"Olen 40-vuotias. Minulla ei ole valtavasti mietintäaikaa, jos ollenkaan", Maria Veitola pohtii.

Naisen elämä on normeja täynnä. Lapsettomana tuntui siltä, että kaikilla muilla on lapsi. Yhden lapsen äitinä tuntuu siltä, että kaikilla muilla on kaksi.

Monet niistä, jotka saivat vauvan samoihin aikoihin kuin minä, ovat taas raskaana. En voi itsekään olla miettimättä sitä, haluaisinko vielä lisääntyä.

Lapset ovat mahtavia, varsinkin omat. Olen 40-vuotias. Minulla ei ole valtavasti mietintäaikaa, jos ollenkaan. En todellakaan haluaisi olla taas raskaana. Juuri kun minusta tuntuu, että olen palautunut edes jotenkin ennalleni ja elämä tuntuu tasapainoiselta, pitäisi taas aloittaa alusta: sietää raskausajan infernaalinen väsymys ja pahoinvointi, synnyttää, imettää, valvoa.

Kun oma kroppa tuntuu vihdoinkin tutulta ja aivot toimivat, pitäisi alistua hormonien ja väsymyksen taltuttamaksi ihmiseksi, jonka vartalo on omituinen löllykkäkasa ja yläpää lyö koko ajan tyhjää. Miten ne toiset naiset sen tekevät? Nauttivatko ne siitä kaikesta? Ajattelevatko vain, että se on sen arvoista?

On kenties maailman suurin valhe, että toinen lapsi menee samassa kuin yksikin. Ei se mene. Se on ihan eri asia. Ystäväni, jolla on kaksi lasta, sanoo, että elämä muuttui 50 prosenttia esikoisen ja toiset 50 prosenttia toisen lapsen myötä.

Se on helppo kuvitella: Yhden lapsen voi kumpi tahansa vanhemmista ottaa mukaan melkein mihin vain. Kahden lapsen kanssa jäädään kotiin, koska ei vaan jaksa lähteä. Yhdelle lapselle on helpompi saada hoitaja. Kahta pientä lasta ei moni viitsi hoitaa yksin. Ei edes toinen vanhemmista.

Vanhempien intohimoiset työurat ja elämä pienten lasten kanssa on helpompi järjestää, jos kotoa löytyy au pair ja lähistöltä lapsenhoidosta innostuneita sukulaisia. Meiltä ei löydy. Hei hei se vähäinenkin oma aika, ystävät ja harrastukset. Hei hei työnteko. Hei hei kaikki paitsi perhekeskeinen elämä.

Minulla on juuri nyt unelmieni työ, joka vaatii minulta paljon ja johon haluan keskittyä. Se on tärkeää. Vaikka mieheni jäisikin kotiin hoitamaan uutta vauvaa (hän väittää, että hän voisi), tiedän jo nyt, että tuntisin väsymyksen lisäksi riittämättömyyttä joka suuntaan. Minä haluan nauttia pojastani, työnteosta, ystävistäni, perheestä.

En halua, että elämä ja perhe ovat suorituksia tai asioita, joista pitää vain selvitä hampaat irvessä. Olen nytkin väsynyt, joka päivä. Rakastan elämääni tällaisena silti valtavasti. Pystyisinkö nauttimaan tästä vielä, jos lapsia olisikin yhden sijaan kaksi?

Lapsettomana sitä miettii, että kuka käy katsomassa minua kun olen vanha. Yhden lapsen äitinä miettii, että sille ainoalle lapselle on kauhea taakka pitää huolta minusta mummona. Että olisipa sillä sisarus, jonka kanssa se voisi jakaa sen huolen ja vastuun. Sisaruksen kanssa voisi muistella omaa lapsuutta: mitä syötiin, missä asuttiin ja millainen äiti meillä oli.

Parhaimmillaan sisarussuhde on pisin ihmissuhde, jonka ihminen saa elämänsä aikana kokea. Kun on sisarus, ei ole koskaan yksin.
Veljeni on ollut minulle aina yksi elämäni tärkeimmistä asioista. Leikkikaveri, suojelija, vertaistuki, sielunkumppani. Haluaisin suoda saman omalle lapselleni.

Kaikki sisarukset eivät toki pidä toisistaan. Eivätkä ainoat lapset välttämättä kärsi yksinäisyydestä. Miten edes voisi kaivata jotain, mistä ei ole kokemusta?

Ihan kaikki, jotka saivat vauvan samoihin aikoihin kuin minä, eivät ole raskaana. Yksi ystäväni sai keskenmenon ja toinen päätyi aborttiin, koska hän ajatteli koko perheen parasta. Ystäväni ajatteli, että parisuhde ei heti kestäisi uutta vauvaa. Se oli oikea ja viisas valinta.

Elämässä on kaikenlaisia tilanteita. Ja niin on perheitäkin, kaikenlaisia. Joissain on yksi lapsi, joissain kaksi ja joissain enemmän. Joissain ei ole lapsia ensinkään. Ja silti ne perheet saattavat olla onnellisia ja omalla tavallaan täydellisiä.

Kaikkien ei tarvitse eikä pidä tehdä niin kuin muut ympärillä tekevät. Jokaisella on oikeus omiin valintoihinsa. Yksi juttu on hyvä muistaa: Väestönkasvu on maapallon tulevaisuuden isoin uhka. Jos Äiti Maalta kysytään, on yksi lapsi enemmän kuin tarpeeksi.

Maria Veitola on 40-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa 2012 syntynyt poika. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Vauva 12/2013

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Maria Veitola: Vielä yksi?

Meidän perheellä on takana pian 12 vuotta yksilapsisen perheen elämää ja ainakin meille tämä on ollut erittäin hyvä vaihtoehto. Perheemme on ollut tiivis alusta asti, emmekä ole olleet mikään lapsen ohjelmatoimisto, vaikka luonnollisesti lapsen kanssa paljon aikaa vietämmekin. Lapsi ei ole koko ajan "kärkkynyt seuraa", vaan leikkinyt jo pienestä pitäen pitkiä aikoja yksinkin. Nyt 11-vuotias vitosluokkalaisemme on sosiaalinen, reipas, oikeudenmukainen, reilu ja kaikin puolin mainio.
Lue kommentti
Vierailija

Maria Veitola: Vielä yksi?

Kaksi ei todellakaan mene siinä missä yksi, paitsi jos lapset ovat puolihoidolla. Entä nukkuminen? Entä rasittavat raskausvaivat, kun esikoinenkin vielä vaatii jatkuvaa hoitoa ja vahtimista? Kun lasten ikäero taas on vähintään 5 vuotta, esikoisesta voi olla apuakin.
Lue kommentti

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!