Sukupuolineutraali vihreä neuvolakortti jakaa äidit kahteen leiriin.

Neuvoloissa jaettava lasten terveyskortti on nyt vihreä ja kaikille lapsille samanvärinen. Aiemmin kortti oli tytöille vaaleanpunainen ja pojille sininen.

Näin aihetta puidaan Vauvan Aihe vapaa -keskustelupalstalla:

1. Jo oli aikakin!

Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että sukupuolen mukaan jaotellut kortit eivät oikein kuuluneetkaan enää nykymaailmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tuohan on vain käytännöllistä. Eihän passejakaan jaeta naisille punaisia ja miehille sinisiä. Lisäksi pieni osa lapsista on oikeasti sukupuoleltaan epävarmoja ihan biologisista syistä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kukin vanhempi voi ostaa lapsensa vaatekaapin vaikka täyteen pinkkiä tai sinistä sukupuolen mukaan, mutta ei yhteiskunnan tarvitse tätä jakoa ylläpitää enää nykymaailmassa.”

”On ymmärrettävää, ettei sukupuoli-identiteettiä haluta tarkoituksella tuputtaa joka suunnasta, vaan annetaan lapsen kasvaa sellaisena kuin on. Se ei tarkoita sitä, että tyttö/poikapiirteet kielletään, kuten usein sukupuolineutraali kasvatus käsitetään. Neuvolakortin värinvaihdos kertoo hyvästä asennemuutoksesta.”

”Miksi ihmeessä lastenkaan sukupuoli pitäis tarkistaa neuvolakortin väristä, kun se tieto on saatavilla ihan sieltä koneelta?”

”Ei kyse ole siitä, että neuvolakortin väri aiheuttaisi jollekin vauvalle identiteettikriisin, vaan siitä, mitä nämä värit antoivat ymmärtää yhteiskunnastamme.”

2. Turhaa ja typerää

Vastakkaisessa leirissä ei ymmärretä vaatimusta sukupuolineutraaliudesta niin kasvatuksessa kuin neuvolakorteissakaan. Samaan syssyyn moititaan myös sukupuolineutraaliksi pyrkivä äitiyspakkaus.

”Se nyt vaan on niin, että toisilla lapsilla on syntyessään pimppi ja toisilla pippeli, ja se asia ei muutu vaikka maailmasta poistettaisiin kaikki värit, symbolit, kategoriat, leikit.”

”Miksei voisi olla myös sininen ja punainen äitiyspakkaus? Ja ne annettaisiin sairaalassa vasta kun lapsi on syntynyt?”

”On se sukupuoli melko olennainen terveystieto. Kun jatketaan yhtenäistämistä, pitää varmaan kasvu- ja painokäyrätkin muuttaa vihreiksi.”

”Sukupuolineutraali hössötys on tiettyjen aikuisten juttu. Ei lapsilla itsellään ole ongelmia oman sukupuolensa kanssa.”

”Tyhmää. Olen ollut niin ylpeä, kun minulla on ollut sininen ja roosa kortti. Se on ollut niin suloista. Miksi nykyään lopetetaan ihan kaikki kiva? Suomalaiset yrittää ankeuttaa elämää näköjään oikein tosissaan!”

3. Onko vihreä tyttöjen vai poikien väri?

Ja toki, onhan asiassa sivujuonteitakin. Esimerkiksi nämä:

”Minä olen aina mieltänyt vihreän enemmän ’poikien’ väriksi, en ymmärrä miksi se on aina muka neutraali. Jos oikeasti haluaa neutraalia väriä niin miksei valita keltaista?”

”Toi on ihan saman näköinen kuin koirani terveyskortti, jonka se sai eläinlääkäristä. Ettei nyt vaan mene lapset ja lemmikit sekaisin?”

”Eikö sosioekonominen luokkakin olisi aika olennainen? Lääkäri- ja juristiperheiden kortteihin kultaiset kehykset, opettajille ja farmaseuteille hopeiset, duunareille puiset, sossupummeille keltamusta varoitusväri.”

Lue lisää:

Yle.fi: Neuvolakortti vaihtoi väriä: ”Vanhemmat eivät halua korostaa sukupuolta”

Ei vihreä ole neutraali väri, se on "poikien väri". Keltainen ei ole neutraali väri se on "tyttöjen väri". Harmaa on enemmän "poikien väri"

Neutraali väri on sellainen, joka ei ole sen enempää tyttömäinen kuin poikamainenkaan. Loppujen lopuksi todellisuudessa jos tahdottaisiin valita neutraali "väri" tuohon korttiin niin se olisi valkoinen.

En ymmärrä mitä ihmeen väliä sillä on, minkä värinen tuo kortti on? Tietysti on voinut helpottaa oikean kortin löytämistä niillä äideillä, joilla on tyttö ja poika kun kortit on olleet eriväriset, mutta toisaalta voihan nuo muullakin tavoin merkitä. Meillä on laitettu nimitarrat lasten neuvolakorttien kansiin, jotta on helpoin valita heti oikea mukaansa neuvolaan.

Miksi edes uusittiin väritys?? Nykyaikana kaikki on jo tuolla sähköisessä järjestelmässä niin sieltä vaan tuloste käteen joka kerran kun neuvolassa käy, väreistä viis ja lapset saa olla poikia ja tyttöjä, kaikenlaista pakkoneutralisointia ja vaatiiko sitä nuo vastasyntyneet  vai niin nykyaikaiset "sukupuolettomat" vanhemmat?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla