Blondi tuli taloon

Jos Suomen surkein isä -kilpailu järjestettäisiin, pääsisin semifinaaleihin.

Jos Suomen surkein isä -kilpailu järjestettäisiin, pääsisin semifinaaleihin. Ei, en ole nonsaleeraannut lapseni joulukuvaelmaa, tuhahtanut hänen piirustukselleen tai tarjonnut mikseriin pistettyä happymealia tuttipullosta. Ongelmani on, etten jaksa lastani. Äläkä ymmärrä nyt väärin. Isyys on hienointa, mitä minulle on tapahtunut sitten pippelini löytämisen. Rakastan tytärtäni enemmän kuin koskaan pystyin kuvittelemaan. Olen ollut nyt viikon yksin kotona, enkä kestä edes katsoa tyttäreni tyhjään huoneeseen pakahtumatta ikävään. Mutta silti. Yhteiset hetket lapsen kanssa ovat yleensä helvetinmoista häsläämistä.

Vaikka traumaattinen lapsuus on muotia, suurimmalla osalla meistä on hyviä muistoja lapsuudestamme. Tämä johtuu valokuvista. 70- ja 80-luvuilla filmi oli kallista, joten kuvia räpsittiin vain kivoista hetkistä: lomamatkasta Korkeasaareen, jalkapallon pelaamisesta isin kanssa juhannuksena nurmikolla tai joulusta sukulaisten kanssa. Äidit olivat alkaneet ymmärtää Kodak-hetkien päälle. Valokuva-albumin järjesteleminen ja kultatussilla kuvan alle olennaisen kirjoittaminen oli tarkkaa työtä. Valokuvista tulee harha, että lapsuus oli kultaisempaa kuin se olikaan. Totuushan on, että pienen lapsen vanhemmuus on valonnopeudella ohikiitävä sekava kaaos jossain nuoruuden ja keski-iän välillä. Samaan aikaan tehdään uraa, rakennetaan taloja ja kasvatetaan uusia ihmisiä. Huhhuh.

Uhmaikäinen on aamulla vaikeampi kuin hankalinkaan suomalaispoliitikko. Mikään ei kelpaa: voileipäkinkku on väärän merkkistä, potallakäyttäjä on väärä ja kurahaalari on väärän värinen. Jos pienellä hirviöllä ei olisi puolta omasta dna:stani, hän olisi yhtä ärsyttävä kuin feissari aamuruuhkassa. Joka ilta töistä tultuani ensimmäinen ajatukseni on ”menisipä tuo jo nukkumaan”. Tämä on tietysti outoa, sillä olen hankkinut lapsen vapaaehtoisesti. Ja haluan vielä toisenkin, joka kasvaa parhaillaan rouvani mahassa. En tiedä, olenko ainoa isä koko maailmassa, jonka mielestä 3-vuotias on aika ärsyttävä suuren osan valveillaoloajasta. Miksi helvetissä sitten hankin lapsia? Hinkuamme jalkaamme raskasta palloa, jota kutsutaan perheeksi. Sen saatuaan pahimmistakin grazybailaajakavereistani on tullut  ostoskärryjä Jumbossa työnteleviä masentuneita zombeja.

Kaikkein analyyttisimmin perheenperustamisen hulluutta lähestyi Charles Darwin 1800-luvulla. Evoluutioteorian kehittäjän jäämistöstä löytyi lappu, johon oli kirjattu naimisiinmenon plussat ja miinukset. Huonoihin puoliin Darwin laski muun muassa vaimon sukulaisten kanssa hengailun, naisellisen rupattelun tarpeen ja sen, ettei ollut enää vapautta tulla ja mennä kuten haluaa. Hyviin puoliin Darwin taas kirjasi, että vaimosta olisi vanhuusajan seuralaiseksi. Ja sen, että saisi lapsia.

Lasten hankkimisessa parasta eivät ole lapset, vaan myöhemmin tulevat lapsenlapset. Isovanhemmuus on evoluutiobiologien mukaan tärkeä syy ihmislajin menestykseen. Isovanhemmuuteen ei simpanssi pysty. Isovanhemmat saavat nimittäin lapsenlapsistaan juuri parhaat puolet.
Mutta. Minä en haluaisi olla vain yksi evoluutiobiologien esimerkkitapaus,­ vaikka tästä alasta niin mielelläni kirjoitankin. Haluaisin nauttia isovanhemmuudesta ja ennen kaikkea vanhemmuudesta ilman, että peilaan kokemaani johonkin evoluutiobilsan kirjaan.

Tuomas Enbuske on 34-vuotias espoolainen toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat avovaimo ja 3-vuotias Elaisa-tytär. Perheeseen odotetaan toista lasta.

Vauva 5/2012

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.