”En halua hankkia lapsia tähän pahaan maailmaan. Nykynuoret voivat pahoin", kuulee usein älykköjen sanovan.

”En halua hankkia lapsia tähän pahaan maailmaan. Nykynuoret voivat pahoin. Ne eivät saa mielenterveyspalveluita ajoissa, niistä tulee kouluammuskelijoita, ja ympäristökin ehtii tuhoutua ilmastonmuutoksen takia”, kuulee usein  älykköjen sanovan.
Monilla on sellainen olo, että elämme nyt jotenkin erityisen väkivaltaisia aikoja. Terveydenhoidosta leikataan, ja maailmanloppukin odottaa kulman takana. 

Näin ajattelevat ihmiset eivät tunne historiaa eivätkä todennäköisyyslaskentaa. Yhdysvalloissa on asialle hieno termikin: ”pahan maailman syndrooma”. Sen keksi unkarilaissyntyinen professori George Gerbner 1960-luvulla. Pahan maailman syndroomasta kärsivä seuraa tiedotusvälineistä kauhu-uutisia, tappoja, murhia ja ympäristötuhoja ja luulee, että maailma on jotenkin erityisen vaarallinen paikka.

Aivojamme kiinnostavat enemmän kauhuesimerkit kuin tilastot. Tilastojen mukaan maailma ei ole koskaan aikaisemmin ollut turvallisempi paikka lapselle kuin nyt. Lapsikuolleisuus on laskenut, vaarallisia tauteja on saatu hallintaan, väkivalta on vähentynyt eikä maailmassa ole koskaan ollut näin vähän sotia.

Mutta kun luemme jutun pedofiilista, aivomme unohtavat kaiken suhteellisuuden ja luulevat, että jokainen poplaritakkinen setä kyttää lastamme. Jokainen sukupolvi on luullut, että maailmanloppu tulee juuri heidän aikanaan. Eikä se ole ikinä tullut.

On jotenkin älykästä kritisoida nykyaikaa ja haikailla menneiden perään. Tämä tietysti tehdään omalla kannettavalla tietokoneella, cafe latten äärellä ja langattomalla nettiyhteydellä. Nämä antimodernisti-hörhöt pelottelevat muita ruokien lisäaineilla, kännykkäsäteilyllä ja rokotteiden haittavaikutuksilla. He haikailevat menneeseen aikaan, joka on  ollut totta korkeintaan Disneyn piirretyissä.

”Nykyajan lapsi ei saa olla tarpeeksi kauan lapsi, seksuaalisuus on joka puolella läsnä”, on toinen usein kuultu latteus, joka ei ole totta. Miettikääpä nyt entisajan metsämökkiä, joka vielä sotien jälkeenkin oli usein yksi iso pirtti, jossa koko perhe asui. Lapset kuulivat varmasti kaikki äidin ja isän yölliset panemiset, eivätkä he silti saaneet siitä sen kummempia traumoja, koska traumoja ei ollut vielä keksitty.

Vielä 1800-luvulla tytöt olivat yleisesti raskaana vähän ensimmäisten kuukautisten jälkeen.
Kun isoisäni Uuno Enbuske myytiin 12-vuotiaana naapuriin rengiksi, eli orjaksi, hän ei joutunut jonottamaan mielenterveyspalveluja, koska sellaisia ei ollut olemassakaan. Silti Uuno oli satavuotiaaksi saakka hauska ja  positiivinen ukko.

Vielä vuoteen 1984 lapsia sai laillisesti pahoinpidellä. Ja sitä myös tehtiin. Suurimmalta osalta menneisyyden  vanhemmista lapset huostaanotettaisiin nykymaailmassa heti.

Lausun joka aamu hiljaisen kiitoksen siitä, että minulla on lapsi juuri tähän maailman aikaan eikä historiassa. Kun aamulla ensimmäisenä pesen lapseni pyllyn lämpimän vesihanan alla, lämmitän sen jälkeen aamupuuron mikrossa ja pistän päälle maailman parhaan lapsenvahdin, Huomenta Suomen värikkäät mainokset, yritän vain kuvitella, miten ihmeessä esi-isäni selvisivät vauvanhoidosta asuessaan luolissa satojentuhansien vuosien ajan.

Tuomas Enbuske on 31-vuotias helsinkiläinen toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat avovaimo ja reilun vuoden vanha Elaisa-tytär.

Kolumni on julkaistu Vauva-lehdessä 4/2010.

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.