"Ennen vanhemmuutta tiesin varmasti, millaista on hyvä vanhemmuus. Sitten periaate toisensa jälkeen katosi kuin pieru Saharaan."

Meillä mennään nukkumaan järjestelmällisten iltarutiinien saattelemina. Meillä ruokaillaan sujuvasti yhteisillä aterioilla. Pukeutumisesta ei neuvotella, eikä lapsen käteen anneta älypuhelinta. Meillä on homma hallussa!

Niinpä niin. Kaikenlaisia ihanteita ja periaatteita tulikin viriteltyä ennen lapsia. Kunnes rakkauden hedelmiä siunaantui kaksi-alle-kaksivuotiasta-tahtiin. Periaate toisensa jälkeen katosi kuin pieru Saharaan.

Olen klassinen suorittaja. Tein kuten nykyäidit ja -isät tutkimusten mukaan tekevät – heittäydyin vanhemmuuteen kuin unelmien työprojektiin. Suunnittelin ja hankin tietoa. Halusin olla läsnä, rauhallinen, viisas ja lapsilähtöinen. Otin selvää ja itsetutkiskelin. Ennen vanhemmuutta tiesin varmasti, millaista on hyvä vanhemmuus.

Nyt kahden lapsen äitinä tuntuu, etten tiedä siitä mitään, enkä haluakaan. Tieto lisää tuskaa, joten parempi mennä fiilispohjalta.

Mitä useamman lapsen vanhempi on kasvattanut, sitä vähemmän hänellä on periaatteita.

Kun juttelen konkarimutsien ja -faijojen kanssa, huomaan että mitä useamman lapsen vanhempi on kasvattanut, sitä vähemmän hänellä on periaatteita. Heistä huokuu ajatus, että lapsi päättää lopulta elämästään itse, eikä jälkikasvu ole osa vanhemman identiteettiä tai onnistumisen mittari. Kokemuksen myötä hälvenee kuvitelma siitä, että asiat olisivat omaa ansiota.

Ehkä vapauttavimman tarinan minulle, erittäin levottomasti nukkuvien lasten äidille, kertoi naapurini, jolla on viisi lasta. Hänen neljä ensimmäistä lastaan olivat nukkuneet kuin tukit, ja hieman huvittuneena hän kuunteli vanhempien valituksia huonosti nukkuvista lapsista.

Oma vikansa, hän ajatteli, kunnes syntyi neiti numero 5, joka ei nukkunut. Ei vaikka vanhempi mitä yritti, neljän lapsen kokemuksella. Vasta viides lapsi todisti, ettei se aina ole itsestä kiinni.

Minä havahduin, kun huomasin koliikkivauvan ja uhmaikäisen hoitamisen onnistuvan huomattavasti paremmin, kun otin päivien tavoitteeksi ihan vain selviytymisen. Ja jos illalla vielä hymyilytti tai jopa nauratti, oli se juhlan paikka.

Ihan sama mitä, missä ja milloin kukakin söi, ja olivatko vauvan sukat samaa paria. Ihan sama, missä kaikki nukkuivat, kunhan joku jossain nukkui, edes vähän. Paras vanhemmuuden periaatteeni on luopua periaatteista. Suosittelen.

Vauva 1-2/2016

Marja Hintikka on 35-vuotias toimittaja, joka elää ruuhkavuosia aviopuolisonsa, kaksivuotiaan esikoisen sekä tammikuussa 2015 syntyneen vauvan kanssa. Marjan mielestä vanhemmuudessa tärkeintä on heittäytyä ja nauttia – hällä väliä kaapin pohjalla pyörivistä parittomista vauvansukista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.