Näin järjestät lisäaikaa perheellesi.

Työt ja työmatkat, kotityöt ja lasten harrastukset – näihin kuluu lapsiperheen vanhempien aika. Loman jälkeen monet perheet potevatkin pulaa yhteisestä ajasta.

Mistä löytyisi lisäaikaa lapsille? Viledan ja Lastenklinikoiden Kummien Tunti lisää lapselle -kampanja keräsi Facebookissa vastauksia kysymykseen. Meidän Perhe kokosi kampanjan parhaat vinkit.

1. Lyhennä työaikaasi.

Vanhemmilla on oikeus osittaiseen hoitovapaaseen, kunnes lapsen toinen kouluvuosi päättyy. Kela maksaa osittaista hoitorahaa alle 3-vuotiaan lapsen sekä eka- ja tokaluokkalaisen vanhemmille.

Työaikaa voi lyhentää muutenkin ja neuvotella työnantajan kanssa pienemmistä joustoista.

"Olen sopinut työnantajan kanssa, että lähden perjantaisin aina tunnin aikaisemmin töistä ja saan tunnin lisäaikaa lapsen kanssa." 

2. Tehkää kotityöt yhdessä.

Välttämättömän tekeminen antaa perheelle mahdollisuuden yhdessäoloon.

"Ota lapsi mukaan arkiaskareisiin kuten ruuanlaittoon, siivoukseen ja pihahommiin, juttele samalla ja ole läsnä." 

"Ota lapset mukaan asioille, vaikka se on stressaavampaa. Lapset oppivat samalla pankissa ynnä muissa käymisen." 

Kodin työnjako on tasoittunut vanhempien kesken: isät tekevät viimeisen, vuonna 2011 ilmestyneen, Väestöliiton Perhebarometrin mukaan yli 40 prosenttia koti- ja lastenhoitotöistä.

3. Sulje ruudut.

Työasiat, viestit ja sosiaalinen media vievät aikuisen huomion lapsesta. Moni kyselyyn vastanneista ehdottaakin perheille yhteisiä metsäretkiä. Retkellä kukaan ei voi katsella ainakaan televisiota.

"Aikaa on, kun kahtena iltana viikossa pitää television kiinni." 

"Lisäaikaa kertyy siitä ajasta, jonka jo nyt viettää lapsen kanssa, kun paneutuu yksinomaan lapsen kanssa olemiseen ja sulkee kaiken ulkopuolisen häiriön pois: puhelimen, television ja tietokoneen." 

4. Suunnittele ja sovi.

Ajanhallinnan ydin on suunnitella, mitä tekee – ja aikatauluttaa myös ne hetket, jolloin ei tee mitään. Perheelle voi varata esimerkiksi iltaisin ennen nukkumaanmenoa tunnin koko perheen yhteistä aikaa ja pitää päätöksestä kiinni.

"Niin sanotun oman ajan voi ottaa vielä lasten nukkumaan menon jälkeenkin, vaikka vuoroilloin puolison kanssa. Yhdeksältä ehtii vielä lenkille koiran kanssa tai vaikka Facebookissa piipahtamaan. Silloin se ei ole lapselta pois."

"Jätän tekemättä kotityöt, jotka voi tehdä myöhemmin. Lapset tarvitsevat yhteistä aikaa."

5. Käytä matkat hyvin.

Päiväkoti- tai koulumatka voi olla yhteistä aikaa, jota kiireen tunteen ei tarvitse pilata. Rauhoita mielesi ja esimerkiksi pyöräile matka päivähoitoon lapsen kanssa jutellen.

Väestöliiton mukaan perheiden yhteisessä ajankäytössä on kasvanut juuri lasten kuljettamiseen ja saattamiseen käytetty aika. Mieti, montako harrastusta lapselle kannattaa ottaa, ettei perheen yhteinen aika olisi enimmäkseen autoilua. Joskus automatka voi tosin olla myös hyvää aikaa jutella lapsen kanssa rauhassa.

6. Aloittakaa yhteinen harrastus.

Yhteistä aikaa saa myös koko perheen yhteisestä harrastuksesta.
Sellaiseksi sopii moni liikuntalaji tai esimerkiksi partio.

7. Osta palveluja, jos voit.

Kotisiivoojan, pesulan tai ruokakaupan keräilypalvelun käyttö voi antaa vanhemmille lisää aikaa lasten kanssa touhuiluun.

8. Älkää sulkeutuko kotiin.

Tapaa lasten kanssa ystäviä. Näin hoidatte paitsi lasten myös aikuisten ihmissuhteita.

"On hauskaa nähdä kavereita vaikkapa leikkikentällä, huvipuistossa, rannalla tai ihan vaan kahvilassa – etenkin jos ystävällä on samanikäisiä lapsia. Voitte itse vaihtaa kuulumisia ja lapset saavat leikkiseuraa."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.