Kanadalaistutkimus selvitti sen, minkä naiset ovat tienneet jo pitkään – äitiys muuttaa pysyvästi aivoja.

Lähes jokaiselle äidille tuttu juttu: etsit puhelinta kunnes huomaat, että puhut siihen parhaillaan. Auton avaimet löytyvät vimmaisen etsinnän jälkeen jääkaapista tai pyykinpesukorista. Lasten ja eläinten nimet menevät sekaisin – ojennat muksuasi lemmikkinne nimellä ja päinvastoin.

Nyt tutkijoilla on näyttöä siitä, että ”äitiaivot” (mombrain) ovat todellakin olemassa. Kanadalaisen University of British Columbia -yliopiston tutkijat selvittivät, miten erityyppiset estrogeenihormonit vaikuttavat rottanaaraiden käytökseen. Toisilla rottanaarailla oli ollut jo aiemmin poikasia, toisilla ei.

Kun tutkijat antoivat aiemmin pentuja saaneille keski-ikäisille rotille tiettyä estrogeenihormonia, niiden oppimiskyky heikentyi. Lapsettomien rottien oppimiskyky sen sijaan parani hormonipistosten jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neurotieteilijä, tohtori Liisa Galean mukaan tämä osoittaa, että raskaus muuttaa lopullisesti aivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hormoneilla on valtava vaikutus ihmisen mieleen. Raskaus ja äitiys vaikuttavat naisen elämään monella tavalla: mielessä ja kehossa tapahtuu lähtemättömiä muutoksia.

Mutta onneksi arkijärkikin sen sanoo – äitiys myös kehittää aivoja. Vai kuinka moni nainen olisi uskonut ennen äidiksi tuloaan, että pystyy yhtä aikaa imettämään kuopusta, lukemaan esikoiselle kirjaa ja hämmentämään sopivissa väleissä soppakattilaa? Tai muistamaan seuraavan päivän kimurantit aikataulut minuutti minuutilta vielä puoliunessa pedissäkin?

Eipä onnistu kaikilta, mutta äidin aivojen hienovaraiset kytkennät mahdollistavat nämä ihmeteot päivittäin.

Lähde: Todays´s Parent

Taas tätä sukupuolittunutta hömppää. Jos äitiys tuhosi aivoni niin mihin olisinkaan kyennyt ilman lapsia? Pikkulapsivuosina tuli tehtyä niin maisterinpaperit kuin jatko-opinnotkin imetysten ja perhearjen lomassa.

Koti-isien aivojen tutkiminen on laiminlyöty, epäoikeudenmukaista. Mutta lasten hoitamisessa ihminen keskittyykin elämän olennaisimpiin asioihin. Joka halveksii äitejä ja isiä, ei ole viisas ja kunnioitettava.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla