Minua arveluttaa erossaolo 10 kuukauden ikäisestä lapsesta loman vuoksi.

Minulla ja puolisollani olisi mahdollisuus lähteä viikon ulkomaanmatkalle. Lapsemme olisi silloin 10 kuukauden ikäinen, ja äitini voisi hoitaa häntä sinä aikana. Minua kuitenkin arveluttaa olla niin pitkä aika erossa lapsesta. Onko siitä hänelle haittaa? Kannattaako matka siirtää suosiolla myöhemmäksi?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Vaikka matkalle olisi varmasti mukava mennä, suosittelen matkan siirtoa, mikäli voitte itse siihen vaikuttaa. Ajankohta on haasteellinen, sillä lapsenne on juuri sen ikäinen, että eroahdistus on todennäköisesti suurimmillaan ja itku sen takia herkässä. Vanhemmistakin tuntuu varsin ikävältä olla viikko erossa lapsesta, jos hän on kotona suruissaan ikävästä. Silloin reissusta ei nauti samalla tavoin kuin toivoisi.

Lapsen erotuska helpottuu pikkuhiljaa, joten matkan siirtäminen muutamallakin kuukaudella vaikuttaa. Tilanne on jo paljon parempi, kun lapsenne on yli 1-vuotias, vaikka onhan viikko erossa omista vanhemmista vielä pitkään iso juttu. Moni alakoululainenkin kokee viikon leirin liian pitkäksi, vaikka muutama yö sujuukin mukavasti ilman vanhempia.

Pitempää eroa kannattaa harjoitella etukäteen muutamilla yhden yön treeneillä. Tällöin lapsi alkaa pikku hiljaa luottaa pärjäävänsä erossa vanhemmistaan. Jos ero on heti liian pitkä ja lapseen iskee valtava ikävä, hän saattaa jatkossakin kieltäytyä yökyläilyistä muiden luona. Tämä voi turhaan hankaloittaa perheen arkea ja parisuhdemenojanne jatkossa.

Vauva 10/2009

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.