Vauva.fi:n kysely paljastaa, että rahan vähyys rassaa lapsiperheitä.

Rahan vähyys rassaa

Vauva.fi-sivuilla rahakyselyyn 2011 vastanneet kertoivat, että ylimääräistä rahaa on niukasti.

Vauvan rahakyselyn mukaan lapsiperheelle jää käteen verojen pidätyksen jälkeen tyypillisimmin 1000–2000. Alle tuhat euroa jäi noin 12 prosentille ja 4000–6000 euroa kahdeksalle prosentille vastaajista.
Vaikka tulot ovat pienet, rahaa jää säästöönkin. Yli puolet vastaajista kertoi säästävänsä pahan päivän varalle. Seuraavaksi eniten rahaa pantiin syrjään kodin hankintoihin ja asuntoon. Lapselle säästi liki kuusikymmentä prosenttia vastaajista.
Raha-asioihin liittyen eniten kiistaa perheissä aiheuttaa rahan vähyys. Siitä kertoi  riitelevänsä liki 40 prosenttia vastaajista. Myös rahan käyttötarkoituksesta kiistellään.
Yli puolella vastaajista oli omat tilit, ja kumpikin vanhemmista maksaa kuluja kykyjensä mukaan. 21 prosenttia vastaajista kertoi, että perheellä on sekä omat tilit että yhteinen tili, jonne laitetaan rahaa yhteisiä menoja varten.

Kyselyyn vastanneet kertoivat vauvan vaikuttaneen perheensä talouteen esimerkiksi näin:

 ”Äidin tulot ovat romahtaneet täysin. Ylimääräistä ei ostella. Ja vaikka tiukkaa olisi, silti olen lapsen kanssa niin kauan kotona kunnes lapsi on kolme vuotta.”
 

”Kolmannen lapsen kohdalla (ja tässä iässä, lähes nelikymppisenä) tietää, että kyllä tästä selvitään, joten turhia ei stressailla. Säästöjä käytetään surutta. Sitten kun molemmat ovat tulevaisuudessa töissä, rahaa kertyy taas helpommin. Kyllä lapset tulevat kalliiksi, mutta ovat sen arvoisia.”
 

”Vakuutuksista, turvaistuimista ja muusta turvallisuuteen liittyvästä ei viitsi tinkiä, joten niihin kuluu eniten rahaa. Muut menot pystymme kattamaan hyvin, aina ei tarvitse kaiken olla hienointa ja uusinta, käytetty tavara kelpaa hyvin.”
 

”Kolmilapsisena perheenä tuntuu, että kodinhoitotuki ei tahdo riittää muuhun kuin lasten ruokiin ja pakollisiin laskuihin. Itselleni saan hankittua hyvällä tuurilla muutaman kerran vuodessa jotain ekstraa.”
 

”Asuntolainan lisäksi rahaa käytetään elämiseen, harrastuksiin ja reissaamiseen. Emme ainakaan toistaiseksi ole joutuneet tinkimään mistään. Kaikki ylimääräinen laitetaan asuntolainan ylimääräisiin lyhennyksiin.”

Kyselyyn vastasi 267 kävijää. Kiitokset vastaajille!

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.