Valtio tukee kaksos- ja kolmosperheitä tavallista suuremmalla äitiysavustuksella.

Kolmosia odottava pari tarvitsee tila-auton jo raskausaikanaan. Kolmoset saava perhe voi halutessaan hakea postikonttorista peräti kuusi äitiyspakkausta. Kaksosia odottavalla on tiedossaan vähän helpompi urakka, sillä äitiyspakkauksia on noudettavana kolme. Toki osan äitiysavustuksesta voi ottaa myös rahana. Yhden äitiyspakkauksen sijasta voi valita 140 euroa puhtaana käteen.

Mihin tämä erikoisuus perustuu, Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula
  
"Kun perheeseen syntyy kerralla enemmän kuin yksi lapsi, rahaa kuluu huomattavasti tavallista enemmän. Jokaiselle lapselle on ostettava omat vaatteet ja tarvikkeet, eikä niitä voi kierrättää, kuten eri-ikäisten sisarusten kesken voi", Kumpula perustelee.

Suomen monikkoperheiden yhdistys toivoi aikoinaan, että lapsilisään liitettäisiin erillinen monikkolisä, mutta lakiesityksiä laativa virkamiestyöryhmä ei esityksestä innostunut. Pieni ylimääräinen tuki liitettiin sen sijaan äitiysavustukseen. Sen lisäksi monikkoperheet saavat pidennyksen vanhempainvapaaseen, kaksosperheet 60 arkipäivää ja kolmosperheet 120 arkipäivää.

Muuta ylimääräistä ei sitten herukaan.

"Kampanjoimme parhaillaan esimerkiksi sen puolesta, että monikkoperheen isä saisi isyysvapaan jokaisesta lapsesta", Kumpula kertoo.

Yhdistys ajaa lisäksi edelleen monikkokorotusta lapsilisään sekä jokaiselle monikkolapselle täysimääräistä kotihoidontuen hoitorahaa, nykyisin monikkolapsesta maksetaan ainoastaan sisarkorotus.

Marianne Rautanen, Vauva 12/2008, päivitetty 2/2012

Lisätietoa monikkoperheiden tuista Kelan sivulla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla