Kyllin hyvä vanhemmuus riittää. 

  1. Hyvä vanhempi pysyy aina tyynenä: Suloinen hyve, mutta lapselle kasvattavampaa on nähdä vanhempiensa todelliset tunteet. Ja käsi sydämelle: kuka oikeasti jaksaa aina hymyillä?
  2. Johdonmukainen kasvatus on a ja o: Säännöt luovat turvallisuutta, mutta niistäkin pitää voida joustaa, jos syy on hyvä. Eihän kukaan halua kasvattaa kaavoihin kangistunutta lasta?
  3. Lapsi tarvitsee säännölliset rutiinit:Rutiinit helpottavat lasten elämää, mutta vaihtelukin virkistää. Kiireessä voi oppia luovia ongelmanratkaisutaitoja ja omatoimisuutta. Eikä aina ole pakko ehtiä joka paikkaan.: Oma koti riittää pitkälle, kunhan sitä saa rauhassa tutkia. Ja kokeilepa sanoa kaksivuotiaalle, jolla ei ole mitään tekemistä, että istuu sitten rauhassa sohvalla. Jo alkaa löytyä tekemistä!

Vauva 2/2009

Kotiin ei voi taikoa lisää huoneita, mutta sisarusten yhteisen tilan voi onneksi jakaa osiin. Se onnistuu maalilla, kalusteilla tai vaikkapa majalla, jonka suojiin voi vetäytyä.

Muuntuva peti. Lundia Loft matala parvisänky muuntuu lisäosilla kerrossängyksi. Alle voi rakentaa löhönurkkauksen tai hyllytilaa. 210 x 103 x 143 cm. Alk. 1 643 e, lundia.fi.
Muuntuva peti. Lundia Loft matala parvisänky muuntuu lisäosilla kerrossängyksi. Alle voi rakentaa löhönurkkauksen tai hyllytilaa. 210 x 103 x 143 cm. Alk. 1 643 e, lundia.fi.


Koti kaikille. Vallilan Satumetsä-tapetin asukkaat elävät rauhanomaisesti yhdessä. 53 x 1120 cm. 45 e, vallila.fi.
Koti kaikille. Vallilan Satumetsä-tapetin asukkaat elävät rauhanomaisesti yhdessä. 53 x 1120 cm. 45 e, vallila.fi.
3. Tuolileikki. Pöydän ääressä askarrellaan ja pidetään teekutsut. Kids Conceptin Linus-jakkara 23,90 e ja pöytä 49,90 e, jollyroom.fi.
3. Tuolileikki. Pöydän ääressä askarrellaan ja pidetään teekutsut. Kids Conceptin Linus-jakkara 23,90 e ja pöytä 49,90 e, jollyroom.fi.
Tarinatuokio. iFrogzin kuulokkeiden äänenvoimakkuus on rajoitettu 85 dB:iin. Kuulokejakajan avulla kuuntelu onnistuu kaverin kanssa. 19,99 e, Clas Ohlson.
Tarinatuokio. iFrogzin kuulokkeiden äänenvoimakkuus on rajoitettu 85 dB:iin. Kuulokejakajan avulla kuuntelu onnistuu kaverin kanssa. 19,99 e, Clas Ohlson.

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun lapsi tapaa vanhempaansa valvotusti, moni asia saattaa jännittää: suuttuuko lähivanhempi, jos halaan tai iloitsen tapaamisesta? Tavoitteena on, että lapsi saa olla tapaamisissa mahdollisimman huoleton.

Joskus vanhempien välit kärjistyvät esimerkiksi huoltajuusriidassa niin, ettei lapsen tapaamisoikeuksista päästä sopuun. Voi myös olla, ettei lapsen ole turvallista tavata toista vanhempaansa yksin. Tapaamispaikassa järjestettyjen valvottujen tapaamisten tarkoitus on suojella lasta aikuisten välisiltä ristiriidoilta ja varmistaa, että lapsen oikeus pitää yllä suhdetta kumpaankin vanhempaan toteutuu.

Kun aiemmin asuttiin saman katon alla, miltä lapsesta tuntuu tavata toista vanhempaansa ainoastaan sovittuina aikoina ja niin, että paikalla on tapaamispaikkaohjaaja valvomassa tilannetta?

Usein tapaamistilanne on lapselle ristiriitainen, kertoo avopalveluiden johtaja Jaana Vaittinen Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksestä. Hän on sosiaalityöntekijä ja erityistason psykoterapeutti ja on työssään mukana tapaamissa, joissa lapsi kohtaa vanhemman, josta asuu erossa.

– Lapsi saattaa kertoa meille etukäteen, että häntä jännittää vanhemman tapaaminen, koska edellisestä kerrasta on pitkä aika tai että hän haluaisi halata vanhempaa tai mennä syliin. Samaan aikaan häntä kuitenkin pelottaa, suuttuuko toinen vanhempi siitä, jos tapaamisessa on ollut mukavaa.

Valvottu tapaaminen voi johtua tuomioistuimen antamasta määräyksestä tai viranomaisen vahvistamasta vanhempien välisestä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevasta sopimuksesta tai lastensuojelun päätöksestä. Syitä taustalla voivat olla esimerkiksi vanhemman vakavat päihde- tai mielenterveysongelmat ja väkivalta tai sen epäily.

– Tavoitteena on, että lapsi saisi olla tapaamisessa aina mahdollisimman huoleton, Vaittinen kertoo.

– Moni lapsi jännittää, mitä tapahtuu, kun riitaisat vanhemmat kohtaavat. Siksi vanhemmat saapuvat paikalle ja poistuvat eri aikoihin, jotta kohtaamista ei tapahdu.

Valvotulle tapaamiselle on myös tarkat säännöt: aikuisten välisiä ristiriitoja ei saa ottaa lapsen kanssa puheeksi eikä sitä vanhempaa, jonka kanssa lapsi asuu, saa arvostella. Lapselta ei myöskään saa udella.

Aikuisten välisiä ristiriitoja ei saa ottaa lapsen kanssa puheeksi.

Vaittinen työskentelee Perhekulma Puhurissa, josta on tehty mahdollisimman lapsiystävällinen kohtaamispaikka. Lapsi ja vanhempi voivat esimerkiksi pelata tai piirrellä yhdessä. Jos he eivät ole tavanneet pitkään aikaan, tapaamisen valvoja auttaa aluksi jään murtamisessa.

Lapsen kanssa voidaan sopia etukätäteen myös turvasana, jolla lapsi voi halutessaan lopettaa tapaamisen.

– Jos vanhempi ottaa epämukavia tunteita tai muistoja herättävän asian puheeksi, lapsi voi sanoa sovitusti vaikka, että haluaa Afrikan tähden käytävän hyllystä. Hänellä voi myös olla taskussaan pieni esine, jonka esiin ottaminen on valvojalle viesti, ettei lapsi halua jatkaa senkertaista tapaamista.

Jos tapaamiseen liittyy kaappaamisen uhka, tapaamispaikan uloskäynnin välittömässä yhteydessä, ei kuitenkaan huoneessa, on vartija.

Lapsi voi halutessaan lopettaa tapaamisen.

Vaittisen kokemuksen mukaan valvotut tapaamiset ovat aina rankka paikka myös tapaajavanhemmalle mutta usein hyvä ratkaisu esimerkiksi pitkittyneisiin huoltajuusriitoihin.

– Joskus tilanne on sellainen, että puhumalla asiat eivät enää parane, vaan tarvitaan tekoja. Jos tapaamiset sujuvat hyvin, puhumisen ja riitelyn sijaan saadaan aikaan turvallisia kohtaamisia. Ne  mahdollistavat vanhempien välisen luottamuksen lisääntymisen.

Vaittinen toivookin, että tuomioistuimet määräisivät enemmän valvottuja tapaamisia. 

– Ne varmistavat lapsen turvallisuuden ja tuovat lapsen ääni kuulluksi elämäntilanteessa, jossa aikuiset usein käyttäytyvät käsittämättömällä tavalla. Jos lapsella ei ole ketään omaa sosiaalityöntekijää viemässä hänen viestiään, esimerkiksi väkivallan uhka saattaa jäädä huoltajuuspäätöksessä huomaamatta.

Hyvin sujuneen tapaamisen jälkeen lapsesta välittyy ilo ja riemu.

Vaittinen kannattaa valvottuja tapaamisia myös siksi, että lapsella on mahdollisuus säilyttää yhteys toiseenkin vanhempaansa.

– On aina parempi tutustua vanhempaan sellaisena kuin tämä on ja saada realistinen kuva kuin että tämä olisi vain etäinen ihminen mielikuvissa, hän perustelee.

– Hyvin sujuneen tapaamisen jälkeen lapsesta välittyy ilo ja riemu. Vaikka vanhempi ei kykenisi muunlaiseen vanhemmuuteen kuin valvottuihin tapaamisiin, se on lapsen kannalta merkityksellistä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.