Arki on raskasta ja joskus tuntuu, että on vaikea iloita omasta lapsesta, lukijamme kirjoittaa.

Kysymys

"Meillä on kaksivuotias temperamenttinen ja herkkä tytär. Tytär on esikoisemme, mutta nyt meille on tulossa perheenlisäystä. Tytär on aina ollut haastava. Vauvana hän viihtyi enimmäkseen sylissä ja itki paljon.

Täysimittaiset yöunet hän nukkui ensimmäisen kerran 1 v 10 kk ikäisenä. Nykyisin yöt sujuvat pääsääntöisesti hyvin. Syöminen on omaehtoista ja ruokamäärät pieniä. Tyttö kasvaa miinuskäyrällä tasaisesti eikä neuvolassa ole puututtu painoon.

Ongelmaksi on tullut tytön ”kiukuttelu” arkisista asioista kuten kauppaan lähdöstä, pukemisesta ja vessaan menemisestä. Kiukutellessaan hän huutaa ja itkee, heittelee tavaroita tai läpsäisee. Arki on raskasta ja joskus tuntuu, että on vaikea iloita omasta lapsesta.

Onko tällainen jokapäiväinen kiukuttelu normaalia? Miten arki sujuisi helpommin? Yritämme pysyä rauhallisina ja johdonmukaisina, mutta väsyneenä se usein unohtuu ja tulee huudettua lapselle ja puolisolle.

Jännitämme myös, miten tytär ottaa tulevan sisaruksen vastaan."

Tiina

Janna vastaa

"Tiinalle: veikkaanpa kirjeesi nostattavan myötätuntoisia huokauksia lisäk­seni myös lukijoissa. Tuttu umpikujatilanne, joka vie ilon suhteesta.

Lapsenne käytöstä kutsutaan yleensä ”uhmaiäksi” tai ”tahtoiäksi”, joka aktivoituu, kun lapsi huomaa hänellä olevan vanhemmista erillinen tahto. Ehkä tyttärenne on tavallista herkempi ja tahtojen taistelussa siksikin kovemmilla.

Tiedän olevani hieman anarkistinen, mutta ajattelen, ettei lapsen tahto ole ”uhmaiässä” uutta: ainahan lapsi on tahtonut jotain. Ero syntyy siitä, kun vanhempi ei enää noudata lapsen tahtoa.

Entä miten te ­vanhemmat kiukuttelette lap­selle?

Niin rasittavaa kuin vauvan itkuisuus ja heräily onkin, me vanhemmat suomme sen vauvalle. Kaksivuotiaalle asetamme jo vaatimuksia, joihin toivoisimme hänen taipuvan puheella.

Pysähtyisin kysymään, mitä tyttärenne ”kiukuttelu” on? Mikä saa hänet hermostumaan? Jännittääkö hän? Haluaako hän päättää itse? Tuore isosiskon rooli voi sekin herättää lapsessa huolen: rakastatteko enää minua? Tämän elämän tärkeimmän kysymyksen muotoilu ei kaksivuotiaalta ehkä onnistu muutoin kuin kiukuttelemalla.

Entä miten te ­vanhemmat kiukuttelette lap­selle? Missä kaikessa tottelette häntä, e­ntä toisianne? Mikä teitä haittaa tai huolestuttaa kiukuttelussa?

Tarkoitus ei ole syyllistää, vaan korostaa merkitystänne tyttärellenne, joka elää herkkää vaihetta. Jos tietäisin, miten kiukuttelun saa loppumaan, kertoisin sen teille kyllä. Ehdotan, että pyritte vielä neuvolapsykologin vastaanotolle, jotta suhteenne kriisi helpottuisi."

Vierailija

Onko kaksivuotiaan jokapäiväinen kiukuttelu normaalia?

Meillä on täsmälleen samanlainen herkkä ja temperamenttinen tytär kuin kysymyksen lähettäjällä, hiukan vanhempi vain. Toinen tytär on puolitoista vuotta nuorempi ja hänellä on tasaisempi luonne (hän käyttäytyy tavallisen lapsen tavoin, suuttuu jos on aihetta muttei ole jatkuvasti polttamassa päreitään joka asiasta). Isosiskon herkästi hermostuva luonne on ihan samanlainen kuin se oli jo vauvana, se vain tulee nykyään esiin eri tavalla. Mielestäni psykiatrin neuvo pohtia, mitä kiukun, lyömisen,...
Lue kommentti
Vierailija

Onko kaksivuotiaan jokapäiväinen kiukuttelu normaalia?

Meillä asui taannoin tuollainen parivuotias herkkis, jonka kanssa mikään ei oikein sujunut. Kävipä sitten ilmi, että pikkuneidillä oli yli vuoden muhinut korvatulehdus, joka ei missään välissä parantunut. Aina jälkitarkastuksessa kommentti kuului joko: "Tämä on melkein parantunut" tai "Tämä on varmaankin jo uusi". Kun sitten korvalääkäri sai pienet korvat oikeasti parannettua, niin lapsenkin luonne tasoittui. Kai sitä on äkäinen, jos korviin jatkuvasti koskee.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.