Näyttelijä Helena Rängman tietää, miksi äitejä väsyttää eniten.

"Nelivuotiaalla tyttärelläni on kuohahtava temperamentti ja vahva tahto. Ne pistävät meidät vanhemmat usein lujille. Väsymys ja kiire pahentavat tilannetta.

Mieheni Marko osaa pitää hermonsa lapsen kanssa minua paremmin. Ehkä siksi, että Markolla on taustaa koirankouluttajana. Hän on joskus hymähtäen todennut, ettei pienen lapsen kasvatus juuri eroa siitä touhusta. Rauhallisuus, määrätietoisuus ja loputtomat toistot auttavat molemmissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan, miten vuosia sitten katselin väsynyttä äitiä lastenrattaineen paikallisbussissa. Mustat silmänaluset, rasvainen ponnari, liasta läikikkäät verkkarit. Ajattelin, että ai kauheeta, kuinka joku kehtaa lähteä ulos tuon näköisenä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun oma tyttäreni syntyi, näkökulmani muuttui. Pahimmat päivät vauvan kanssa olivat tosi karseita. Muistan maidosta tahmeat paidat, loputtoman uupumuksen, sen, etten tahtonut ehtiä suihkuun.

Kun ihmiset hokivat, että nauti nauti nyt, kun se on vielä pieni, teki mieli motata. Mitä nautittavaa tässä on, ajattelin. Kun siinä fiiliksessä muistin sen äidin bussista, alkoi itkettää ja hävettää.

Tajusin, että jokainen äiti, joka lähtee sinnikkäästi ihmisten ilmoille ja jaksaa univelassa pyörittää vauva-arkea päivästä toiseen, on sankari.

Isomman lapsen kanssa kaikki on jo paljon helpompaa, mutta muistan yhä läksyni. Kun hiljattain näin bussissa äidin rattaineen ja huojuvine taaperoineen, menin heti avuksi."

Freelance-näyttelijä Helena Rängman, 37, asuu puolisonsa, näyttelijä Marko Keskitalon sekä 4-vuotiaan tyttärensä kanssa Tampereella. Helena näyttelee tv-sarjoissa Uusi päivä ja Kimmo.

Miksi Helena toivoo tyttärelleen helpompaa lapsuutta, kuin itselleen? Lue Helena Rängmanin haastattelu maaliskuun Meidän Perhe -lehdestä!

Kuva: Päivi Anita Ristell

Sisältö jatkuu mainoksen alla