Kuva: <span class="photographer">123rf</span>
Kuva: 123rf

Jonna Mikkonen perusti keskusteluryhmän, jossa poikalapsista puhutaan myönteisesti.

Kavereille ja ehkä kaverien kavereille, järvenpääläinen Jonna Mikkonen ajatteli, kun hän vuosi sitten maaliskuussa perusti Facebookiin ryhmän Poikien äidit.

Hetkessä jäseniä oli sata, ja ryhmään alkoi liittyä äitejä, joita Jonna ei entuudestaan tuntenut. Nyt poikien äitejä on ryhmässä jo 50 000.

Jonnalla on 10-, 8-, 5- ja 2-vuotiaat pojat. Ryhmä syntyi tarpeesta myönteiselle keskustelulle pojista. Ryhmän tarkoitus ei ole vertailu vaan vertaistuki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olisipa hirveää – ja muita kamalia kommentteja

Ryhmässä ei mollata poikia – eikä myöskään isiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun odotin kolmatta poikaani, monilla oli kielteistä sanottavaa. Että ”Olisipa hirveää” tai että ”Ai te yritätte niin kauan että tulee tyttö”. Se tuntui loukkaavalta ja väärältä. Silloin olisin tarvinnut tukea muilta poikien äideiltä, Jonna sanoo.

"Pitäähän sinulla tytär olla, muuten jäät yksin."

Tyttölasten äidit ja lapsettomat naiset saattoivat sanoa Jonnalle, että pitäähän sinulla tytär olla, muuten jäät yksin.

– Ihmeen moni ajattelee, että tytär on perheessä äidin kaveri, etenkin jos perheessä on sekä tyttö- että poikalapsia.

Jonna on töissä liikunta-alalla, ja Facebook-ryhmän ylläpitäminen on hänelle harrastus.

Rakkaudesta herkkiin poikiin

Poikien äidit -ryhmässä huomaa, että poikien rooli voi olla ahdas. Meemit ja kuvapostaukset poikien herkkyydestä ovat suosittuja.

– Moni suhtautuu poikiin ongelmina, ja se on surullinen ajatus. Ihmiset ovat yksilöitä, jokainen on omanlaisensa, myös pojat.

Monilla ryhmän äideillä on tietenkin myös tyttölapsia. Jonnan mielestä pojat ovat äidille pääsy uuteen maailmaan: kun ei ole itse ollut poika, lapsen mukana saa nähdä ihan uutta.

– Pojat ovat lahja! Itse asiassa luulen, että ymmärrän myös miehiä nyt paremmin.

"Hellyys on tärkeää myös pojille."

Mitä muuttaisit poikien hyväksi, jos voisit?

– Äitien pitäisi ottaa aikaa muodostaa suhde poikaansa, etenkin jos perheessä on myös tytär. Toiseksi: kouluissa pitäisi ottaa paremmin huomioon erilaiset oppijat, tytöt ja pojat, Jonna sanoo.

– Pojat tarvitsevat läheisyyttä: monen tutkimuksen mukaan tytöt otetaan syliin useammin kuin pojat. Hellyys on tärkeää myös pojille.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
#uhriudutaanolemattomasta kirjoitti:
No siis iik, ihan vertaistukiryhmä tarvitaan kun poikia niin hirveästi sorsitaan :'(

Kyllä on rankkaa kun poikia ei arvosteta. Sitten kouluissakin poikia ja "poikamaista" käytöstä halveksitaan. Tolkuton riehuminen, tappelu ja aggressiivinen käytös on pelkkää Tauriini-Eemilin tapa osoittaa pippelinomistajien tyypillistä käytöstä, vaadin ymmärrystä!!
Ahkeruudesta ja hiljaisuudesta EI saa palkita, koska se on akkojen käytöstä.
Ja sehän ei toki mene niin, että hyviä numeroita koulussa saava poika on älykäs ja tyttö ahkera, ei lainkaan.

Mikä sinun ongelmasi on? Pojat on erilaisia oppijoita ja siihen on kiinnitetty liian vähän huomiota.

Hyvä kun tuollainenkin tukiryhmä on perustettu. Tekstistäsi saa kuvan, että se on vaan oikein pippelinomistajille, että heidät jyrätään kiltin tytön muottiin puristavassa systeemissä aina päiväkodista lähtien. Tämä systeemi ei vaan toimi ja jotakin uutta on keksittävä.

Vai ovatko pojat luonnostaan tyhmiä ja laiskoja? Voinet tiedustella em. ryhmän mammoilta!

Siis eikä.. Jos tarkoituksesi oli heittää jotain kehittävää tai älykästä, niin meni kyllä metsään.

Kyllä, mun mielestä on 100% oikein, että pojilta vaaditaan kilttiä ja hyvää käytöstä. On somaa, että sinun silmissäsi tämä on uhriasetelma, missä poikia "jyrätään" kun heiltä vaaditaan kiltin TYTÖN (huom, ei lapsen, vaan tytön. Sinun silmissäsi kiltteys on jotain, mikä tulee tytöiltä luonnostaan, pojille se on niin mahdotonta, että heidät suorastaan jyrätään vaatimatta kilttiä käytöstä) käytöstä.

Mä oon täysin kyllästynyt tälläiseen "poikia syrjitään ja alistetaan"-sontaan. Paskanmarjat. Itse on 19-vuotiaana täysin tuoreessa muistissa se, miten koko peruskoulu meni poikien sikailun ja riehumisen rauhoitteluun. Joka vitun tunti. Pojat myös kiusasivat, erityisesti fyysisesti, enemmän.

En lainkaan ihmettele miksi näin on. Heillä on kotona vanhemmat (sinunkaltaisesi) jotka näkevät adhd-riehumisen ja törkeän käytöksen pelkästään luonteenomaisena piirteenä.
Sinä et ainoastaan vapauta poikia vastuusta, sinä jopa syyllistät koulumaailman kiltteyden vaatimisesta ja kaiken komeuden päälle esität pojat UHREINA. Heitä ei ainoastaan pidä ymmärtää, heitä pitää sääliä ja mahdollistaa tuo käytös, koska muuten ahdetaan väkisin tytön rooliin (ja voisiko pahempaa kohtaloa olla)!

Onnea sulle ja muiden hirviöpoikien äideille. Vaatikaa vaan muutosta koulumaailmaan, että teidän kallisarvoinen Jorma-Wolfgang saa varmasti tunkea Tuomaksen pään vessanpyttyyn ja kätensä Irman housuihin, koska pojat on poikia (mieti paljonko tuolla yhdellä lauseella on kuitattu pahuutta maailmassa), vai mitä? Älkää missään nimessä nähkö lapsenne holtitonta käytöstä omana tai lapsenne vikana, syyttäkää ihmeessä kaikkia ja kaikkea muuta, vaatikaa vielä ymmärrystä päälle! :)

Sitä toki sopii miettiä, miksi miehet komeilevat jokaisessa rikostyypissä enemmän edustettuna kuin naiset, miksi 90% rattijuopoista Suomessa on miehiä, miksi kouluampujat ovat poikia jne.
Toki se voi olla sitä, ettei paha yhteiskunta ymmärtänyt pippelinomistajan ainutlaatuisuutta tarpeeksi. Sitten toisaalta se saattaisi olla sitä, että pojilta hyväksytään (sinun tapauksessasi jopa oletetaan) törkeää käytöstä. Toki syynä kaikkeen voi olla se maaginen testosteroni. TAI sitten, pikkuriikkinen ehkä, syy voi olla se, miten miehiä paapotaan, ymmärretään ja selitetään käytöstä lapsesta lähtien.
Kun tyttö lyö, hän on huonosti kasvatettu. Kun poika lyö, hän vain nujakoi muiden poikien kanssa. Kun tyttö ei tee läksyjä ja laiskottelee, hän on laiska ja saamaton. Poika on vain kiinnostunut jostain tärkeämmästä ja "erillainen" oppija.
Pojilta ei vaadita samalla tavoin ahkeruutta tai epämiellyttävien asioiden (kuten kotitöiden) tekemisen harjoittelua. Tämä kantaa sitten hedelmää esim. siinä miten pojat eivät jaksa lukea pääsykokeisiin ja tytöt kirivät ohi.

Noh, siinä onkin taas sitten mammat kuorossa huutamassa, miten yliopistojen pääsykokeet suosivat naisia. Kun kyllä pitää päästä helpommalla, kuten aina ennenkin elämässä.

Ja trust me, en kysyisi ikinä mitään henkilöltä, joka identifioi itsensä kyseisestä ryhmästä tykkääjäksi.

Vierailija

Meillä on 2 kilttiä, rauhallista, koulussa hyvin menestyvää poikaa.
Heidän pitäisi kuulemma reipastua, riehua niinkuin muutkin pojat 😞

Minusta on outoa että pojille hyväksytään vain yhdenlainen rooli, se riehujan rooli.
Vaikka taitaa olla sama juttu tytöilläkin. Vain tietynlainen käytös hyväksytään.

Mielestäni olisi parempi nähdä lapset persoonina, ei pelkästään sukupuolensa tuotteena.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla