesta on luopua. Ensiavuksi on hankittava tekomaha.

Vauva 3/16

Sanna Stellan on 41-vuotias kohta kolmen lapsen äiti, joka nojaa kasvatusperiaatteissaan vankasti kaaosteoriaan, mutta ei tingi nukkumaanmenoajoista tai ripsiväristään.

Iso päiväkotiryhmä on suurin riskitekijä lasten sairastelussa. Kun päivähoito alkaa, anna tutti kaveriksi vain päiväunille ja opeta jo pikkutaapero pesemään kädet saippualla.

1. Miksi päivähoidon aloitus aiheuttaa usein pitkän tautikierteen?

Kun pienessä tilassa on paljon lapsia, virukset leviävät helposti. Hengitystieinfektiot leviävät pisaratartuntana, mutta vielä tehokkaammin pintojen välityksellä esimerkiksi niin, että lapsella on kädessä räkää, joka kulkeutuu toisen lapsen käsien kautta tämän nenän limakalvoille.

2. Onko vastustuskyvyn kannalta eroa, laittaako lapsen päivähoitoon yksi- vai kaksivuotiaana?

Vastustuskyky kehittyy koko ajan: mitä nuorempana lapsi altistuu viruksille, sitä aikaisemmin hänen vastustuskykynsä kehittyy. Siksi lapsi, jolla on isompia sisaruksia päivähoidossa tai koulussa, saattaa päivähoidon alkaessa sairastaa vähemmän kuin ne ikätoverinsa, jotka ovat perheensä esikoisia. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria, joten yksi- tai kaksivuotiaan vastustuskyvyssä ei väistämättä ole merkittävää eroa.

Paljon sairastavan taaperon vanhemmat voivat lohduttautua sillä, että päivähoidossa olleet lapset sairastavat koulun alettua vähemmän kuin kotihoidossa olleet ikätoverinsa.

3. Miten lasten sairastelua voisi vähentää?

Tutkimusten valossa näyttää siltä, että päivähoitoryhmien koko on suurin tekijä lasten sairastelussa. Infektiot kuitenkin lisääntyvät jo melko pienissäkin ryhmissä, mutta perhepäivähoidossa olevat lapset näyttävät sairastavan hiukan päiväkodissa olevia lapsia vähemmän.

Infektioiden ehkäisemisessä tärkeintä on hyvä käsihygienia. Jo ihan pieniä päiväkotilaisia voi opettaa pesemään käteensä päiväkotiin tullessa ja taas kotiin palatessa, ennen ruokaa ja vessassa käynnin jälkeen.

Käsidesi ei ole kovin tehokas virustautien torjumisessa, ja se tappaa suotta myös hyviä bakteereita. Kunnon saippuapesu on paras, mutta jos vettä ei ole saatavilla, käsidesiä tai esimerkiksi kosteuspyyhkeitä voi käyttää.

4. Onko probiooteista tai vitamiineista apua tautien ehkäisyssä?

Uusimpien tutkimusten valossa valitettavasti ei. Vatsatautien kestoa voi hieman lyhentää ja niitä voi jopa hiukan ehkäistä tietyillä probiooteilla. Hyviä probiootteja vatsatautien lyhentämiseen ovat saccharomyces boulardii -hiivaa sisältävä Precosa ja lactobacillus rhamnosus -maitohappobakteeria sisältävä Gefilus.

On jotakin näyttöä siitä, että D-vitamiinin puute voi altistaa infektioille, mutta D-vitamiinilisää suositellaan lapsille joka tapauksessa. Muita lisävitamiineja ei tarvitse ottaa. Tärkeintä on monipuolinen ruokavalio ja muuten hyvät elämäntavat. Esimerkiksi vanhempien tupakointi lisää lapsen sairastelua.

5. Miten usein hoitopaikan unilelu pitäisi tuoda kotiin pesulle?

Sitä tuskin on tutkittu, mutta esimerkiksi pahimman räkätautisesongin aikaan syystalvella sen voi hyvin tuoda kotiin pesulle vaikka joka viikko.

6. Kannattaako tutti desinfioida säännöllisesti?

Vesipesu riittää. Tutin käyttö ylipäätään lisää infektioita, sillä tutit kulkevat päiväkodissa helposti suusta suuhun, putoavat lattialle ja levittävät siten viruksia. Jos tuttia haluaa päiväkodissa käyttää, se kannattaisi antaa vain päiväunille ja pestä kotona joka päivä.

7. Miten pitkään flunssan jälkeen pitäisi olla pois hoidosta, ettei tartuta muita?

Tartuttamisen kannalta pahimmat hetket ovat pari ensimmäistä sairauspäivää ja niitä edeltävä päivä. Kun oireet alkavat, lapsi on siis jo ehtinyt levittää tartuttavia viruksia. Parin kolmen sairastuspäivän jälkeen virusten määrä on kuitenkin jo pienentynyt niin, että tartuttavuus vähenee merkittävästi. Silloin lapsi voi palata päiväkotiin, jos hänellä ei ole kuumetta.

Jos perheessä muut ovat kipeinä, ei tarvitse jäädä kotiin. Toki voi kiinnittää erityistä huomiota siihen, alkaako lapsikin oireilla. Kun tiedetään, että sairastumispäivä on pahin tartuttaja, voi lapsen pitää kotona heti, jos alkaa näyttää siltä, että hän sairastuu.

8. Onko silmätulehdus syy pitää lapsi kotihoidossa?

Moniin virustauteihin liittyy lieviä silmätulehdusoireita, kuten silmien punoitusta ja pientä rähmimistä. Esimerkiksi päiväunten jälkeen ripset saattavat olla liimautuneet yhteen. Se ei kuitenkaan vaadi erityistä hoitoa eikä välttämättä kotipäivää. Sen sijaan bakteerin aiheuttama silmätulehdus, joka aiheuttaa runsasta rähmimistä, vaatii useimmiten antibioottitippoja parantuakseen. Lapsi voi palata hoitoon vuorokausi tippakuurin aloittamisen jälkeen, jos tulehdus alkaa helpottaa.

9. Milloin vatsataudin sairastanut lapsi voi palata päivähoitoon?

Vatsatautivirukset leviävät ripulin ja oksennuksen välityksellä, joten kun ripulointi ja oksentaminen ovat loppuneet, lapsi ei enää tartuta. Hän voi palata päiväkotiin, jos yleisvointi sen sallii.

Jos lapsi ripuloi tai oksentaa, hänet pitäisi hakea välittömästi kotiin. Ihannetilanteessa hän voisi odottaa vanhempiaan erillään muista lapsista. Esimerkiksi oksennusta on vaikea siivota niin, ettei virusta jäisi pinnoille, ja jos hoitajat joutuvat vaihtamaan ripulikakkavaippoja monta kertaa päivässä, taudin leviämisen riski kasvaa.

Asiantuntijoina lasten infektiotautien erikoislääkäri Tea Nieminen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta ja lastenlääkäri Samuli Rautava Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Tärkeintä on yhteys itseen ja yhteys toisiin, Petra sanoo. Kuvat: Amanda Aho
Tärkeintä on yhteys itseen ja yhteys toisiin, Petra sanoo. Kuvat: Amanda Aho

– Maailmani pyörähti ympäri, kun tutustuin kiintymysvanhemmuuteen, sanoo Petra Masko.

Mitä me syödään illalla? kahdeksanvuotias Joa kysyy.

Katsotaanpa, Joan äiti Petra vastaa.

Jääkaapin oveen kiinnitetystä taulukosta se selviää: pizzaa ja jäätelöä.

Ennakointitaulukko on auttanut...