Blondi tuli taloon

Neuvolan täti kysyi viime viikolla Elaisan nelivuotishuollossa, onko tyttö jo päässyt normaaliin kysely­ikään. Ai että onko?

Neuvolan täti kysyi viime viikolla Elaisan nelivuotishuollossa, onko tyttö jo päässyt normaaliin kysely­ikään. Ai että onko? En tiedä mikä on normaalia, mutta meillä kyselyinto on jotain Columbon ja yleisen syyttäjän väliltä. Tämä saattaa olla perinnöllistä. Oma kyselyvaiheeni oli sen verran paha, että kotiimme palkattu lastenhoitaja irtisanoutui. Äitini mukaan uupunut hoitaja sanoi viimeisinä sanoinaan ”on niin isotöinen poika, kun koko ajan kyselee”, lysähti sitten lattialle, nousi ja häipyi.

Edelleenkin kysyn ”miksi” huomatessani tyhmiä päätöksiä ja kummallisia asioita. Joskus hyvä kysymys on parempi kuin hyvä vastaus, eikä kaikkiin kysymyksiin edes tarvitse olla vastausta.

Saan usein kuulla, että on hienoa että uskallan esittää tyhmää ja kysyä tyhmiä kysymyksiä. En ole kehdannut sanoa, etten esitä mitään tyhmää vaan oikeasti olen tällainen.

Ennen kuin Elaisa oppi puhumaan, sain useilta vanhemmilta varoituksia lapsen kyselyiästä: ”Odotas sitten kun se kamalin kyselyvaihe tulee.” En ymmärrä tätä negatiivisuutta lainkaan. Lapsessa on mahtavinta juuri se, miten hän tarkkailee maailmaa ja tekee koko ajan oivaltavia havaintoja. Miksi ihmeessä ihmiset edes hankkivat lapsia, jos he eivät ole kiinnostuneita näiden kysymyksistä?

Tietysti valtani lapseen on kamala: voisin valehdella hänelle Jumalan luoneen naisen miehen kylkiluusta ja maapallon olevan litteä. Mutta pyrin vastauk­sissa aina totuuteen. Tai siis omaan totuuteeni. Kysymyksiä uskonnosta ei suoranaisesti ole tullut, mutta se on selvää, että mistään en ala valehdella. Joitakin vastauksia olen vähän vältellyt. En oikein vielä tiedä, miten puhua kuolemasta, mutta sinä päivänä kun joku lähiomainen kuolee, en aio valehdella taivaista ja helveteistä.

Välillä Elaisan kysymykset­ ovat rasittavia. Esimerkiksi liikennevaloissa hän kysyy aina, miksi meille on punaiset valot ja toisille vihreät. Koska olen joka kerta selittänyt asian perin juurin, kysymys tuntuu vähän kuin pottuilulta. Toisaalta nyt hän  ainakin varmasti tietää, miksi punaisiin kannattaa pysähtyä. Ja huomaa myös kiusallisen tarkasti, jos isä menee vahingossa ”vanhoilla vihreillä”.

Parhaat kysymykset ovat sellaisia, että ne saavat itsenikin pohtimaan tärkeimpiä asioita. Esimerkiksi ”Miksi ihmisen pitää syntyä?” sai minut olemaan hiljaa pitkään. Jotta ihminen voi elää, täytyy käydä läpi myös syntymä. Tämän kysymyksen kohdalla sain onneksi itse valita, millä tavalla sen ymmärrän. Laajempi filosofinen kysymys olisikin ollut hankalampi. Ihmisen täytyy syntyä ehkä siksi, jotta hän voisi jättää maailman hieman parempana. Tai sitten siksi, että voi nauttia joskus aikuisena hyvästä seurasta ja naida.

Joskus oikein itsekin yllättyy, kun keksii hyvän vastauksen. Esimerkiksi närkästyneenä heitetty kysymys siitä, miksi ruokapöydässä pitää olla kiltisti toi ensimmäisenä mieleeni kehäpäätelmän. Ruokapöydässä pitää olla kiltisti, koska ruokapöydässä pitää olla kiltisti. Lopulta tajusin, ettei se ole oikea syy. Ruokapöydässä täytyy olla kiltisti, koska sillä tavalla kunnioitetaan niitä muita ihmisiä, jotka syövät samassa pöydässä ja ovat myös kiltisti, koska he kunnioittavat sinua.

Onneksi kysyjäkin väsyy joskus. Kun Elaisa kysyi esimerkiksi sitä, miksi käyn töissä, vastasin saavani sieltä rahaa. Miksi-jatkokysymykseen vastasin, että tuotan firmalle lisäarvoa. Ilmeisesti vastaus tyydytti, sillä Elaisa nyökkäsi ja jatkoi leikkiään. Totta kai vastaukseni oli hölmö. Jos todella haluaisin rahaa, olisin varmaankin sijoittaja, huumekauppias tai sutenööri. Teen työtäni, koska se tuntuu hyvältä.

Toivottavasti Elaisan kyselyikä ei lopu. Aikuisena ihmiset ottavat itsestäänselvyytenä monet asiat, jotka ansaitsisivat miksi-kysymyksen. Esimerkiksi miksi ihmisen pitää yrittää miellyttää kaikkia tai miksi palavereissa tuhlataan aikaa, jonka voisi käyttää vaikka nauramiseen, juoksemiseen tai valkoviinin juomiseen?

Tuomas Enbuske, 35, asuu Espoossa kahden voimakastahtoisen naaraan ja urospuolisen vauvan kanssa. Tuomas pohtii kolumnissaan muun muassa sitä, alkoiko harmaantuminen ja kaljuuntuminen esikoistyttären syntymästä.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!