Koululaisten ensi syksyn iltapäiväkerhoihin ilmoittaudutaan paraikaa. Kerhoja järjestävät kunnat, järjestöt ja seurakunnat, paikkakunnasta riippuen. Jos paikkoja on vähemmän kuin lapsia, etusijalla ovat yleensä koulunsa aloittavat ekaluokkalaiset. Silti iltapäivät ovat pitkiä myös isommille koululaisille.

Mitä sinun perheesi pienet koululaiset tekevät iltapäivisin? Onko kerhopaikka välttämätön tai oletteko keksineet jonkin muun järjestelyn?

Entä minkä ikäinen lapsi pärjää mielestäsi kotona, kunnes vanhemmat tulevat töistä? Mikä on auttanut pärjäämään?

Teemme jutun koululaisten iltapäivistä. Anna vinkkisi muille vanhemmille!

Vierailija

Miten koululainen pärjää iltapäivän?

Taas näitä "ennen oli kaikki paremmin"- hokijoita. Tilastot kertovat kuitenkin aivan muuta, millaista lapsilla oli... Itse en ole ollut koskaan tarhassa, enkä iltapäiväkerhossa, mutta mummi ja vaari olivat kotona aina, ei minua hyysätty, mutta tieto siitä, että lähellä ja läsnä oli turvallinen aikuinen, riitti. Oma poika menee syksyllä lähikouluun ekalle luokalle, josta sen jälkeen iltapäiväkerhoon, mummi ja vaari ovat lähellä, mutta nykyään isovanhemmatkin ovat erilaisia, osan päivistä voisi...
Lue kommentti
Vierailija

Miten koululainen pärjää iltapäivän?

Vierailija 29.04.2013 klo 02:15 Eu alle 10-vuotiasta saa yksin kotiin jättää. Olis kyllä hyvä vähän perehtyä siihen vanhemmuuteen ihan vaikka perheneuvolassa. No kerropa mitä asialle tehdään? Tänään Helsingin sanomat kirjotitti että todella moni lapsi jää ilman iltapäiväkertoa tms, vaikka paikkaa on anottu. Ja jos ei ole isovanhempia elossa kuten meillä, niin kuka hoitaa? Teen heti ohjeidesi mukaan kun kerrot miten asiat ratkaistaan. Joudun siis käymään töissä 8 tuntia 2 tuntia matkoihin,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.