MLL:n hankkeen avulla ongelmia voidaan ennaltaehkäistä ja säästää kuntien kuluja.

Kukapa vauvan vanhempi ei tuntisi itseään välillä neuvottomaksi, väsyneeksi ja riittämättömäksi. Negatiiviset tunteet voivat vaikuttaa kykyyn hoivata ja kasvattaa lasta.

Tähän tarpeeseen vauvaperheiden tueksi on Mannerheimin Lastensuojeluliitto kehittänyt uuden, Vahvuutta vanhemmuuteen –hankkeen, jonka perheryhmissä vanhemmat saavat itseluottamusta ja kykyä ymmärtää vauvansa tarpeita.

Malli perustuu Yalen yliopistossa kehitettyyn Parents first -menetelmään, joka pohjautuu mentalisaatio- ja kiintymyssuhdeteorioihin.

Rohkaisevia kokemuksia

Neljä vuotta sitten alkaneesta hankkeeseen on osallistunut 1 400 perhettä, ja siitä on saatu rohkaisevia kokemuksia jo 80 kunnassa.

Ryhmien ohjaajiksi on koulutettu 430 perhetyön ammattilaista kuten terveydenhoitajia, perhetyöntekijöitä, varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja terapeutteja.

Vanhempien palaute perheryhmistä on ollut erittäin positiivista. 84 prosenttia äideistä ja liki 90 prosenttia isistä kertoo ryhmään osallistumisen jälkeen ymmärtävänsä paremmin vauvan tarpeita ja tunteita.

Suurin osa vanhemmista toteaa itseluottamuksensa vanhempana lisääntyneen ja liki puolet kokee tasavertaisen vanhemmuuden vahvistuneen. Myös vanhempien parisuhde, perheyhteys ja etenkin äitien hyvinvointi kohenivat.

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmät kokoontuvat ensimmäisen kerran kun vauva on 3–4 kuukauden ikäinen ja tapaavat säännöllisesti yhteensä 12 kertaa. Ohjelman keskeyttäneitä perheitä on ollut vähän.

Myös ryhmien ohjaajat kertovat uudenlaisen työskentelyn olevan palkitsevaa ja innostavaa.

Malli käyttöön koko maassa?

Tavoitteena on saada toimintamalli laajasti käyttöön neuvoloissa ja muualla lapsiperhetyössä koko maassa.

– Perheryhmämalli on tarjonnut vanhemmuuteen juuri sellaista tukea, jollaiselle on ollut tarvetta. Kunnissa pitäisi ymmärtää, että perheryhmät ennaltaehkäisevät ongelmien syntymistä ja tuottavat siksi enemmän säästöjä kuin kuluja, muistuttaa hankkeen päällikkö Anne Viinikka.

MLL:n pääsihteeri  Mirjam Kalland muistuttaa, että vauvavaiheen hoiva ja vuorovaikutus ovat terveen kehityksen kannalta keskeisiä.
– Vahvistamalla sekä vanhempien kykyä ymmärtää lapsen reaktioita että heidän taitoaan tunnistaa omat tunteensa voimme tukea varhaista vuorovaikutusta. Samalla myönteiset mielikuvat lapsesta ja itsestä vanhempana vahvistuvat.

Vahvuutta vanhemmuuteen -hanke on toteutunut Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella vuosina 2010–2014. Hanke on tehnyt yhteistyötä Folkhälsanin sekä Ensi ja -turvakotien liiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.