"Olin ajatellut, että siirrän hoitovastuun lapsen isälle isäkuukauden kunniaksi. Ja silti minusta tuntuu, että vauva on minun kanssani koko ajan. En ymmärrä, miten miehet sen tekevät."

Juuri kun tuntuu siltä, ettei Suomen talvi pääty koskaan, on isäkuukauden aika. Pakkaamme puurohiutaleita mukaan ja matkustamme koko perhe tropiikkiin.

Olen pakahtua onnesta jo ensimmäisenä päivänä katsellessani casuarinapuiden oksien lomasta turkoosina välkkyvää merta. Makaan riippumatossa ja pelkkiin vaippoihin puettu lapseni nukkuu päiväunia kainalossani. Neuvolan Ulla sen sanoi: ”Auringonvalo ja lämpö tekevät hyvää koko perheelle” – ja neuvoi ottamaan lapselle aurinkolasit mukaan.

Kymmenen tunnin yölennolla minä en nukkunut silmäystäkään ja lapsikin vain reilun tunnin. Siinä missä kaikki muut pienokaiset kuorsasivat sitä syvemmin, mitä rajumpi turbulenssi oli, meidän pikku ikiliikkujamme konttasi innoissaan lentokoneen käytävää päästä päähän hamuten suuhunsa sämpylänmuruja, nukkuvien ihmisten pashminahuiveja ja sammuneiden hikisiä sukkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkolennolla poika tempaisi lentoemännän kärrystä lautasellisen majoneesisalaattia ja paiskasi koko annoksen näyttävässä kaaressa minun, lentoemännän ja vieressämme istuneen saksalaisen naisparin päälle. Lapsi oli ainoa, jota tilanne nauratti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Thaimaassa on aivan ihanaa, vaikka unohdimmekin itkuhälyttimen ja vauvan aurinkolasit kotiin. Paikan päällä kumpiakaan ei tunneta. Optikkoliikkeissä naureskellaan hämmentyneesti ajatukselle vauvan aurinkolaseista. Elektroniikkakaupan myyjä tarjoaa vauvan muotoista herätyskelloa, kun ystävämme yrittävät ostaa meille isommalta naapurisaarelta baby alarmia. Lataamme älypuhelimiin baby alarm -sovelluksen ja vietämme monta iltaa rantabaarissa arvuutellen, toimiiko sovellus oikeasti vai ei.

Olen salaa tyytyväinen, että aurinkolasit jäivät kotiin. Käytin kotona monta päivää etsien siedettävän näköisiä vauvojen aurinkolaseja niitä löytämättä. Lasit päässään maailman suloisin poikani näyttää sieluttomalta typerykseltä. Samalla tunnen syyllisyyttä siitä, että lapsen verkkokalvot vaurioituvat huolimattomuutemme tähden lopullisesti. Syytän asiasta varmuuden vuoksi miestäni.

Saan synninpäästön tarkkaillessani naapurissamme asuvaa viiden perheen ruotsalaislaumaa. Äidit tekevät mangopuun alla ringissä käsitöitä makramee-tekniikalla ja syöttävät lapsilleen purkista ruotsalaista luomumangososetta. Isät työntävät matkarattaita vaivattomasti syvässäkin hiekassa, kantavat vauvoja reilun kaupan puuvillasta valmistetuissa kantorepuissa ja iltaisin käärivät pienokaisensa lempeästi hyttysverkkoon. Lapset ovat kauniisti ruskettuneita ja hyväkäytöksisiä. Yhdelläkään ei ole UV50-suojakertoimella varustettua pitkähihaista uima-asua ja leveälieristä aurinkohattua niin kuin meidän lapsellamme. Ruotsalaislapsilla ei myöskään ole aurinkolaseja. Minä luotan heihin täysin – paitsi soseasiassa.

Olen iloinen, etten pakannut matkalaukullista soseruokia ja äidinmaidonkorviketta mukaan. Lapsi rakastaa tuoreita kookospähkinöitä, riisiä, munakokkelia ja kaikkia niitä hedelmiä, joiden nimiä en edes tiedä. En jaksa huolestua siitä, etten löydä kaupasta maustamatonta jogurttia, johon ei ole lisätty sokeria ja että lapseni leikkii paikallisilla leluilla, joissa on takuuvarmasti sata kiloa ftalaatteja. Me olemme nyt lomalla.

Olen huolissani ainoastaan siitä, etten ehdi joka päivä hierontaan tai pedikyyriin. Joogaamaankaan en pääse kertaakaan – ja syytän siitä ainoastaan itseäni. Olin ajatellut, että siirrän hoitovastuun lapsen isälle isäkuukauden kunniaksi. Ja silti minusta tuntuu, että vauva on minun kanssani koko ajan. En ymmärrä, miten miehet sen tekevät.

Yhdessä asiassa olen tiukkana. Silloin, kun on vaipan vaihtamisen aika, tyrkkään haisevan pojan isälleen ja vetoan isäkuukauteen. Sillä eikö isäkuukausi olekin yhteiskunnan tarjoama mahdollisuus isille syventää luottamussuhdetta lapsensa kanssa ja saada todellista tuntumaa vauva-arjen pyörittämisestä?

Varsinkin isille on oikein tarpeellista saada kokemus siitä, millaista on pelata venkoilevan lapsen ja kakkavaipan kanssa pikkuriikkisessä thaimaalaisessa vessassa, jossa paperia, hoitopöytää, saippuaa tai juoksevaa vettä ei välttämättä ole. Siinä kiteytyy kaikki. Matkailu avartaa.

Maria Veitola on 39-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa 2012 syntynyt poika. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Niinpä... On myös sellaisia isiä, jotka oikeasti haluavat ottaa vastuuta ja hoitavat vauvaa/vauvoja asenteella. Viittaan Vauva-lehden kolumnistiin "Oppia isä kaikki". Kannattaa tutustua! Eikä muuten ole mikään nössöisukki, vaan huolehtii myös siitä, että vaimo ja hän itse pystyvät pitämään huolta mm. fyysisestä kunnostaan. Toivotan teidän perheelle ihanaa Thaimaan lomailua ja tyrkkää vaan vauvelia isille (kyllä hän osaa).

Löysin vasta nämä loistavat ja niin lohdulliset kolumnisi ja olen hykerrellen lukenut ne. Sain itse lapseni ennen internetin aikakautta ja vieraassa maassa ilman internetin tarjoamaa lohtua, vertaistukea ja vastausta suunnilleen jokaiseen kysymykseen maan ja taivaan välillä, nuori äiti (=silloinen minä) on aika yksin ja eksyksissä. Varsinkin, jos tukiverkkoa ei ole. No minulla ei ollut, jos anoppia ei lasketa (ei lasketa!). Joten hoidan itseäni nyt jälkikäteen vauva-aiheisilla kolumneilla, blogeilla ja keskusteluilla. Ja annan itselleni anteeksi, etten silloin tiennyt paremmin. Oikein mukavaa kevättä ja kesää teille.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla