Pikkusisaruksen syntymä on esikoiselle iso muutos. Näin mustasukkaisuus pysyy kurissa.

Lähes kaikki lapset tuntevat jonkin verran mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Tutkimukset osoittavat, ettei mikään ikä suojaa lasta mustasukkaisuudelta.

Yllättäen lapsen temperamenttipiirteitä enemmän mustasukkaisuutta ennustava tekijä on kuitenkin vanhempien välinen parisuhde.

”Kun vanhemmilla on hyvä olla yhdessä, se vaikuttaa vahvasti perheen tunneilmapiiriin ja myös sisarusten välisiin suhteisiin”, psykologi Taina Laajasalo sanoo.

Laajasalo on kirjoittanut yhdessä psykologi Silja Salmen kanssa kirjan Kun kolmesta tulee neljä (Atena, 2013).

Lapsen mustasukkaisuutta ei kannata pelätä. Mustasukkaisuus on normaali, elämään kuuluva tunne, joka ei tutkimusten mukaan vahingoita lasta. Vain hyvin pienellä osalla lapsista pikkusisaruksen syntymä ja mustasukkaisuus aiheuttavat pitkäkestoisia kielteisiä seurauksia kehitykseen.

”Lapset alkavat tuntea mustasukkaisuutta yllättävän varhain. Jo puolivuotias saattaa olla mustasukkainen, jos äiti hoitaa esimerkiksi tuttavien lasta”, Taina Laajasalo kertoo.

Lapsen kielteistä käytöstä vauvaa kohtaan ei kannata aina moittia. Hänet voi vain ohjata lempeän varmasti tekemään jotain myönteisempää.

”Kannattaa muistaa, että kaksi–kolmevuotias ei osaa olla kovin empaattinen. Ei ole tuhmuutta, jos hän ei ole vauvaa kohtaan kovin myötätuntoinen”, Silja Salmi sanoo. 

Sisarusten välistä hyvää puolestaan kannattaa vahvistaa. Kun näet lapsen olevan kiva vauvalle, kehu häntä siitä.

”Jos lapsen kielteisiä tunteita ei hyväksytä eikä niitä käsitellä hänen kanssaan, silloin mustasukkaisuus voi olla riski lapsen itsetunnolle”, Salmi sanoo.

Vanhempi sisarus kannattaa ottaa mukaan vauvanhoitoon, sillä osallistuminen vahvistaa sisarussuhdetta ja edistää lapsen empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja.

Vauva 4/2013

Lue lisää

Miten valmistaa sisaruksia vauvan tuloon?

Erilaiset, mutta yhtä rakkaat – näin vanhempi on tasapuolinen

Maria Veitola: Vielä yksi?

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.