Vanhempien ei tarvitse osallistua enää lapsen ­nukahtamiseen, jos ­turvallista yhdessä­oloa on ollut riittävästi ja yhteiset iltarutiinit on hoidettu hyvin. Kuva: iStockphoto.
Vanhempien ei tarvitse osallistua enää lapsen ­nukahtamiseen, jos ­turvallista yhdessä­oloa on ollut riittävästi ja yhteiset iltarutiinit on hoidettu hyvin. Kuva: iStockphoto.

Illat tuntuvat vanhemmista äärimmäisen ahdistavilta ja raskailta. Mikä auttaisi?

"Meillä on kolmevuotias poika ja viisivuotias ­tyttö. Molemmat ovat herkkiä ja rauhallisia, vaikka uhmaa ja luonnettakin löytyy. He ovat päivisin päiväkodissa samassa ryhmässä. 

Ongelmamme on lasten nukkumaanmeno. Tyttö on aina ollut todella huono nukkumaan, mihin olemme hakeneet apua neuvolasta ja unikoulusta.

Mikään ei ole auttanut. Jos poika nukahtaa ensin, tyttö aloittaa jos jonkinlaisen asian toimittamisen. Nukkumaanmeno venyy jopa yhteentoista.

Yleensä he nukahtavat kymmenen jälkeen. Aamuherätys on ennen seitsemää, joten lapset ovat aamuisin väsyneitä ja kiukkuisia. Päikkärit tulevat päiväkodissa tarpeeseen. Olen pyytänyt, ettei kumpikaan lapsi saisi nukkua yli tuntia.

Illat tuntuvat meistä vanhemmista äärimmäisen ahdistavilta ja raskailta. Pinna kireällä ja ­väsyneinä palautamme lapset sänkyyn kerta toisensa jälkeen. Usein tulee huudettuakin.

Meillä on selkeät ja säännölliset iltarutiinit. Olemme kokeilleet tarrataulukkoa ja vaikka mitä. Viikonloppuisin lapset eivät suostu nukkumaan  päiväunia, ja he menevät reippaasti nukkumaan puoli yhdeksältä. Aamulla he heräävät kahdeksan aikaan pirteinä."

Väsyneet vanhemmat

Janna vastaa:

"Väsyneille ­vanhemmille: Tilanne on todella harmillinen. Ikävä kierre kannattaa ­katkaista, jotta suhteenne lapsiin taas helpottuu. Se onnistuu helpoiten, kun liittoudutte lasten kanssa samalle puolelle nukahtamisvai­keutta vastaan.

Tarrataulukossa on riskinsä. Lapsen näkökulma jää ymmärtämättä, jos aikuinen palkitsee lasta vain itselleen sopivasta, ”kiltistä” toiminnasta. Mitä lapset itse kertovat unensaantivaikeuksistaan? Miksi uni ei tule? Mikä siihen auttaisi?

Mihin tarrat teillä auttoivat: nukahtamiseen vai sängyssä pysymiseen? Miten sängyssä voisi pysyä, vaikka ei nukukaan? Itse ajattelen, etteivät sängystä nousut välttämättä ole ”tuhmaa käytöstä”, vaan lapsen tapa ottaa pikku hiljaa itse vastuuta nukahtamisrutiineistaan. 

Kun lapsi nousee juomaan tai kolmatta kertaa pissalle, vanhemmat jatkavat pokkana iltapuuhiaan. Lapsi voi kävellä takaisin sänkyyn itse (vaikka mutkan kautta). Hyvät yöt voi toivottaa uudestaan ystävällisesti ja vähän hajamielisestikin.

Vanhempien ei tarvitse osallistua enää lapsen ­nukahtamiseen, jos turvallista yhdessäoloa on ollut riittävästi ja yhteiset iltarutiinit on hoidettu hyvin, kuten teillä on tapana."

Vierailija

Ongelmana lasten nukkumaanmeno

Suurta osaa lasten nukahtamisongelmista tuskin olisi, jos ei olisi pakko herätä aamulla aikaisin ja lähteä tarhaan / kouluun. Itse olen lapsena ollut tosi huono nukahtamaan ja saatoin tosiaan kukkua ylhäällä pari tuntia sänkyynmenoajan jälkeenkin. Nyt aikuisena valvon edelleen myöhään vaikka kello soi 5:30. Minun luontainen vuorokausirytmini vain on mikä on, eikä se ole muuksi muuttunut hyvistä yrityksistä huolimatta. Tottakai vanhempien pitää käydä töissä ja lasten mennä siksi aikaa hoitoon,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.