Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Vauvan uusi kolumnisti on äitinä boheemi heittäytyjä.

Miltä tuntuu olla raskaana koko Suomen silmien alla? Vauvan uusi kolumnisti Marja Hintikka, 36, tietää. Kun toimittajana ja juontajana työskentelevä Hintikka odotti esikoistaan, hän teki televisiossa suoraa Puoli seitsemän -lähetystä neljästi viikossa.

– Elin isojen muutosten aikaa, ja olin itsekin hämmentynyt. Oli lopulta pakko ottaa mutkaton asenne. Yleisö suhtautuikin ihanasti, ja minulle läheteltiin pieniä töppösiä ja nuttuja. Se liikutti.

Marja Hintikka tuli tutuksi YleX:n radiojuontajana. Televisiossa hänet on nähty juontamassa esimerkiksi Suomilovea, Dancing on Icea sekä Haasta Hans -ohjelmaa.

Marjalla on kaksi lasta aviomiehensä, radiojuontaja Ile Uusivuoren kanssa. Vanhempina he ovat erilaisia. Ile hallitsee rutiinit, Marja on boheemimpi heittäytyjä.

– Olen oppinut Ileltä valtavasti arjen pyörittämisestä. Hän on osallistuva isä.

Äitinä Marja on mielikuvituksekas. Hän leikkii, kertoo tarinoita ja keksii mielellään uutta. Toisaalta hän toivoo olevansa lempeä ja turvallinen syli lapsilleen.

Marja sai kuopuksensa puoli vuotta sitten. Kaksivuotias isoveli on ottanut tulokkaan hienosti vastaan.

– Vauva on alkanut ottaa kontaktia ja ilahtuu, kun isoveli tulee paikalle. Fiilistelen sitä, että heillä on aina toisensa.

Arki kahden lapsen kanssa on joskus toilailua. Kun padat kiehuvat yli, yrittää Marja nähdä huumorin kaaoksessa.

– Vanhempien pitäisi pysähtyä useammin kiittämään itseään. Vanhemmuus on maraton. Ei haittaa, vaikka yksi päivä menee pipariksi, kunhan pääsee maaliin.

Lue lisää

Marja Hintikka: ”Meikkaan, olen siis olemassa”

Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.