Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

"Miten meidän kodistamme tuli tällainen kaaos?"

Anteeksi, täällä on vähän sotkuista. Tällä lauseella alkaa jokainen kyläily lapsiperheessä, meilläkin. Tosiasiassa edellinen tunti on siivottu hiki päässä ja riidellen.

Ennen esikoiseni syntymää suunnittelin pesänrakennuspäissäni kotiani harmonisen vaaleaksi. Vauvan tavarat ja lelut olisivat sävy sävyyn huonekalujen kanssa, kauniista mobilesta kantautuisi sulosäveliä vauvan leikkiessä.

Kun nyt vilkaisen lastenhuoneeseen, sisäinen sisustajani kirkaisee kauhusta: Mikään ei ole sävy sävyyn. Nojatuoliin on piirretty kuulakärkikynällä, ja lattia on täynnä kirkuvan värisiä härveleitä, joiden päälle astumalla särkee sekä jalkansa että tärykalvonsa. Mobilekin on rikki. Olohuoneen valkoinen sohvakin toimittaa nykyään lähinnä majan virkaa.

Miten meidän kodistamme tuli tällainen kaaos?

Koti ei ole lavaste. Kodissa eletään eikä sievistellä, ja elämän täytyy saada näkyä. Yhden vauvan ja yhden taaperon taloudessa se tosin näkyy jo liikaakin. Muutos entiseen tuntuu välillä karmaisevalta.

Siksi en koskaan unohda ihanaa neuvolalääkäriä, joka totesi minulle toisen lapseni synnytyksen jälkitarkastuksessa: ”Kaksi alle kaksivuotiasta, parisuhde ja koti – tämä on mahdoton yhtälö. Unohda se koti. Lopeta siivoaminen.”

Taisin ottaa ohjeen kirjaimellisesti. Nykyään meillä tehdään vain pakolliset, ja loppuaika pussaillaan.

Pitääkö kirppispöytä varata joka toiselle viikolle ja roskalava pihalle loppuelämäksi?

Viihtyisyys tulee lapsiperhehulinassa ihan muista asioista kuin suorassa olevista matonhapsuista tai eteerisestä orkideasta ikkunalaudalla: yhdessäolosta ja hassuttelusta, halihipasta huoneiden ympäri.

Ammattijärjestäjien laskelmien mukaan nykylapsilla on jo ennen syntymäänsä keskimäärin 15 lelua, ja he saavat pelkästään jouluisin 20–40 pakettia. On vaikea edes ajatella, millainen vuori tavaraa kertyy viidessätoista vuodessa.

Jos haluaa kotinsa säilyvän feng shui -harmoniassa, pitää kirppispöytä varata joka toiselle viikolle ja roskalava pihalle loppuelämäksi.

Mitä siitä, jos olohuone on kuin pommin jäljiltä ja sohva täynnä tahroja. Unohdetaan se kyläilyjen vakio eli sotkupahoittelu, ja sanotaan ensi kerralla: Meillä eletään, ei siivota. Tervetuloa.

Vauva 4/16

Marja Hintikka, 37, on yhden tahtoikäisen ja yhden taaperon äiti, joka leikkii mieluiten leijonaa tai nukkuvaa jättiläistä ja syö miehensä kanssa salaa sipsejä lasten nukahdettua.

Vierailija

Marja Hintikan kolumni: Siivousta vai halihippaa?

Vierailija kirjoitti: Meillä on kolme alle 4v lasta ja silti ehtii siivoamaan eikä kukaan ole piirtänyt kuulakärkikynällä nojatuoliin. Lelujen en tosin ole koskaan edes olettanut olevan sävy sävyyn lastenhuoneiden tapettien tai edes keväthaalareiden kanssa, vaan olen jotenkin ajatellut, että ne ovat lapsen työvälineitä. Ei minulla töissäkään ole työtuolin oranssiin sointuvaa läppäriä. Lapset, parisuhde ja minä voimme ihan hyvin, vaikka tavarat ovatkin paikoillaan ja vihreän pallon vieressä on...
Lue kommentti
Vierailija

Marja Hintikan kolumni: Siivousta vai halihippaa?

Heh, yleensä ei tule luettua näitä kommenttiosioita lainkaan, ja olen kuvitellut urbaanilegendaksi nämä äidit, joiden mielestä ns. uraäidit "istuvat kahviloissa ystäviensä kanssa" (ai kauhea, eihän nyt ÄIDIT sellaista tee!) ja välttelevät kotioloja. Itse jos tekisin uraa, hankkisin siivoojan ja Hintikan tapaan leikkisin kotiajan mieluummin halihippaa. Tai oppisin sietämään sotkua. Niin ja eiköhän nämä "blogien väsäämiset" ole laskettu Hintikan työaikaan, vaikka ei ilmeisesti kaikkien mielestä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.