Kuuluuko alkoholi juhliin, vaikka paikalla olisi myös lapsia?

Kuuluuko alkoholi juhliin, kun paikalla on myös lapsia?

Kun valmistujaissuma on takana, tulevat juhannus, kesähäät ja muut ihanat kesän juhlat. Moneen tilaisuuteen kuuluvat alkumaljat, ruokaviinit ja ehkä vielä illan jatkaminen lasin ääressä.

Miten suhtaudutte alkoholinkäyttöön silloin, kun paikalla on myös lapsia? Sopiiko nauttia lasillinen, muutama, vai pitäisikö alkoholi jättää kokonaan pois?

Osallistu keskusteluun ja kerro, millainen linjaus teillä on.

Vierailija

Saako lasten seurassa kilistellä?

TIlannetta voisi verrata siihen, kuinka USA:n keskilännessä "Raamattuvyöhykkeellä" koulun ja kotien ehkäisyvalistukseen suhtaudutaan täysin kielteisesti ja oletetaan nuorten olevan neitsyitä avioliittoon saakka. Kuitenkin kyseisillä alueilla on valtavasti ei-toivottuja teiniraskauksia sekä tehdään aborttejakin. Ongelmien piilottelu ja asioiden peittely aiheuttavat sen, että lapsi ei opi luontevasti suhtautumaan asioihin, vaan tapahtuu ylilyöntejä. Etelä- tai keskieurooppalainen malli toimisi...
Lue kommentti
Vierailija

Saako lasten seurassa kilistellä?

Vierailija 21.06.2013 klo 22:34 Ei saa, jos lapsia on paikalla. En juo itse enkä anna miehenikään maistaa. Ja vierellä tuo on pysynyt. Ja mistä ne lapset sitten sen juomisen mallin ottaa, kun kotoolta eivät sitä saa ??? Kavereilta ja sen näkee, kun kaupungilla viikonloppuna kävelee. Aivan hirveää miten nuoriso juo ja rellestää -> ei ole kotoolta, tullut kunnon mallia miten juodaan !!!!!! Siksi otan lasteni nähden. MUTTA en juo itseäni koskaan kunnon huomalaan jos lapset kotona. Minulle...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.