Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kymmenen vuotta sitten olisin ajatellut, että nykyinen elämäni on totaalinen no-life, elämä ilman merkitystä, Marja Hintikka kirjoittaa.

Joskus julistin, että äitiys ei minua muuta. Olen ikuisesti sama kreisi bilemarja ja nauran pieruhuumorille kuten ennenkin.

Kyllä naurankin ja juhlin joskus aamuun asti, mutta olen myös muuttunut. Suorastaan huvittavilla tavoilla.

Viime viikolla koin autereista onnea löydettyäni pojalleni käsittämättömän edulliset ja juuri oikeanväriset sandaalit. Ilahduin kodin lähelle avatusta ruokamarketista yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta sitten mieheni kanssa Kuubassa löytämistämme salsabileistä tähtitaivaan alla. Kiljuin riemusta, kun koko perhe oli iltayhdeksältä nukkumassa ja sain kahdeksan tunnin unet.

Kymmenen vuotta sitten olisin ajatellut, että nykyinen elämäni on totaalinen no-life, elämä ilman merkitystä. Kaksi ruoanlaittoa, parikymmentä vaipanvaihtoa, muutama nenänpyyhintä ja loppuaika pukemista ja riisumista olisi ollut yhtä houkuttava päivä kuin vankilareissu.

Ymmärrän kyllä tunteen. Lapsiperheen arjen kaava on joskus tylsä kuin arkistomappi. Silti nykyinen arkeni on kasvattanut minua eniten. Ylevöitynyt en ole, en ehkä viisastunutkaan, mutta kenties lähempänä todellista itseäni.

Lapset ovat ehkä parasta, mitä itsensä kehittämisen ja henkisen kasvun tiellä voi tapahtua.

Kun elämästä riisuu rahalla ostetut elämykset, kaikenlaisen pään sekoittamisen ja menestyksen merkit, alkaa matka sisimpään. Kuka olen ja mitä todella haluan? Hallitsenko aikaani?

Näitä ajattelen äitiyslomilla ja hoitovapailla, kun meteli päässäni hiljenee.

Vauva-ajan intensiivisyys ja symbioosi vauvan kanssa, oman kehon uudet raamit ja jatkuva saatavilla oleminen heittävät uudelle kiertoradalle. Aina muutos ei ole helppo, ja välillä sitä yrittää juosta karkuun.

Lapset ovat ehkä parasta, mitä itsensä kehittämisen ja henkisen kasvun tiellä voi tapahtua. Mikään ei ole ajanut minua enemmän äärirajoille, nurkkaan ja pakottanut katsomaan peiliin kuin kaksi pientä poikaani, herrat Tuli ja Valo.

He saavat minut nauramaan vatsani kipeäksi ja kihisemään kiukusta. He näyttävät fikkarilla valoa synkimpiin varjopaikkoihin, jotka kuvittelin jo aikaa sitten arkistoineeni.

Kun päivien kaava puuduttaa, leikin, että lapseni ovat kaksi henkisen kasvun opettajaani, jotka ovat tulleet uudistamaan minut, ihan ilmaiseksi.

Ja he tekevät sen halusin tai en.

Kiitos pienet buddhani, että olette olemassa.

Vauva 6/2016

Marja Hintikka, 37, on yhden tahtoikäisen ja yhden taaperon äiti, joka leikkii mieluiten leijonaa tai nukkuvaa jättiläistä ja syö miehensä kanssa salaa sipsejä lasten nukahdettua. Nyt Marja odottaa kolmatta lastaan.

Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti.