Joka päivä on hyvä ulkoilla. Niin on. Joskus ei silti vaan jaksa. Ja se ei haittaa. Kuva: iStockphoto.
Joka päivä on hyvä ulkoilla. Niin on. Joskus ei silti vaan jaksa. Ja se ei haittaa. Kuva: iStockphoto.

Kyllin hyvä vanhemmuus riittää. 

 1. Hyvä vanhempi pysyy aina tyynenä?
  Suloinen hyve, mutta lapselle kasvattavampaa on nähdä vanhempiensa todelliset tunteet. Ja käsi sydämelle: kuka oikeasti jaksaa aina hymyillä?
 2. Johdonmukainen kasvatus on a ja o?
   Säännöt luovat turvallisuutta, mutta niistäkin pitää voida joustaa, jos syy on hyvä. Eihän kukaan halua kasvattaa kaavoihin kangistunutta lasta?
 3. Joka päivä on hyvä ulkoilla?
   Niin on. Joskus ei silti vaan jaksa. Ja se ei haittaa.
 4. Lapsi tarvitsee säännölliset rutiinit?
  Rutiinit helpottavat lasten elämää, mutta vaihtelukin virkistää. Kiireessä voi oppia luovia ongelmanratkaisutaitoja ja omatoimisuutta. 
 5. Hyvä vanhempi kokkaa kaikki ruuat itse?
  Ja nykyäiti käyttää huoletta pakasteita ja puolivalmiita eineksiä. Joskus yhdessä vietetty aika on tärkeämpää kuin itse tehdyt pinaattiletut.
 6. Koti on lapselle paras hoitopaikka?
  Kyllä, näin on. Mutta sitten on niinkin, että perheen täytyy elää ja siksi vanhempien pitää käydä töissä. ja joskus yhteisen mielenterveyden kannalta on parempi, että kotivanhempikin pakkaa läppärilaukkunsa ja lähtee sinne duuniin ottamaan happea ja juomaan kahvinsa kuumana. Peukku päiväkodille!
 7. Tarpeeksi virikkeitä, ei ruutuja?
  Ihan aikuisten oikeasti ketään ei tarvitse viihdyttää koko ajan. Kun olet läsnä, etkä hukuttaudu kännykkääsi, niin se riittää. Aikuisen ei ole pakko leikkiä koko aikaa, mutta välillä on ihan hyvä levittää siivet ja hypätä satuihin. Tee se omalla tavallasi! Ja joskus, on tosi jees vaan tuijottaa yhdessä sohvalla erilaisia ruutuja. Kunhan se ei ole päivän ainoa tekeminen.
 8. Muissa perheissä ei koskaan riidellä?
  Kyllä riidellään, kinastellaan, haastetaan ja vingutaan. Se on perhe-elämää. Onneksi vastapainoksi myös halitaan, kikatetaan, nauretaan ja sylitellään.

Juttua muokattu 15.2.2018

Vanhemman päihteiden käyttö täytyy huomioida myös eron jälkeisissä suhteissa.

Eroon liittyy usein erimielisyyksiä myös päihteiden käytöstä. Vanhemman päihdeongelma vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa lasta, ja se pitää huomioida lapsen ja vanhemman suhteessa ja tapaamisissa myös eron jälkeen. Päihteiden käytöllä on vaikutusta käyttäjään itseensä ja hänen läheisiinsä, oli kyse sitten alkoholista, lääkkeistä tai huumeista.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus, ja jo pieni määrä päihteitä voi vaikuttaa tähän. Aikuisen käytös muuttuu spontaanimmaksi ja arvaamattomaksi. Vanhempi itse voi mieltää oman päihteiden käyttönsä olevan tavallista ja mukavaa, mutta samassa tilanteessa lapsi voi kokea tutun vanhemman vieraana ja pelottavana.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus.

Vaaran merkki voi olla myös se, jos lapsen toinen vanhempi tai lapsi kokee, että joutuu varomaan toista, kun tämä ”juhlii tai rentoutuu”, tai jos sovituista asioista ei pysty pitämään kiinni päihteiden takia.

Jos päihteiden käyttö mietityttää tai huolestuttaa, ota yhteyttä vauva- ja lapsityön ammattilaiseen, jolla on osaamista ja ymmärrystä myös päihteistä. Saat apua riippumatta siitä, käytätkö itse päihteitä tai koskeeko huolesi ex-puolison tai muun läheisen päihteiden käyttöä. Moni pelkää negatiivista leimaa, mutta siihen ei ole syytä.

Päihteiden käyttö lapsen näkökulmasta: 9 kysymystä

Kun mietit, miten päihteiden käyttö vaikuttaa kykyyn toimia vanhempana, käy läpi alla olevat kysymykset. Ne paljastavat, miltä päihteiden käyttö näyttää lapsesi näkökulmasta.

Vastaukset vaikuttavat myös siihen, voiko lapsen toinen vanhempi luottaa sinuun tai voitko sinä luottaa häneen vanhempana. Voiko vanhemman antaa olla kahden lapsen kanssa? Muuttuuko vastaus sen mukaan, onko kysymyksessä tavallinen arki-ilta, viikonloppu tai loma-aika?

Mieti tilanteita ensin itsesi kannalta ja sitten lapsesi toisen vanhemman kannalta.

 1. Näkeekö lapsesi sinut jonkun päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisena tai krapulassa?
 2. Miten luulet lapsesi kokevan: oletko sinä häntä varten?
 3. Oletko lapsesi näkökulmasta luotettava? Pystytkö pitämään hänelle antamasi lupaukset?
 4. Joutuuko lapsesi häpeämään käytöstäsi? Miten luulet lapsesi kokevan sen?
 5. Joutuuko lapsesi pelkäämään sinua? Ajattele taas tilanteita lapsen silmin.
 6. Huolehditko lapsesi henkisestä turvallisuudesta?
 7. Onko käytöksesi ennakoitavaa?
 8. Kohteletko lastasi ikätasoisesti?
 9. Vältteleekö lapsi sinua jossain tilanteessa? Millaisia nämä tilanteet ovat?

Tehtävä:

 • Pohdi, millaisia näkökulmia ja tunteita yllä olevista kysymyksistä seuraa. Hae tarvittaessa apua herkästi: joskus vaikeisiin tilanteisiinkin tottuu, ja silloin voi olla vaikeaa tehdä eroa tavallisen arjen ja ongelman välillä. 
 • Jos päihteiden käyttö mietityttää, ota yhteyttä Ensi- ja turvakotien liiton lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaisiin. Voit kysyä esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksesta raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteestasi tai avun saamisesta. Voit keskustella myös nimettömänä. Tavoitat Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntijat Chatissa (ma klo 14–17.30 ja ke 15.30–17.30), WhatsAppilla, soittamalla tai sähköpostilla. Palvelu on maksuton. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta ”Päihteiden käyttö huolestuttaa” -otsikon alta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen

Uunidonitsit onnistuvat myös ilman donitsipeltiä. Ei uppopaistamista!

Houkuttelevat donitsit syntyvät nopsasti ilman väkertämistä Soppa365:n ohjeella. Reseptissä on käytetty donitsipeltiä, mutta ilmankin pärjää: voit pursottaa taikinan rinkuloiksi pellille leivinpaperin päälle pursotinpussilla. 

Donitsireseptissä on mukana kolme erilaista kuorrutetta: vadelmista tai mustaherukasta syntyvä marjakuorrute, kookosmaidosta tehtävä kuorrute sekä ruusuvedellä maustettu vaaleanpunainen unelma. Valitse niistä suosikki tai testaa vaikka kaikkia.

Pinkkien donitsien ohje löytyy täältä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.