Sukupuolineutraali vihreä neuvolakortti jakaa äidit kahteen leiriin.

Neuvoloissa jaettava lasten terveyskortti on nyt vihreä ja kaikille lapsille samanvärinen. Aiemmin kortti oli tytöille vaaleanpunainen ja pojille sininen.

Näin aihetta puidaan Vauvan Aihe vapaa -keskustelupalstalla:

1. Jo oli aikakin!

Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että sukupuolen mukaan jaotellut kortit eivät oikein kuuluneetkaan enää nykymaailmaan.

”Tuohan on vain käytännöllistä. Eihän passejakaan jaeta naisille punaisia ja miehille sinisiä. Lisäksi pieni osa lapsista on oikeasti sukupuoleltaan epävarmoja ihan biologisista syistä.”

”Kukin vanhempi voi ostaa lapsensa vaatekaapin vaikka täyteen pinkkiä tai sinistä sukupuolen mukaan, mutta ei yhteiskunnan tarvitse tätä jakoa ylläpitää enää nykymaailmassa.”

”On ymmärrettävää, ettei sukupuoli-identiteettiä haluta tarkoituksella tuputtaa joka suunnasta, vaan annetaan lapsen kasvaa sellaisena kuin on. Se ei tarkoita sitä, että tyttö/poikapiirteet kielletään, kuten usein sukupuolineutraali kasvatus käsitetään. Neuvolakortin värinvaihdos kertoo hyvästä asennemuutoksesta.”

”Miksi ihmeessä lastenkaan sukupuoli pitäis tarkistaa neuvolakortin väristä, kun se tieto on saatavilla ihan sieltä koneelta?”

”Ei kyse ole siitä, että neuvolakortin väri aiheuttaisi jollekin vauvalle identiteettikriisin, vaan siitä, mitä nämä värit antoivat ymmärtää yhteiskunnastamme.”

2. Turhaa ja typerää

Vastakkaisessa leirissä ei ymmärretä vaatimusta sukupuolineutraaliudesta niin kasvatuksessa kuin neuvolakorteissakaan. Samaan syssyyn moititaan myös sukupuolineutraaliksi pyrkivä äitiyspakkaus.

”Se nyt vaan on niin, että toisilla lapsilla on syntyessään pimppi ja toisilla pippeli, ja se asia ei muutu vaikka maailmasta poistettaisiin kaikki värit, symbolit, kategoriat, leikit.”

”Miksei voisi olla myös sininen ja punainen äitiyspakkaus? Ja ne annettaisiin sairaalassa vasta kun lapsi on syntynyt?”

”On se sukupuoli melko olennainen terveystieto. Kun jatketaan yhtenäistämistä, pitää varmaan kasvu- ja painokäyrätkin muuttaa vihreiksi.”

”Sukupuolineutraali hössötys on tiettyjen aikuisten juttu. Ei lapsilla itsellään ole ongelmia oman sukupuolensa kanssa.”

”Tyhmää. Olen ollut niin ylpeä, kun minulla on ollut sininen ja roosa kortti. Se on ollut niin suloista. Miksi nykyään lopetetaan ihan kaikki kiva? Suomalaiset yrittää ankeuttaa elämää näköjään oikein tosissaan!”

3. Onko vihreä tyttöjen vai poikien väri?

Ja toki, onhan asiassa sivujuonteitakin. Esimerkiksi nämä:

”Minä olen aina mieltänyt vihreän enemmän ’poikien’ väriksi, en ymmärrä miksi se on aina muka neutraali. Jos oikeasti haluaa neutraalia väriä niin miksei valita keltaista?”

”Toi on ihan saman näköinen kuin koirani terveyskortti, jonka se sai eläinlääkäristä. Ettei nyt vaan mene lapset ja lemmikit sekaisin?”

”Eikö sosioekonominen luokkakin olisi aika olennainen? Lääkäri- ja juristiperheiden kortteihin kultaiset kehykset, opettajille ja farmaseuteille hopeiset, duunareille puiset, sossupummeille keltamusta varoitusväri.”

Lue lisää:

Yle.fi: Neuvolakortti vaihtoi väriä: ”Vanhemmat eivät halua korostaa sukupuolta”

Vierailija

Mitä kummaa? Neuvolakortin uusi väri kiihdyttää äitejä

Ei vihreä ole neutraali väri, se on "poikien väri". Keltainen ei ole neutraali väri se on "tyttöjen väri". Harmaa on enemmän "poikien väri" Neutraali väri on sellainen, joka ei ole sen enempää tyttömäinen kuin poikamainenkaan. Loppujen lopuksi todellisuudessa jos tahdottaisiin valita neutraali "väri" tuohon korttiin niin se olisi valkoinen. En ymmärrä mitä ihmeen väliä sillä on, minkä värinen tuo kortti on? Tietysti on voinut helpottaa oikean kortin löytämistä niillä äideillä, joilla on tyttö...
Lue kommentti
Vierailija

Mitä kummaa? Neuvolakortin uusi väri kiihdyttää äitejä

Miksi edes uusittiin väritys?? Nykyaikana kaikki on jo tuolla sähköisessä järjestelmässä niin sieltä vaan tuloste käteen joka kerran kun neuvolassa käy, väreistä viis ja lapset saa olla poikia ja tyttöjä, kaikenlaista pakkoneutralisointia ja vaatiiko sitä nuo vastasyntyneet vai niin nykyaikaiset "sukupuolettomat" vanhemmat?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.