Pikkusisaruksen syntymä on esikoiselle iso muutos. Näin mustasukkaisuus pysyy kurissa.

Lähes kaikki lapset tuntevat jonkin verran mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Tutkimukset osoittavat, ettei mikään ikä suojaa lasta mustasukkaisuudelta.

Yllättäen lapsen temperamenttipiirteitä enemmän mustasukkaisuutta ennustava tekijä on kuitenkin vanhempien välinen parisuhde.

”Kun vanhemmilla on hyvä olla yhdessä, se vaikuttaa vahvasti perheen tunneilmapiiriin ja myös sisarusten välisiin suhteisiin”, psykologi Taina Laajasalo sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laajasalo on kirjoittanut yhdessä psykologi Silja Salmen kanssa kirjan Kun kolmesta tulee neljä (Atena, 2013).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen mustasukkaisuutta ei kannata pelätä. Mustasukkaisuus on normaali, elämään kuuluva tunne, joka ei tutkimusten mukaan vahingoita lasta. Vain hyvin pienellä osalla lapsista pikkusisaruksen syntymä ja mustasukkaisuus aiheuttavat pitkäkestoisia kielteisiä seurauksia kehitykseen.

”Lapset alkavat tuntea mustasukkaisuutta yllättävän varhain. Jo puolivuotias saattaa olla mustasukkainen, jos äiti hoitaa esimerkiksi tuttavien lasta”, Taina Laajasalo kertoo.

Lapsen kielteistä käytöstä vauvaa kohtaan ei kannata aina moittia. Hänet voi vain ohjata lempeän varmasti tekemään jotain myönteisempää.

”Kannattaa muistaa, että kaksi–kolmevuotias ei osaa olla kovin empaattinen. Ei ole tuhmuutta, jos hän ei ole vauvaa kohtaan kovin myötätuntoinen”, Silja Salmi sanoo. 

Sisarusten välistä hyvää puolestaan kannattaa vahvistaa. Kun näet lapsen olevan kiva vauvalle, kehu häntä siitä.

”Jos lapsen kielteisiä tunteita ei hyväksytä eikä niitä käsitellä hänen kanssaan, silloin mustasukkaisuus voi olla riski lapsen itsetunnolle”, Salmi sanoo.

Vanhempi sisarus kannattaa ottaa mukaan vauvanhoitoon, sillä osallistuminen vahvistaa sisarussuhdetta ja edistää lapsen empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja.

Vauva 4/2013

Lue lisää

Miten valmistaa sisaruksia vauvan tuloon?

Erilaiset, mutta yhtä rakkaat – näin vanhempi on tasapuolinen

Maria Veitola: Vielä yksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla