Näyttelijä Maria Ylipää vahtii lastensa musiikkimakua ja ruutujen tuijotusta.

”Tahdon varjella lasteni lapsuutta niin pitkään kuin pystyn. Se on hankalaa, sillä nykyään televisiosta, internetistä ja viihdeohjelmista saa liian nuorena vaikutteita aikuisten elämästä.

Lapseni saavat katsoa televisiota tai käyttää tablettia enimmillään tunnin päivässä, ja sekin on mielestäni liikaa. Jos lapsen pystyy pitämään poissa ruutujen äärestä, hänen luovuutensa lähtee lentoon.

Erilaiset ruudut mössöyttävät aivot, tekevät lapsen rauhattomaksi ja passiiviseksi. En halua, että ruudut orjuuttavat lapseni ja he kitisevät koko ajan iPadia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esikoiseni Inari ihailee isompia tyttöjä ja tahtoisi katsoa samoja musiikkivideoita kuin he. Yritämme pitää kotona tiukkoja rajoja, koska musiikkivideoiden naiskuva, se kaikki ketkutus, voi olla haitaksi 7-vuotiaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emme kuitenkaan pysty täysin kontrolloimaan mitä lapsemme näkee, sillä monissa perheissä lapset saavat käyttää ruutuja vapaammin.

Monet vanhemmat antavat lastensa rellestää myös populaarikulttuurin maailmassa. Minusta on tärkeää, että lapsellani on kavereita, jotka soittavat instrumenttia ja joilla on muitakin hyviä virikkeitä. Musiikkiharrastuksen lisäksi lapsella olisi hyvä olla liikuntaharrastus.

Inari soittaa viulua, ja itse soitan viulua ja pianoa. Meillä kuunnellaan laadukasta ja monipuolista musiikkia, ei liikaa kertakäyttötavaraa. Myös hyvää poppia saa kuunnella. Silloin laitamme Michael Jacksonia soimaan, korkkarit jalkaan ja soitamme yhdessä mukana.

Esiinnyin viime vuoden Göteborgissa Kristina från Duvemåla -musikaalissa, ja syksyllä muutamme esityksen perässä Tukholmaan. Ei ole helppoa tehdä musikaalin pääroolia ja olla samalla pikkulasten äiti. Minun ja lasten rytmi on aivan vastakkainen. Olen esityksen jälkeen kotona yhdeltä yöllä, ja lapset heräävät aamukuudelta. Aamulla minun pitäisi nukkua pitkään, ja neljän aikaan lähden taas teatterille.

Välillä on päiviä, jolloin en näe lapsiani. Meillä ei myöskään ole yhteisiä vapaapäiviä, sillä näytöksiä on viikonloppuisinkin.

Ennen illan näytöstä sanon puhelimen Facetimessa hyvät yöt. Lapset kaipaavat minua ja se on kurjaa, mutta tämä on ohimenevä elämänvaihe. Onneksi lasten isä on heidän kanssaan kotona.

Olen tiukka musiikkikasvatuksessa ja median käytössä, mutta muuten meillä ollaan kuin ellun kanat. Mieheni huomauttelee, että useamminkin voisi siivota.”

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää, 34, asuu Tukholmassa muusikko-puolisonsa Matti Pentikäisen ja lastensa Inarin, 7, ja Edenin, 2, kanssa. Maria on Ollaan vapaita! -elokuvan pääroolissa.

Lue lisää

Hanna-Riikka Siitonen: ”Kenelle antaisin lapseni, ellen äidilleni?”

Tv-kokki Kari Aihinen: ”En usko lastenkasvatuksessa ehdottomiin sääntöihin”

Kirjailija Meiju Niskala: ”Aikuiselle tekisi hyvää leikkiä”

Vierailija

Meidän Perhessä lehdessä elokuu/2015.

Ihmetyttää Maria Ylipään haastattelussakuinka samaan aikaan ollaan huolissaan kuinka lasten aivot mössöyttävät erilaisten ruutujen katselemisesta ja kuinka tärkeää on musiikillinen kasvatus ja samaan aikaan kerrotaan kuinka heidän perheessä ei ole edes yhtään yhteisiä vapaapäiviä!! Mielestäni tärkeintä pienten lasten kanssa on yhteinen aika ja läsnäolo!

Nimimerkki Kahden lapsen äiti

Vierailija

Yhdyn täysin ylläoleviin kommentoihin. Luin myös haastattelun Mariasta ja hänen perhe-elämästä ja kirjoitus pisti todella miettimään, ehkä jopa vihastuttamaan. Niinkuin ylläolevakin on kommentissaan tuonut esille, on lastenohjelmissa ja peleissä varmasti hyviä, kehittäviä ja opettavaisiakin ohjelmia. Ja pystyyhän niitäkin valikoimaan mitä lapsille näyttää!! Kyllä meillä ainakin lasten katsovat lastenohjelmia ja pelaavat. Joskus enenmmän ja joskus vähemmän. Mutta pidänhän siitä huolta, että lapsilla on myös muita fyysisiä harrastuksia. Ja tosiaan mielestäni lasten täytyy saaa olla lapsia ja leikkiä ja käytää omaa mielikuvitustaa. En ymmärrä millään lailla, että lasten kaveritkin täytyisi valita sen mukaan kuka soittaa jotain instumenttia!!!! Ja omasta puolestani voin sanoa, että jos ja kun meidän perheessä tanssitaan ja lauletaan lasten kanssa musiikki voi olla vaikka mitä lastenlauluista huonoon iskelmään :-) ja todellakin tärkeintä lasten kanssa on läsnäolo!  Niinkin ylläolevakin on kommentoinut, että kaikillahan on erilaiset elämäntilanteet, perheet, arvot jne mutta tärkeintähän on hetket ja aika lasten kanssa!!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla