Vanhemman on hyvä keskittyä kuuntelemaan, mitä lapsi kysyy. Turha pelottelu ei kannata.

Isä, äiti, miksi ihmiset joutuivat lähtemään kotoaan pois? Mitä niille nyt tapahtuu? Koska ne voivat palata takaisin kotiinsa?

Moni vanhempi on joutunut viime päivinä miettimään, miten kertoa lapselle Eurooppaan pyrkivien pakolaisten tilanteesta. Vai kannattaako siitä kertoa lainkaan?

Asiaa ei tarvitse ottaa väkisin puheeksi, SPR:n kriisiryhmän jäsen, psykologi Ferdinand Garoff neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pienempiä lapsia kannattaa suojella, eikä esimerkiksi antaa heidän katsella uutisia yksin. Pienet lapset eivät aina pysty ymmärtämään näkemäänsä, ja se voi jäädä pyörimään mieleen ja ahdistaa, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos lapsi on kuitenkin törmännyt television uutiskuviin pakolaisista tai kuullut asiasta muualta, se kannattaa ottaa puheeksi.

Keskustelua on hyvä käydä lapsen lähtökohdista ja kuunnella tarkasti, mitä hän kysyy.

– Lapsen pelot saattavat olla yllättäviä. Ne eivät välttämättä ole niitä, joita vanhempi kuvittelee hänen pelkäävän.

Lasta ei kannata pelotella turhaan, vaikka itseä ahdistaisi ja pelottaisikin.

– Pienempi lapsi seuraa tiiviisti vanhempiensa käyttäytymistä. Jos vanhemmat itse pysyvät keskustelun aikana rauhallisena, lapsikin kokee olevansa turvassa.

Keskustelusta mallia tulevaan

Isommat lapset törmäävät keskusteluun pakolaisista todennäköisesti koulussa, kavereiden kanssa tai netissä. Vanhempien on hyvä ottaa heidän kanssaan asia puheeksi, jos asia mietityttää lasta.

– Fakta on, ettei kaikilla ihmisillä maailmassa ole asiat hyvin. Vanhemmat voivat yhdessä lasten kanssa miettiä, miten meidän perheessämme tähän suhtaudutaan. Onko maailma mielestämme loppujen lopuksi kuitenkin turvallinen vai turvaton paikka?

Vanhemmilla saattaa myös olla erilaisia kasvatusnäkökulmia – jotkut ehkä haluavat suojella lapsiaan mahdollisuuksien mukaan ahdistukselta.

– Toisaalta: jos perheessä puhutaan myös vaikeista asioista, lapsi saa mallin siitä, miten käsitellä elämässä eteen tulevia vaikeuksia. Tästä voi olla hyötyä hänelle jatkossa.

Lue lisää

Voih, lapsi kysyy vaikeita!

Puhu lapselle kuolemasta

Miten opit elämään vanhemmuuden pelkojen kanssa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla