YHTEISTYÖSSÄ Lue Raakelin 6 parasta painonhallinnan vinkkiä, ja osallistu Mun Treenarin kimppahaasteeseen.

Monet pikkulasten äidit tuskittelevat: Miten pääsen eroon odotuksen tai vauva-ajan aikana kertyneistä ylimääräisistä kiloista?

– Ota rennosti ja tee mitä pystyt, Raakel Lignell vastaa.

Hänen mukaansa laihdutuksesta ei kannata tehdä ahdistavaa asiaa, joka vie ilon koko elämästä.

– Pienten lasten kanssa kotona oleminen on todella hienoa aikaa ja menee nopeasti ohi. Kannattaa siis keskittyä ensi sijassa siihen.

Pikkulasten äidin painonpudotuksessa on yksi haaste ylitse muiden: univaje.

– Huonosti nukkuneen äidin elimistö huutaa nopeita verensokeripiikkejä, jotta elimistö saa tarvitsemansa rakennusaineet ja energian.

Äiti ei välttämättä muista pitää kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, kun hänen tekee jatkuvasti mieli pientä naposteltavaa. Juuri näin kävi Lignellille itselleen, kun lapset olivat pieniä.

– Elin välipalasta välipalaan, enkä miettinyt tarkemmin, mitä suuhuni laitan.

Väsynyt ei myöskään jaksa innostua lenkkeilystä, ja matka kuntosalille tuntuu valovuosien mittaiselta. Liikunta kuitenkin auttaisi pikkulasten vanhempaa jaksamaan ja antaisi lisäpuhtia.

– Liikunta on minulle latautumista. Kun liikun, saan joka kerta uuden alun, Lignell sanoo.

Raakel Lignellin 6 painonhallinnan vinkkiä pikkulasten äidille

1. Nuku aina, kun voit. Vaikka hetki omaa aikaa houkuttaisi, käytä ylimääräiset vapaahetket nukkumiseen. Levänneenä jaksat miettiä, mitä syöt, ja liikkua.

2. Pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä. Syö ravitsemuksellisesti oikeanlaista ruokaa riittävästi.

3. Liiku aina kun voit. Jos et pääse kuntosalille tai jumppaan, arvosta hyötyliikuntaa. Lähde vaunulenkille tai kävele kauppareissut.

4. Muista, että hitaasti hyvä tulee. Pikadieeteillä paino putoaa nopeasti, mutta tulokset eivät ole pysyviä. Kun alat syödä normaaliin tapaasi, kilot tulevat takaisin. Ajattele siis painonhallinta pitkän tähtäimen projektiksi, joka on tullut jäädäkseen.

5. Ota hetki ja asia kerrallaan. Elämänvaiheet, myös vaikeat, tulevat ja menevät. Kohta on jo uusi hetki.

6. Pidä itsestäsi huolta, sillä kukaan muu ei sitä tee. Olet oman elämäsi tärkein ihminen. On koko perheen etu, että voit hyvin.

Kiinnostaako painonpudotus? Laihduta viisi kiloa Raakel Lignellin kanssa maksullisen MunTreenarin -5 kg Raxun kanssa -haasteen avulla.

Saat puhelimeesi päivittäiset ruokaohjeet, treeniohjelman, Raxun laihdutusvideot sekä kevyet ruoanlaittovinkit. Kimppa-chatissa voit saada tai antaa tsemppiapua ja keskustella kerran viikossa haasteesta Raxun kanssa live-chatissa.

Lataa puhelimeesi Mun treenari -applikaatio.

Vierailija

Raakel Lignell pikkulasten äideille: "Älä stressaa laihtumisesta vaan tee mitä pystyt"

Ei millään pahalla mutta Raakel on lihonut lähes samoihin mittoihin takaisin missä oli nikke knakkertonin katseella mitattuna. Näinhän siinä tuppaa käymään kun on ollut koko ikänsä lihava. Siinä mielessä hassua että antaa laihdutusvinkkejä. Monet onnistuu pudottamaan painoa mutta yleensä kilot tulee takaisin ja yleensä korkojen kera.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Turvaistuintestissä arvioitiin yhteensä 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteutetun turvaistuintestin tulokset julkaistiin tänään. Peräti 21 istuinta sai hyvän kokonaisarvosanan. Kolme istuinta jäi tyydyttävään arvosanaan, yksi arvioitiin välttäväksi ja neljä sai heikon kokonaisarvosanan.

Heikon kokonaisarvosanan saivat seuraavat mallit: Jané GravityAvionaut Ultralite IQ-telakallaGiordiani Evolution Isofix ja Concord Ultimax i-Size. Kaksi ensimmäistä reputtivat liian suuren kemikaalikuormituksen takia: Jané Gravityn verhoilussa oli liikaa naftaliinia ja Avionautissa liikaa palonestoainetta.

Loput kaksi istuinta arvioitiin heikoksi niiden epäonnistuttua etutörmäystestissä. Giordiani Evolution Isofix -istuimen etutörmäystestissä mitatut kuormitusarvot ylittivät raja-arvot ja lantiovyö liukui ylöspäin kohti koenuken vatsan aluetta aiheuttaen lapselle suuren loukkaantumisvaaran.

”Huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia.”

Concord Ultimax i-Size ei puolestaan kestänyt etutörmäystestin rasitusta vaan särkyi, kun istuin oli asennettuna kasvot menosuuntaan 15 kilon painoisella koenukella. Kun testi tehtiin pienemmällä Q3-koenukella selkä menosuuntaan asennettuna, istuimen takaosa irtosi telakasta. Molemmat tilanteet aiheuttavat vakavan loukkaantumisriskin.

– Testissä huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Integroitu turvatyyny oli hyödyksi

Turvaistuintestissä oli mukana ensimmäistä kertaa turvatyynyillä varustettuja turvaistuimia. Bébé Confort Axissfix Air ja Maxi-Cosi Axissfix Air -istuimissa valjaiden olkatoppauksiin on integroitu turvatyynyt. Järjestelmä aktivoituu, kun isofix-kiinnikkeet lukittuvat autoon.

Testi osoitti, että turvatyyny tukee etutörmäyksessä eteenpäin retkahtavaa niskaa ja vähentää siihen kohdistuvaa kuormitusta. Sekä Bébé Confort Axissfix Air että Maxi-Cosi Axissfix Air saivat hyvän kokonaisarvosanan.

Katso koko tuloslista pdf-muodossa tästä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ole kuten kasvatusguru Jari Sinkkonen neuvoo: kuulostele lapsen tunnelmia, juttele ja utele. Saatte siitä molemmat paljon.

Pienet lapset kysyvät, kysyvät ja kysyvät vielä vähän – satoja kertoja päivässä. Kyselyvaihe ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia, ja yhtäkkiä huomaat, että jutteluyhteyden ylläpito on vähän vanhemmankin hommaa. Silloin viimeistään on aika ryhtyä kyselemään itse.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen neuvoo, että yhteisten rupatteluhetkien avulla pysyt perillä siitä, onko lapsella kaikki hyvin. Myös sävyllä on väliä: hyvissä keskusteluissa ei ole äitiä tai isää tenttaamassa, vaan tasa-arvoisia ihmisiä juttelemassa toistensa kanssa. Rennon höpöttelyn lomassa on helpompi puhua myös niistä asioista, joiden kertominen tuntuu vaikealta.

Lapsen pitää saada kokea, että aikuinen oikeasti haluaa kuulla ja ymmärtää häntä.

– Kun lapsi on saanut kokea, että aikuinen oikeasti haluaa kuulla ja ymmärtää häntä, hänellä itsellään kehittyvät valmiudet kuulla ja ymmärtää toisia, Sinkkonen sanoo Meidän Perheen videolla.

– Meistä ihmisistä harva asia on yhtä ihana kuin se, että toinen on vilpittömästi kiinnostunut siitä, mitä minulla on sanottavana.

Aikuisen esittämät kysymykset opettavat lapselle myös kysymisen, vastaamisen ja keskustelun taitoja, Parents.com neuvoo.

Mitä sitten kysyisi? Yksi ihana tapa on opetella yhteinen iltarituaali: kysy lapselta kolme kivaa asiaa päivästä, ja kerro itsekin omasi. Kiitollisuusharjoitus auttaa teitä molempia huomaamaan hyvät arjen tilanteet ja opettaa sinulle, mistä lapsesi tykkää. Se kehittää myös vaikkapa ongelmanratkaisua, keskittymistä ja sinnikkyyttä.

Mutta muutakin voi ja kannattaa lapselta kysellä. Ihan mitä vaan! Esimerkiksi näillä pääsee liikkeelle:

 1. Mistä haaveilet juuri nyt?
 2. Jos voisit tehdä nyt ihan mitä tahansa, mitä se olisi?
 3. Mitä kaverisi tykkäävät nykyään tehdä?
 4. Jos unilelu voisi puhua, mitä se kertoisi?
 5. Ketä haluaisit kaikista eniten halata?
 6. Mille nauroit viimeksi?
 7. Mikä saa sinut tuntemaan olosi rohkeaksi?
 8. Mitä pelasit viimeksi? Mitä siinä pelissä tehdään?
 9. Mikä olisi supersankarinimesi? Mitä erityistaitoja sillä on?
 10. Kenelle haluaisit lahjoittaa sata euroa ja miksi?
 11. Mitä piirsit viimeksi?
 12. Minne haluaisit kaikista eniten matkustaa? Miksi juuri sinne?
 13. Jos saisit luoda maailman ihan alusta, millainen siitä tulisi?
 14. Mikä ääni tai musiikki saa sinut hyvälle tuulelle?
 15. Mikä asia sinua harmittaa? Mitä sille voisi tehdä?
 16. Mistä tunnistaa kivan kaverin?
 17. Minkä kivan asian olet viimeksi tehnyt jollekin toiselle?
 18. Jos kirjoittaisit kirjan, mistä se kertoisi?
 19. Jos voisit olla yhden päivän ajan jokin eläin, mikä haluaisit olla?
 20. Mitä ihan oikeasti haluaisit kesälomalla tehdä?
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.