iStockphoto
iStockphoto

Isosisaruksen arki mullistuu, kun perheeseen tulee vauva. Näin pehmität muutosta.

Isosisarus kannattaa ottaa mukaan vauvan odotukseen. Toimi näin, kun esikoinen on...

1–2-vuotias:

Tämän ikäisellä ei ole vielä kovinkaan paljon kielellisiä taitoja käsitellä eikä ymmärtää, mitä vauvan tulo tarkoittaa. Vanhempien kannattaa kerätä voimia, sillä edessä on rankkaa fyysistä työtä kahden vaippaikäisen kanssa. Pyri siihen, että perhe voi mahdollisimman hyvin. Pidä huolta omasta ja puolison jaksamisestasi, niin tuette parhaiten myös lapsianne.

2–4-vuotias:

Leikki-ikäisen kanssa kannattaa havannoida yhdessä esimerkiksi tuttavaperheen vauvaa: tällaisia vauvat ovat, tällaisia leikkejä ne osaavat jo leikkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen voi ottaa neuvolaan mukaan kuuntelemaan sydänääniä. Harkitse ultrakuvien näyttämistä, sillä varsinkin 3D-ultrakuvat voivat pelottaa herkkää lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva kuulee loppuraskauden aikana perheenjäsenten äänet kohtuun. Isosisko- tai veli voi jutella ja laulaa vauvalle äidin mahaan.

5+ -vuotias:

Eskari-ikäinen pohtii vauvan tuloa syvällisemmin ja voi esimerkiksi kysyä, miten vauvoja tehdään. Isommallakin koululaisella mustasukkaisuus saattaa nostaa päätään. He voivat myös pelätä, että äidille sattuu jotain raskauden ja synnytyksen aikana. Samoin ajatus aikuisten välisestä seksistä, jonka tuloksena syntyy nyt vauva, voi ällöttää.

Varsinkin uusperhekuviossa on tärkeää pitää huoli, ettei lapsi tai nuori koe itseään ulkopuoliseksi vauvan syntymän myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla