"Olin ajatellut, että siirrän hoitovastuun lapsen isälle isäkuukauden kunniaksi. Ja silti minusta tuntuu, että vauva on minun kanssani koko ajan. En ymmärrä, miten miehet sen tekevät."

Juuri kun tuntuu siltä, ettei Suomen talvi pääty koskaan, on isäkuukauden aika. Pakkaamme puurohiutaleita mukaan ja matkustamme koko perhe tropiikkiin.

Olen pakahtua onnesta jo ensimmäisenä päivänä katsellessani casuarinapuiden oksien lomasta turkoosina välkkyvää merta. Makaan riippumatossa ja pelkkiin vaippoihin puettu lapseni nukkuu päiväunia kainalossani. Neuvolan Ulla sen sanoi: ”Auringonvalo ja lämpö tekevät hyvää koko perheelle” – ja neuvoi ottamaan lapselle aurinkolasit mukaan.

Kymmenen tunnin yölennolla minä en nukkunut silmäystäkään ja lapsikin vain reilun tunnin. Siinä missä kaikki muut pienokaiset kuorsasivat sitä syvemmin, mitä rajumpi turbulenssi oli, meidän pikku ikiliikkujamme konttasi innoissaan lentokoneen käytävää päästä päähän hamuten suuhunsa sämpylänmuruja, nukkuvien ihmisten pashminahuiveja ja sammuneiden hikisiä sukkia.

Jatkolennolla poika tempaisi lentoemännän kärrystä lautasellisen majoneesisalaattia ja paiskasi koko annoksen näyttävässä kaaressa minun, lentoemännän ja vieressämme istuneen saksalaisen naisparin päälle. Lapsi oli ainoa, jota tilanne nauratti.

Thaimaassa on aivan ihanaa, vaikka unohdimmekin itkuhälyttimen ja vauvan aurinkolasit kotiin. Paikan päällä kumpiakaan ei tunneta. Optikkoliikkeissä naureskellaan hämmentyneesti ajatukselle vauvan aurinkolaseista. Elektroniikkakaupan myyjä tarjoaa vauvan muotoista herätyskelloa, kun ystävämme yrittävät ostaa meille isommalta naapurisaarelta baby alarmia. Lataamme älypuhelimiin baby alarm -sovelluksen ja vietämme monta iltaa rantabaarissa arvuutellen, toimiiko sovellus oikeasti vai ei.

Olen salaa tyytyväinen, että aurinkolasit jäivät kotiin. Käytin kotona monta päivää etsien siedettävän näköisiä vauvojen aurinkolaseja niitä löytämättä. Lasit päässään maailman suloisin poikani näyttää sieluttomalta typerykseltä. Samalla tunnen syyllisyyttä siitä, että lapsen verkkokalvot vaurioituvat huolimattomuutemme tähden lopullisesti. Syytän asiasta varmuuden vuoksi miestäni.

Saan synninpäästön tarkkaillessani naapurissamme asuvaa viiden perheen ruotsalaislaumaa. Äidit tekevät mangopuun alla ringissä käsitöitä makramee-tekniikalla ja syöttävät lapsilleen purkista ruotsalaista luomumangososetta. Isät työntävät matkarattaita vaivattomasti syvässäkin hiekassa, kantavat vauvoja reilun kaupan puuvillasta valmistetuissa kantorepuissa ja iltaisin käärivät pienokaisensa lempeästi hyttysverkkoon. Lapset ovat kauniisti ruskettuneita ja hyväkäytöksisiä. Yhdelläkään ei ole UV50-suojakertoimella varustettua pitkähihaista uima-asua ja leveälieristä aurinkohattua niin kuin meidän lapsellamme. Ruotsalaislapsilla ei myöskään ole aurinkolaseja. Minä luotan heihin täysin – paitsi soseasiassa.

Olen iloinen, etten pakannut matkalaukullista soseruokia ja äidinmaidonkorviketta mukaan. Lapsi rakastaa tuoreita kookospähkinöitä, riisiä, munakokkelia ja kaikkia niitä hedelmiä, joiden nimiä en edes tiedä. En jaksa huolestua siitä, etten löydä kaupasta maustamatonta jogurttia, johon ei ole lisätty sokeria ja että lapseni leikkii paikallisilla leluilla, joissa on takuuvarmasti sata kiloa ftalaatteja. Me olemme nyt lomalla.

Olen huolissani ainoastaan siitä, etten ehdi joka päivä hierontaan tai pedikyyriin. Joogaamaankaan en pääse kertaakaan – ja syytän siitä ainoastaan itseäni. Olin ajatellut, että siirrän hoitovastuun lapsen isälle isäkuukauden kunniaksi. Ja silti minusta tuntuu, että vauva on minun kanssani koko ajan. En ymmärrä, miten miehet sen tekevät.

Yhdessä asiassa olen tiukkana. Silloin, kun on vaipan vaihtamisen aika, tyrkkään haisevan pojan isälleen ja vetoan isäkuukauteen. Sillä eikö isäkuukausi olekin yhteiskunnan tarjoama mahdollisuus isille syventää luottamussuhdetta lapsensa kanssa ja saada todellista tuntumaa vauva-arjen pyörittämisestä?

Varsinkin isille on oikein tarpeellista saada kokemus siitä, millaista on pelata venkoilevan lapsen ja kakkavaipan kanssa pikkuriikkisessä thaimaalaisessa vessassa, jossa paperia, hoitopöytää, saippuaa tai juoksevaa vettä ei välttämättä ole. Siinä kiteytyy kaikki. Matkailu avartaa.

Maria Veitola on 39-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa 2012 syntynyt poika. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Vierailija

Matkailu avartaa

Niinpä... On myös sellaisia isiä, jotka oikeasti haluavat ottaa vastuuta ja hoitavat vauvaa/vauvoja asenteella. Viittaan Vauva-lehden kolumnistiin "Oppia isä kaikki". Kannattaa tutustua! Eikä muuten ole mikään nössöisukki, vaan huolehtii myös siitä, että vaimo ja hän itse pystyvät pitämään huolta mm. fyysisestä kunnostaan. Toivotan teidän perheelle ihanaa Thaimaan lomailua ja tyrkkää vaan vauvelia isille (kyllä hän osaa).
Lue kommentti
Vierailija

Matkailu avartaa

Löysin vasta nämä loistavat ja niin lohdulliset kolumnisi ja olen hykerrellen lukenut ne. Sain itse lapseni ennen internetin aikakautta ja vieraassa maassa ilman internetin tarjoamaa lohtua, vertaistukea ja vastausta suunnilleen jokaiseen kysymykseen maan ja taivaan välillä, nuori äiti (=silloinen minä) on aika yksin ja eksyksissä. Varsinkin, jos tukiverkkoa ei ole. No minulla ei ollut, jos anoppia ei lasketa (ei lasketa!). Joten hoidan itseäni nyt jälkikäteen vauva-aiheisilla kolumneilla,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.