Minua mietityttää kolmevuotiaan tyttäreni ­tapa pitää tunteet sisällään, lukijamme kirjoittaa.

Kysymys

Minua mietityttää kolmevuotiaan tyttäreni ­tapa pitää tunteet sisällään. Luonteeltaan hän on varautunut ja rauhallinen.

Jos tyttäreni kaatuu ja häneen selvästi sattuu, hän ei ala itkeä, jos tapahtumapaikalla on muita ihmisiä. Huomaan, miten hän pidättelee tunteitaan.

Eräänä päivänä hän törmäsi oveen, jonka toinen lapsi avasi hänen päälleen. Hän käyttäytyi samalla tavalla kuin kaatuessaan: naama meni mutruun ja huuli alkoi väpättää. Sama tilanne toistuu myös silloin, kun joku toinen lapsi käyttäytyy huonosti, ottaa esimerkiksi lelun kädestä tai tönii.

Tunnistan kyllä itseni tunteiden patoajana, mutta miten voisin rohkaista ­tyttöäni näyttämään tunteensa ja vapautumaan puolustamaan itseään.

Pähkäilevä äiti

Janna vastaa

Pähkäilevälle äidille: Kolmevuotiaalla tunteiden tunnistamisen, hallinnan ja ilmaisun opettelu on vielä aivan kesken. Tässä vaiheessa lapselle on tärkeintä, että vanhempi ymmärtää, miltä hänestä tuntuu ja osaa tarvittaessa lohduttaa. Tässä olet onnistunut erinomaisesti.

Meillä vanhemmilla on usein huoli lapsiemme tunnetilojen sosiaalisesti hyväksytyistä ilmaisuista. Kokemuksemme ohjaavat meitä: olen liian kiivas, olen liian kiltti. Siksipä lasten sijaan kannattaa joskus pohtia omia toimintatapoja.

Mitä tunteiden patoaminen aiheuttaa mielestäsi ihmiselle? Saako iloisia tunteita padota? Miten haluaisit itse reagoida kuvailemissasi tilanteissa? Miksi tyttäresi tulisi näyttää kaikki tunteensa muille?

Juttele huomioistasi tyttäresi kanssa. Kerro, että olet huomannut, että häntä kohdellaan epäreilusti. Kun näin taas tapahtuu, lohduta häntä. Silloin sinun ei tarvitse pelätä hänen jäävän liian yksin ­tunteidensa kanssa.

Tunteiden hallinta sosiaalisesti ­haastavissa tilanteissa on tärkeä taito, joka näyttää tyttärelläsi kehittyneen upeasti. Ehkä olet ollut siinä tärkeä esimerkki.

Meidän Perhe 10/2013

Lue lisää Jannan vastauksia

Vierailija

Mitä tehdä, kun tyttäreni ei näytä tunteitaan?

"Tunteiden hallinta sosiaalisesti haastavissa tilanteissa"? Eili älä koskaan itke julkisesti? Älä itke, vaikka sinuun sattuisi? Tällaistakovlastenpsykiatri ihan tosissaan opettaa? Eikö meille suomalaisille olisi hyväksi nimenomaan ilmaista niitä tunteitamme, eikä padota niitä sisälle ja sitten hoitaa pahaa oloa viinan voimalla? Surullista.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.