Valtio tukee kaksos- ja kolmosperheitä tavallista suuremmalla äitiysavustuksella.

Kolmosia odottava pari tarvitsee tila-auton jo raskausaikanaan. Kolmoset saava perhe voi halutessaan hakea postikonttorista peräti kuusi äitiyspakkausta. Kaksosia odottavalla on tiedossaan vähän helpompi urakka, sillä äitiyspakkauksia on noudettavana kolme. Toki osan äitiysavustuksesta voi ottaa myös rahana. Yhden äitiyspakkauksen sijasta voi valita 140 euroa puhtaana käteen.

Mihin tämä erikoisuus perustuu, Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Kumpula
  
"Kun perheeseen syntyy kerralla enemmän kuin yksi lapsi, rahaa kuluu huomattavasti tavallista enemmän. Jokaiselle lapselle on ostettava omat vaatteet ja tarvikkeet, eikä niitä voi kierrättää, kuten eri-ikäisten sisarusten kesken voi", Kumpula perustelee.

Suomen monikkoperheiden yhdistys toivoi aikoinaan, että lapsilisään liitettäisiin erillinen monikkolisä, mutta lakiesityksiä laativa virkamiestyöryhmä ei esityksestä innostunut. Pieni ylimääräinen tuki liitettiin sen sijaan äitiysavustukseen. Sen lisäksi monikkoperheet saavat pidennyksen vanhempainvapaaseen, kaksosperheet 60 arkipäivää ja kolmosperheet 120 arkipäivää.

Muuta ylimääräistä ei sitten herukaan.

"Kampanjoimme parhaillaan esimerkiksi sen puolesta, että monikkoperheen isä saisi isyysvapaan jokaisesta lapsesta", Kumpula kertoo.

Yhdistys ajaa lisäksi edelleen monikkokorotusta lapsilisään sekä jokaiselle monikkolapselle täysimääräistä kotihoidontuen hoitorahaa, nykyisin monikkolapsesta maksetaan ainoastaan sisarkorotus.

Marianne Rautanen, Vauva 12/2008, päivitetty 2/2012

Lisätietoa monikkoperheiden tuista Kelan sivulla

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.