Mistä Aihe vapaa -palstalla keskustellaan tällä hetkellä?

Keräsimme kevään piristykseksi tämän hetken hulvattomimmat keskusteluketjut Vauvan Aihe vapaa -palstalla. Palstalaisia ärsyttävät mm. teenlitkijät, lihavat mallinuket ja koirien kaulurit.

Voiko olla turhempaa ammattia kuin valokuvaaja?
"Vaatiiko valokuvaaminen älyä?"
"Kuka hyötyy siitä että YLE lähettää johokin Afrikkaan toimittajan lisäksi kuvaajan. En halua elättää kuvien räpsijöitä."
Lue koko viestiketju >

Normaalikokoinen mallinukke, näitä Suomeen kans!
"Jos tämä on nyt muoti että aletaan muokata noita mallinukkeja sairauksien mukaan kuten ylipaino, niin eikö sitten voisi olla mallinukkeja joilta puuttuu jalka tai käsi tai vaikka mielisairaaksi tai masentuneeksi diagnisoitu nukke?"
"Mä kaipaisin lyhyempiä mallinukkeja."
"Ne ketkä puolustaa näitä läskinukkeja ovat itse myös läskejä."
Lue koko viestiketju >

Minua ärsyttää teenlitkijät – muita?

"Keittelet vieraille kahvia, niin eiköhän sieltä joku piiperrä, että "minä voisin ottaa teetä". Argh."
"Usein teehipit on muutenkin jotain ihme hiippareita, joiden olemassaoloa ei edes huomaa."
Lue koko viestiketju >


Oudoin tilanne, jossa olet ollut?
"Asunnon välittäjä istui huoneiston sohvalla, itki ripsivärit poskilla edesmennyttä koiraansa ja minä hämmentyneenä yritin lohduttaa häntä."
"Ristiäisten jälkeen pappi kävi vaihtamassa kaapunsa pois, rohjahti nojatuoliin ja alkoi tuijottamaan formuloita. Paita oli jäänyt huonosti joten me muut tuijotimme papin karvaista mahaa."
Lue koko viestiketju >
 
Ihmiset, jotka ulkoiluttavat kipeitä koiria kaulureineen
"Eikö sitä kauluria voi ottaa pois edes ulosmenemisen ajaksi? Siis nehän on koiran mielestä hirveitä kapistuksia ja varmaan kamalaa olla sen kanssa ulkonakin, kun ei voi nuuskia mitään. "
"Luuletko tosissasi, että koira edes haluaisi jalka paketissa ja kivuliaana jonnekin maratonille lähteä."
Lue koko viestiketju >

 

Vierailija

Ärsytyksen aiheena tänään: Valokuvaajat, mallinuket ja teenlitkijät

Jes, hyvin kuvaavaa! :) Vauva.fi taitaa olla täynnä itseensä ja elämäänsä kyllästyneitä ihmisiä, kun jaksavat ärsyyntyä ties mistä ja vielä aloittaa ärsyyntymisensä johdosta ketjun nettipalstalle. Kyllä ihminen voi ärsyyntyä ihan mistä tahansa, mutta voisi samalla miettiä, oisko mahdollista tehdä sille omalle negatiivisuudelleen jotain.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vanhemman päihteiden käyttö täytyy huomioida myös eron jälkeisissä suhteissa.

Eroon liittyy usein erimielisyyksiä myös päihteiden käytöstä. Vanhemman päihdeongelma vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa lasta, ja se pitää huomioida lapsen ja vanhemman suhteessa ja tapaamisissa myös eron jälkeen. Päihteiden käytöllä on vaikutusta käyttäjään itseensä ja hänen läheisiinsä, oli kyse sitten alkoholista, lääkkeistä tai huumeista.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus, ja jo pieni määrä päihteitä voi vaikuttaa tähän. Aikuisen käytös muuttuu spontaanimmaksi ja arvaamattomaksi. Vanhempi itse voi mieltää oman päihteiden käyttönsä olevan tavallista ja mukavaa, mutta samassa tilanteessa lapsi voi kokea tutun vanhemman vieraana ja pelottavana.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus.

Vaaran merkki voi olla myös se, jos lapsen toinen vanhempi tai lapsi kokee, että joutuu varomaan toista, kun tämä ”juhlii tai rentoutuu”, tai jos sovituista asioista ei pysty pitämään kiinni päihteiden takia.

Jos päihteiden käyttö mietityttää tai huolestuttaa, ota yhteyttä vauva- ja lapsityön ammattilaiseen, jolla on osaamista ja ymmärrystä myös päihteistä. Saat apua riippumatta siitä, käytätkö itse päihteitä tai koskeeko huolesi ex-puolison tai muun läheisen päihteiden käyttöä. Moni pelkää negatiivista leimaa, mutta siihen ei ole syytä.

Päihteiden käyttö lapsen näkökulmasta: 9 kysymystä

Kun mietit, miten päihteiden käyttö vaikuttaa kykyyn toimia vanhempana, käy läpi alla olevat kysymykset. Ne paljastavat, miltä päihteiden käyttö näyttää lapsesi näkökulmasta.

Vastaukset vaikuttavat myös siihen, voiko lapsen toinen vanhempi luottaa sinuun tai voitko sinä luottaa häneen vanhempana. Voiko vanhemman antaa olla kahden lapsen kanssa? Muuttuuko vastaus sen mukaan, onko kysymyksessä tavallinen arki-ilta, viikonloppu tai loma-aika?

Mieti tilanteita ensin itsesi kannalta ja sitten lapsesi toisen vanhemman kannalta.

 1. Näkeekö lapsesi sinut jonkun päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisena tai krapulassa?
 2. Miten luulet lapsesi kokevan: oletko sinä häntä varten?
 3. Oletko lapsesi näkökulmasta luotettava? Pystytkö pitämään hänelle antamasi lupaukset?
 4. Joutuuko lapsesi häpeämään käytöstäsi? Miten luulet lapsesi kokevan sen?
 5. Joutuuko lapsesi pelkäämään sinua? Ajattele taas tilanteita lapsen silmin.
 6. Huolehditko lapsesi henkisestä turvallisuudesta?
 7. Onko käytöksesi ennakoitavaa?
 8. Kohteletko lastasi ikätasoisesti?
 9. Vältteleekö lapsi sinua jossain tilanteessa? Millaisia nämä tilanteet ovat?

Tehtävä:

 • Pohdi, millaisia näkökulmia ja tunteita yllä olevista kysymyksistä seuraa. Hae tarvittaessa apua herkästi: joskus vaikeisiin tilanteisiinkin tottuu, ja silloin voi olla vaikeaa tehdä eroa tavallisen arjen ja ongelman välillä. 
 • Jos päihteiden käyttö mietityttää, ota yhteyttä Ensi- ja turvakotien liiton lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaisiin. Voit kysyä esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksesta raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteestasi tai avun saamisesta. Voit keskustella myös nimettömänä. Tavoitat Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntijat Chatissa (ma klo 14–17.30 ja ke 15.30–17.30), WhatsAppilla, soittamalla tai sähköpostilla. Palvelu on maksuton. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta ”Päihteiden käyttö huolestuttaa” -otsikon alta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen

Uunidonitsit onnistuvat myös ilman donitsipeltiä. Ei uppopaistamista!

Houkuttelevat donitsit syntyvät nopsasti ilman väkertämistä Soppa365:n ohjeella. Reseptissä on käytetty donitsipeltiä, mutta ilmankin pärjää: voit pursottaa taikinan rinkuloiksi pellille leivinpaperin päälle pursotinpussilla. 

Donitsireseptissä on mukana kolme erilaista kuorrutetta: vadelmista tai mustaherukasta syntyvä marjakuorrute, kookosmaidosta tehtävä kuorrute sekä ruusuvedellä maustettu vaaleanpunainen unelma. Valitse niistä suosikki tai testaa vaikka kaikkia.

Pinkkien donitsien ohje löytyy täältä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.