Heinin mies Lauri sairastui vakavaan masennukseen, kun Heini odotti perheen kolmatta lasta.

Mulla oli huono olo. Heini tuijottaa mieheltään Laurilta juuri saamaansa kännykkäviestiä seitsemältä aamulla. Viestissä ei lue mitään muuta. Ei selitystä huonolle ololle eikä sille, miksi mies ei tullut illalla töistä kotiin.

Huono olo Laurilla on ollut jo pitkään, sen Heini on toki huomannut. Mutta sen kummemmin mies ei ole olostaan puhunut. Ehkä hän on vain väsynyt töistä ja lastenhoidosta, Heini miettii. Lauri on ollut lasten kanssa päivät kotona, kun Heini on tehnyt opintoihinsa liittyvää työharjoittelua. Iltaisin mies on lähtenyt omiin töihinsä.

Arjen pyörittäminen on joskus raskasta, Heiniäkin väsyttää. Hän on juuri saanut tietää odottavansa perheen kolmatta lasta, raskaus on viikolla 7. Esikoinen Nooa on kolmen ja Salli vasta vuoden ikäinen.

Outo viesti saa Heinin silti pelkäämään, että on sattunut onnettomuus, jotain kamalaa. Hän yrittää soittaa Laurille, mutta mies ei vastaa.

Kymmeneltä Heini lämmittää pinaattikeittoa lapsille, kun puhelin soi. Soittaja on Laurin kaveri Antti: Älä nyt pelästy, mutta kyyditsin Laurin sairaalan päivystykseen. Hänellä oli itsetuhoisia ajatuksia.

Se pinaattikeitto palaa käryten pohjaan.

Syyllisyyttä, huolta ja pettymystä

Laurin saama diagnoosi, vakava-asteinen masennus ja ahdistuneisuushäiriö, on Heinille järkytys. Olisihan hänen pitänyt huomata, tulevan terveydenhoitajan. Sen sijaan hän on ollut miehelle kiukkuinen. Monta kertaa on tehnyt mieli sanoa, että reipastu nyt vähän.

– Vaikka näkee toisen joka päivä, ei silti näe. Voi olla, että en ehkä halunnutkaan tietää asian oikeaa laitaa.

Kun Lauri joutuu päivystyksestä suoraan psykiatriselle osastolle hoitoon, Heinin mielessä vuorottelevat syyllisyyden ohella huoli, ja pettymys. Eihän heille voi käydä tällä tavalla. Hehän ovat nuoria, on pienet lapset ja koko elämä edessä.

– Olen kiitollinen Antille, että hän tajusi tilanteen vakavuuden ja vei Laurin päivystykseen. Lauri sanoo, ettei halunnut kuormittaa minua ongelmillaan. Ja että hän yritti olla vahva. Silti harmittaa, että kaverilleen hän oli puhunut pahasta olostaan, mutta ei minulle.

Unelmien täyttymys: iso paketti vessapaperia

Muista pyykit, muista syödä. Heini kirjoittaa itselleen muistilappuja, jotta elämä pinaattikeittopäivän jälkeen jatkuisi mahdollisimman normaalina. Hän on nyt lasten kanssa yksin. Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys tuntuvat välillä murskaavilta.

Arjen tarkka aikataulutus auttaa jaksamaan. Aina samaan aikaan ylös aamuisin ja samaan aikaan illalla nukkumaan. Heini skarppaa päivät lasten kanssa, mutta talon hiljetessä hän antaa itkun tulla.

– Pahinta oli se, etten tiennyt kauanko Lauri sairastaa tai toipuuko hän ylipäätään.

Aluksi Heini käy sairaalassa katsomassa Lauria Nooan ja Sallin kanssa joka päivä. Bussimatkoineen reissuun kuluu ­nelisen tuntia. Välillä Heinin äiti kuljettaa koko porukkaa tai tulee katsomaan lapsia, kun Heini käy osastolla.

– Oli ikävää vaivata läheisiä jatkuvasti. Toisaalta tuntui uskomattoman hyvältä, kun sukulaiset toivat meille ruokaa kotiin tai kävivät puolestani kaupassa. Iso paketti vessapaperia ja jääkaappi täynnä syötävää oli unelmien täyttymys.

"Hiljaa nyt mennään mut henkiin sä jäät"

Välillä taakka tuntuu liian raskaalta. Kun Heinin ohjaava opettaja harjoittelun loppuarviossa kysyy, mitä perheelle kuuluu, Heini purskahtaa itkuun.

Isän poissaolo näkyy myös lapsissa. Nooa on välillä yliaktiivinen ja välillä muksii siskoaan.

Joka ilta Heini ja lapset soittavat Laurille iltapuhelun. Nooa juttelee isin kanssa, kertoo päivän tapahtumista. Salli kuuntelee isin ääntä. Jos Lauri on liian väsynyt puhumaan puhelimessa, on ilta kotona lasten kanssa yhtä sirkusta. Sairaalassa Lauria surettaa, miten Heini jaksaa.

Keväällä Heini kuuntelee paljon Jannan Sä et ole hullu -kappaletta.

Kertosäkeessä on voimaannuttavat sanat: Anna minun tulla sun viereesi ja lohduttaa / hullu sä et ole mut joskus sitä romahtaa kivipohjaan / hiljaa nyt mennään mut henkiin sä jäät. Selvä toivonkipinä siinä on.

Joskus ilo löytyy pienestä.

Kerran, kun Lauri on vierailun aikana poikkeuksellisen väsynyt, Heini päättää, ettei jaksa tänään laittaa ruokaa kotona. Hän pyytää äitiään ajamaan hampurilaisravintolan kautta ja he ostavat syötävät mukaan. Se tuntuu pieneltä juhlalta. Lasten ilosta hän saa itsekin iloa.

Toisinaan Heini ottaa sairaalaan mukaan lasten lempikirjoja ja lautapelejä.

– Pelasimme vierailuhuoneessa Herra Touhulaa ja söimme eväitä. Niissä hetkissä pystyi näkemään pilkahduksia tavallisesta perhearjesta. Oli ihanaa olla hetki yhdessä ja juoda pillimehua, kuin kuka tahansa perhe.

Tärkeää: kuuntelu ja kannustus

Lastensuojeluilmoitus, mitä ihmettä. Ei kai meidän perheestä sellaista tarvitse tehdä, ajattelee Heini, kun osastolla hoidettavan lapsista ilmoitus tehdään automaattisesti. Häntä hävettää. Laurin hoitajan vinkistä hän ottaa ­kuitenkin yhteyttä neuvolaan ja kertoo perheensä tilanteesta.

Terveydenhoitajalta hän kuulee neuvolan ennaltaehkäisevästä perhetyöstä. Työmuoto on Heinille entuudestaan tuttu opintojen kautta, mutta kosketus asiaan on vain auttajan näkökulmasta.

Laurin sairastumisen vuoksi Heini on joutunut tekemään paljon erilaisia hakemuksia, mutta neuvolan perhetyötä varten ei onneksi tarvita papereiden täyttelyä. Laurin hoitaja kirjoittaa puoltolausunnon, ja neuvolasta tullaan tekemään kartoituskäynti. Siinä kaikki.

Tukimuoto tarkoittaa käytännössä sitä, että ennaltaehkäisevän perhetyön Mira tai Satu tulee kerran viikossa heille kotiin pariksi tunniksi, juttelee, leikkii lasten kanssa, vie heidät ehkä ulos. Mira ja Satu eivät tee kotitöitä eivätkä ole lastenhoitopalvelu, mutta heidän läsnäolonsa antaa Heinille hetken hengähdystauon.

– Jo se, että joku kuunteli ja kannusti, tuntui hyvältä. Joskus se parituntinen ­kului ­yksinkertaisesti nukkumalla univelkoja pois. Sen jälkeen jaksoi taas.

Jännittävä kotiutuminen

Kotilomalla osastohoidosta Lauri tekee lasten kanssa lumiukkoja rivitalon pihan täyteen. Heini katsoo niitä päivittäin ikkunasta ja miettii, ehtivätkö ne sulaa ennen kuin niiden tekijä palaa sairaalasta kotiin.

Ehtivät ne. Nooa kyselee kevään tullessa, onko isi jo terve ja tuleeko isi jo kotiin. ­Heini vastaa, että isi on ollut väsynyt, mutta saa hoitoa. Ja kyllä isi palaa kotiin. Vaikka varmaksi hän ei tiedä sitä itsekään.

Vappuna, kolmen sairaalakuukauden jälkeen, Lauri lopulta kotiutuu. Kotiinpaluu jännittää kaikkia. Heini yrittää pitää lapsia hissukseen, että toipilas saisi levätä. Tilanne tuntuu aluksi oudolta.

– Kun menin Laurin kotiutumisen jälkeen apteekkiin reseptinivaskan kanssa, mietin että miten tähän on tultu. Olen 26-vuo­tias, raskaana oleva kahden lapsen äiti, jonka miehen mieli on rikki. Jollain tapaa vähän nolottikin hakea niitä lääkkeitä – miten hölmöä.

Mielenterveysongelmat pistävät parisuhteen usein lujille, niin myös Heinillä ja Laurilla. Perhetyön kokemuksista rohkaistuneena Heini ottaa yhteyttä perheasiainneuvottelukeskukseen ja hämmästyy, kun aika vastaanotolle järjestyy melkein heti. Lauri ei vastustele sinne lähtöä.

Heini haluaa ja myös pääsee mukaan ­Laurin psykiatrisen hoitajan puheille, yhdessä miehen kanssa. Vaikka tapaamiskertoja on vain muutama, ne tuovat selkeyttä tilanteeseen: ai niin, siksi minusta tuntuu nyt tällaiselta. Lauri miettii, että hänen masennukseensa ovat vaikuttaneet lapsiperheen paineet, mutta ehkä myös se, että hänen äitinsä on kuollut hänen ollessaan 12-vuotias. Keskustelut ammattilaisten kanssa avartavat mieltä.

Avun hakeminen on fiksua

Kun perheen kolmas lapsi, Eeli, syksyllä syntyy, tilanne on jo tasoittunut. Laurin sairausloma jatkuu edelleen, toipuminen on hidasta. Mutta miehen voimat ovat pikku hiljaa palautumassa.

Heini sanoo lopulta sisäistäneensä, ettei avun hakeminen ole häpeällistä vaan päinvastoin fiksua. Kun perheessä toinen on opiskelija ja toinen pitkällä sairauslomalla, väliaikaista toimeentulotukeakin on tarvittu. Heinin terveydenhoitajaopinnot ovat nyt loppusuoralla.

Omat kokemukseni auttavat ymmärtämään myös toisten hätää, hän uskoo. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa voimat eivät riitä. Hän ei tiedä, olisiko ilman Laurin hoitajan vinkkiä uskaltanut toimia kuten toimi.

Ennaltaehkäisevästä perhetyöstä käydään Heinin ja Laurin luona edelleen kerran viikossa.

– Usein helpottaa jo se, kun tietää, että keskiviikkona Mira tai Satu taas tulee.
Heini katsoo perhettään, niin rakasta. Viikon päästä on sylissä kellivän Eelin nimen­antojuhlat.

Isi, tuu leikkimään! Nooa huutaa, ja hetken päästä isä ja poika istuvat lattialla ja liittävät Brio-junaradan kiskoja toisiinsa. Salli auttaa minkä kykenee.

– Kertokaa ajoissa läheisillenne, jos tuntuu, että nyt ei enää jaksa. Äänetöntä hätähuutoa ei kuule ehkä kukaan tai se kuullaan liian myöhään, Heini sanoo.

– Niin murheiden kuin ilonkin jakaminen kannattaa.

Anne Rikama: Pinaattikeittopäivän jälkeen, Vauva 1/2015
Kuva: Lauri Rotko

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.