Kuvat
Milka Alanen
Tässä perheessä aikuisetkin kiukuttelevat joskus. "On parikin kertaa tullut uhattua, että heitämme lelut roskiin, jos niitä ei siivota."
Tässä perheessä aikuisetkin kiukuttelevat joskus. "On parikin kertaa tullut uhattua, että heitämme lelut roskiin, jos niitä ei siivota."

Vuorotyöläisten lasten ikävä purkautuu toisinaan kiukkuna, jonka väsynyt vanhempi joutuu kohtaamaan parhaiden taitojensa mukaan. Tunteiden hyväksyminen auttaa Irinan, 46, ja Rikun, 40, kolmilapsista perhettä jaksamaan.

Ekaluokkalainen Hilla oli nukkunut yön huonosti, pyörinyt isän ja äidin välissä ja saanut äidin lopulta nousemaan sängystä aamukolmelta. 

Aamulla kaikkia väsytti, ja kiukku oli sen mukaista.

Purserina työskentelevän Irinan piti lähteä yhdeksän aikaan lennolle Pariisiin virkeänä ja levänneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lähdin kyllä, mutta en kovin virkeänä, Irina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välillä väsyneenä hän sortuu sarkasmiin, niin kuin tuonakin kiukkuaamuna. 

– Totesin Hillalle, että äitipä leikkaa tukan pois, niin ei ole enää tyhmä! Oikein tunsin, miten henkinen jarisinkkoseni huokasi syvään ja totesi, etten osaa olla oikeanlainen äiti.

Kuumatunteinen aamu päättyi lopulta äidin ja tyttären halaukseen autossa koulun pihalla – niin kuin usein riitojen jälkeen. Molemmat olivat kaivanneet syliä ja läheisyyttä.

Väsymys on vuorotyöläisen perustunne

Irinan ja Rikun perheessä molemmilla vanhemmilla on vuorotyöt – Riku on ensihoitaja ja palomies – joten ennustettava arkirytmi ja koko perheen yhteinen aika jäävät usein vain haaveeksi. Isovanhempiakaan ei ole lähellä apuvoimina.

– Väsymys on melkein perustunne, ja se näkyy esimerkiksi siinä, miten hyvin kestämme lasten pahaa tuulta, Irina sanoo.

Lapset reagoivat vanhempien poissaoloon ja epäsäännölliseen rytmiin kiukuttelemalla etenkin koulu- ja päiväkotipäivien päätteeksi. Silloin vaatteet ovat huonosti, peruna on tyhmä ja äiti nyt varsinkin.

– Olemme puhuneet lasten kanssa paljon ikävästä. Että se on ihan sallittu tunne. Tulee ikävä, kun toisesta välittää, ja ikävä purkautuu turhautumisena, Irina sanoo.

Vielä kun muistaisi sen itsekin.

Väsyneenä lapsen kiukuttelua on vaikeampi kestää.

– Rehellisesti: joskus väsyneenä ja ilman auttavia käsiä kyllä mietin, että mitä hiivattia olen tehnyt taas ansaitakseni lapsilta tämän käytöksen.

Onneksi lapset ovat jo oivaltaneet, että kun äiti tulee pitkältä lennolta, on kaikkien edun mukaista antaa hetki aikaa levolle.

– Meillä on töissä vuorotyökiukulle oma nimikin PNYS: Post New York Syndrome. Silloin raivoan itsekseni virkapuku päällä ja imuri kädessä. Avaimet roikkuvat ulko-ovessa, ja meikkipussi löytyy jääkaapista, Irina kuvailee.

Näissä tilanteissa auttaa armollisuus: että hyväksyy epätäydellisyytensä vanhempana. Ei aikuinenkaan aina jaksa. 

Hyvä parisuhde pelastaa tiukan arjen

Toinen hyvä apu on intohimoinen parisuhde. Kun kaiken pohjana on onni ja kunnioitus toista kohtaan, ikävätkin tilanteet voi sietää. Välillä pari pyrkii järjestämään työvuoroja niin, että yhteisiä vapaahetkiä olisi enemmän.

Kolmas apukonsti on tunteiden hyväksyminen.

– Vaikka riidat ovat kuluttavia, lasten pitää saada myös kiukutella. Se kertoo siitä, että heillä on turvallinen olla. Olemme oppineet, että aika auttaa. Kiukkua kestää tovin ja sitten se laantuu, Riku sanoo.

Hankalissa hetkissä hän yrittää lisäksi muistaa Liisa-tätinsä sanat.

Parempi olla onnellinen kuin oikeassa.

– Parempi olla onnellinen kuin oikeassa, sanoi tätini, ja tuosta motosta yritän pitää kiinni.

Sitten on vielä neljäskin keino: nopeat eväät. Riku on huomannut, että perheen naisväki kiivastuu erityisen herkästi nälkäisenä

– Vaikka minäkin olen temperamenttinen, kestän lasten kiukkua paremmin kuin Irina. Olenkin oppinut kantamaan mukanani milloin mitäkin välipalapatukkaa, hän paljastaa.
 

Marttyyri valloillaan

Meillä kiukutellaan pyykkien viemisestä koriin, lelujen keräämisestä tai pukeutumisesta.

Kun pinna palaa, sorrun sarkastiseksi tai marttyyriksi ja sanon jotakin typerää, kuten eipä tässä äidilläkään helppoa ole.

Kiukku laantuu, kun aikaa kuluu riittävästi ja olemme kaikki ensin riitautuneet keskenämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla