Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Nyt puhuvat äidit: isät eivät jää kotiin, koska siihen ei ole varaa – tai pinna ei kestä.

Raha ratkaisee

"Voisimme lopettaa harrastukset, myydä kodin ja muuttaa pienempään, mutta se ei olisi reilua isompia lapsia kohtaan. Tuloni eivät riitä menoihimme."

"Mies haluaisi olla kotona, mutta meillä ei ole varaa. Sydäntä särkee."

"Mieheni hoiti nuorimmaistamme kotona puoli vuotta. Emme lyhentäneet asuntolainaa ja söimme kaikki säästöt. Henkinen pääoma oli mittaamattoman arvokasta, mutta valitettavasti joudumme huomioimaan myös taloudelliset tosiasiat."

"On aivan pöljää, että enemmän tienaava jää kotiin. Mitä järkeä on kituuttaa, jos ei ole pakko?"

"Isät jäisivät kotiin, jos naisten arvostusta lisättäisiin työelämässä ja palkkaeroja kurottaisiin."

"Miksi hoitaisivat? Hommat jaetaan sen mukaan, miten kukakin jaksaa ja voi. Jollain on pakko elääkin, joten töissä on käytävä sen, jolla töitä on. Meillä se on mies."

Hermo ei kestä

"Miksi mies pakotetaan kotiin, jos hänellä ei ole omaa intoa? Kotona oleminen on paljon muutakin kuin ruokailu, nukkuminen ja vaippahuolto."

"Mies ei halua jäädä pitkäksi aikaa pois työstään, jossa on jatkuva kilpailu. Itselleni uralla eteneminen ei ole ykkösasia, lapset ovat."

"Miehelläni ei pää kestäisi kotona oloa."

"Miehellä eivät hermot kestä, jos hän joutuu pyörittämään arkea tai olemaan liian kauan lasten kanssa, vaikka heitä rakastaakin."

"Eivät isät halua olla koko päivää lasten kanssa kotona. Koulutetut isät katsovat työkokemuksensa menevän hukkaan. Heitä myös hävettää olla kotona. Luullaan luusereiksi kai."

"Mieheni on loistava isä leikki-ikäiselle, mutta huomasimme, että hän ei osaa luoda tunnesidettä alle kolmevuotiaaseen. Kotona olo on hänelle vain monotonista suorittamista eikä hän nauti taaperon seurasta tai hoitamisesta yhtään."

"Niin se vaan on, että kodin- ja lastenhoito on luontaisempaa äideille. Jos isä on kotona, voisin lyödä vetoa, että suurin osa kotitöistä jää työssäkäyvälle äidille."

"Suurinta osaa isistä ei kotona olo kiinnosta. Ituhipit ovat asia erikseen, he ovat toki vähemmistössä."

"Mieheni ei ole ollenkaan koti-isä-tyyppinen. Hän on kyllä hyvä ja huolehtiva isä, mutta ei sellainen, joka pystyisi huolehtimaan kotiaskareista ja lastenhoidosta 24/7."

"Miehillä on koko ajan mahdollisuus kotona oloon. He eivät vain välitä siitä, kärsiikö vauva tai taapero suuressa päiväkotiryhmässä. Mies ei jousta lapsen hyvinvoinnin takia, sellaiseen uhraukseen on valmis vain äiti."

En anna jäädä

"En voisi olla rauhassa töissä, jos mies on lasten kanssa."

"Lapset viedään mummoloihin isän hoitovuoroilla. Kotona istuvat telkkarin edessä koko päivän pillimehu ja pulla kädessä, samalla kun isä surffailee netissä. Töistä kotiin raahautuva äiti saa tehdä toisen työpäivän heti perään, kun kaikki on tekemättä. Ei kiitos."

"Äidit haluavat olla kotona kasvattamassa omat lapsensa. Hyvähän miehen on osallistua, mutta suurimmasta osasta miehistä ei ole jäämään kotiin vuodeksi tai yli."

"Ihan biologisista ja hormonaalisista syistä äiti nauttii enemmän kotona ­olosta kuin isä."

"Isä voi olla mukana lastenhoidossa, vaikka käy töissä. Työ on hyvä vastapaino lastenhoidolle."

Tietenkin koti-isä!

"Se on vain isän motivaatiosta kiinni, jos äidillä on töitä ja sama palkka."

"Meillä mies on kotona ja minä töissä. Lapset hoitaa hyvin, mutta kotityöt jäävät tekemättä."

"Sekä isälle että lapselle on hyväksi saada jo varhaisessa vaiheessa kahdenkeskistä aikaa. Lisäksi koen, että urani kannalta on tärkeää olla töissä, ja mies haluaa tukea minua tässä. Tulotaso meillä on melko sama."

"Mies hoitaa lapsia kotona sen ajan, mikä on töiden puolesta mahdollista."

"Jos miehen kotona olosta tulee enemmän normi kuin poikkeus, suurempi osa uskaltaa jäädä kotiin. Toimeentuloon en usko sen vaikuttavan, koska yrittäjänaisetkin tekevät lapsia."

Lähde: Vauva 3/2015

niinenääkiinnostavaikkatästäjo...

Missä olet, koti-isä?

mitä tarkoittaa ettei isillä hermot kestä? suuttuuko ne.. kyllähän se varmaan stressaavampaa on kun kuunnella äitin itkua.. mikä se mummola on johon isät vie lapsia.. kokeiltiin leikkiä sitä.. laitoin patjan lattialle ja tulin itte alakertaan nukkumaan pyysin lapsia kuvittelemaan mitä se vois olla.. ja tein semmosen mytyn mummuksi kun se varmaan on keskeinen asia.. onneksi isi on jo seittemältä illalla kattomassa uutisia.. ja sit alkaa viikonloppu ja mies on vaan pari tuntia vloppuna töissä jes...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.