Näyttelijä Lotta Lehtikari haluaa olla 7-vuotiaalle pojalleen ennen kaikkea rehellinen.

"Poikani aloitti viime syksynä koulun. Jännitin muutosta, vaikka hän kävi eskarin samassa rakennuksessa. Olen ollut yllättynyt ja helpottunut, miten hyvin kaikki on mennyt.

Lapsen intoa on ollut liikuttava katsella. Hän ei kaipaa kotiin koulupäivän jälkeen vaan jatkaa leikkejä kavereiden kanssa leikkipuiston iltapäiväkerhossa. Höh, miks sä tulit jo, lapsen suusta kuuluu, jos menen hakemaan häntä liian aikaisin.

Eron jälkeen lapseni on kasvanut kahdessa kodissa. Se sujuu hyvin, koska asumme lähekkäin hänen isänsä kanssa. Asumisjärjestely rytmittää elämääni. Puolet ajasta elän tiiviisti lapsen kanssa, puolet ajasta yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole halunnut kasvattaa poikaani pumpulissa. Uskon avoimuuteen. Tahdon hänen oppivan maailman kaikki puolet, myös sen hurjuuden ja epätäydellisyyden. Lapselle sopivalla tavalla tietenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi synkistä uutistapahtumista, kuten vaikkapa ebolasta tai Venäjän tilanteesta, koululainen kuulee omassa kaveripiirissään joka tapauksessa. Parempi siis selittää hänelle asiat itse kodin rauhassa. Helsingissä maasta saattaa löytyä huumeruiskuja kadulta tai tutusta puistosta. Siksi olen kertonut lapselle parhaani mukaan, mitä huumeriippuvuus tarkoittaa.

En peittele lapselta myöskään omia tunteitani – niitä apeitakaan. Jos itkettää, surettaa tai on huono päivä, näytän sen. Haluan esimerkilläni näyttää, että vaikka elämä välillä on vaikeaa, raskasta ja surullistakin, siitä pääsee yli. Elämä kantaa, perusturva ei horju.

Äitiyttäni on helpottanut se, että muistan yhä hyvin, millaista oli olla lapsi. Uskon, että lapset tuntevat vanhempansa aina paremmin kuin nämä tajuavatkaan. Lapselle on turha yrittää esittää parempaa kuin on.

Valheellisuus ei toimi. Sen opin jo varhain. Kasvuvuosiani varjosti äitini psyykkinen sairaus, kaksisuuntainen mielialahäiriö. Hän piti kulisseja kunnossa ulospäin, mutta oli kotona arvaamaton ja pelottava.

Onneksi meillä oli vuosia ihana kodinhoitaja Tuulikki, jolta minä ja siskoni saimme turvaa. Hän merkitsi meille paljon. Oli se, joka opetti rakastamisen taidon. Nyt Tuulikki on jo kuollut, mutta en unohda häntä milloinkaan."

Näyttelijä Lotta Lehtikari asuu 7-vuotiaan poikansa kanssa Helsingissä.

Sanna Kajander-Ruuth: "Kerron lapselle vaikeatkin asiat", Meidän Perhe 3/2015

Lue lisää

Näyttelijä Helena Rängman: "Äitiys muutti tapani katsoa maailmaa"

Tiukaksi kasvattajaksi tunnustautuva Lorenz Backman: "Olen perheen tv-poliisi"

Sisältö jatkuu mainoksen alla