Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Pipsa Hurmerinta taikoo keittiössään herkkuruokia, jotka kelpaavat nyt hänen nirsolle kaksivuotiaalle pojalleenkin. Karkkipäivää heille ei tule.

”Lapsen saatuani hämmästyin todella, kun vauvani ei ollutkaan pullea ja kaikkiruokainen pikkuahmatti vaan nirso luuviulu, jolle ei aluksi kelvannut mikään. Luulin, että vuoden ikäisenä poika söisi samaa ruokaa kuin me hänen isänsä kanssa, ja sanoisi vielä nam.

Ei syönyt eikä sanonut. Nyt tiedän paremmin, että useimmat lapset ovat luonnostaan ennakkoluuloisia, ja heillä voi kestää pitkään tottua uusiin makuihin.

Koska poikani on syönyt alusta saakka niin vähän, olen satsannut laatuun. Ajattelen, että se vähä minkä hän syö, on oltava laadukkaista aineksista valmistettua, terveellistä ja jos mahdollista, vielä luomua.

Sinnikkään työn tuloksena poika alkoi maistella tarjoamiani ruokia ja syö nyt mielellään esimerkiksi kalaa. Oma äitinikin hemmottelee minua kalalla. Äidin lohiseljanka on mahtavan hyvää!

Maistuisi pojalle tietysti makeakin. Lapset rakastavat makeaa, onhan äidinmaitokin sellaista. Mutta niin kauan kuin pystyt valvomaan mitä lapsesi syö, ei kannata opettaa häntä syömään sokeria. Jos makeutta haluaa lisätä, voi käyttää esimerkiksi banaania tai taateleita, jotka eivät ole prosessoituja kuten valkoinen sokeri.

Ennen yksivuotispäiväänsä poika ei syönyt mitään valkoista sokeria sisältävää, mutta kyllä hän nykyään saa synttäreillä kakkua ja mehua kuten muutkin lapset. Herkuttelen joskus itsekin berliininmunkilla tai pullalla.

Mutta karkkipäivää meille ei tule. Jos makeansyönti keskitetään yhteen viikonpäivään, tulee sokerista kielletty herkku, jota ahmitaan sitten valtavat määrät.

Sokeri on Suomessa iso ongelma myös aikuisilla. Kauppojen irtokarkkiosastot ovat massiivisen kokoisia. Voi kun sama innostus näkyisi myös vihannesten syönnissä. Siinä meillä olisi paljon vielä petrattavaa.

En myöskään käyttäisi sokeria, tai muutakaan ruokaa, lohdukkeena tai palkintona. Siitä lapsi oppii helposti elämän pituisen tavan, mistä voi seurata monenlaisia ongelmia.”

Kokki, ruokakirjailija ja tv-juontaja Pipsa Hurmerinta, 37, asuu Helsingin Punavuoressa miehensä ja 2-vuotiaan poikansa kanssa. Pipsan Keittokirja pienille ihmisille ilmestyi tänä syksynä Tammen julkaisemana. Se sisältää 57 kekseliästä ruoka-annosta perheen pienimmille. Lisänä on tietoa ravintoarvoista ja raaka-aineista.

Lue lisää

Tv-kokki Kari Aihinen: ”En usko lastenkasvatuksessa ehdottomiin sääntöihin”

Mitä kokkaat lapsen synttäreille, Henri Alén?

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.