Äitiysaikani viisain teko oli unikoulun pitäminen puolivuotiaalle lapselle.

Poika pistettiin sänkyyn kaksi tuntia sitten, mutta pinnojen välistä kiekuu iloinen ukko: ”Pupupupupupu! Pappapappapappa! Vettävettävettäpettäpettäpettä! Nylähteenylähteenylähtee! Kiittikiittikiitti!”
Minua naurattaa, onneksi on loma. Muuten ehkä itkettäisi. Pikkulasten vanhemmille nukkuminen on haudanvakava asia.

Pelottaa tunnustaa ääneen, mutta lapsi nukkuu nykyään ihanasti. Hän nukahtaa helposti ja koisaa useimmiten ainakin kymmenen tuntia putkeen.

Silloin harvoin, kun nukkumisessa tapahtuu jotain epätavallista, eli kun lapsi ei halua mennä nukkumaan tai hän itkee yöllä pahaa untaan ajattelen, että meidät on kirottu ja elämä on juuri muuttunut helvetiksi.

Kun muutaman viikon ikäinen vauva kitisi ensimmäistä kertaa nipistelevää vatsaansa, minä googlasin itku kurkussa koliikkia. Nyt kun lapsi joikaa pinnasängyn pohjalla sanavarastoaan läpi, muistelen kaikkia niitä vanhempia, jotka ovat kertoneet lapsen nukkumisen menevän sekaisin joka kerta, kun kehityksessä tapahtuu isompi pyrähdys. Niin kuin silloin, kun lapsi opettelee puhumaan. Kurkkuani kuristaa ja minua oksettaa.

En muista vauvavuodesta jälkikäteen juuri mitään muuta kuin sen, kuinka väsynyt olin. On paradoksaalista, kuinka nopeasti lapsen ensimmäiset kuukaudet menevät. Samalla jokainen yksittäinen sekunti, joka kuluu yöllä parkuvan vauvan kanniskeluun tai imettämiseen, tuntuu valovuoden mittaiselta.

En olisi ikinä uskonut näkeväni sitä päivää, kun lapseni nukkuu kuin tukki. Ajattelin kuolevani väsymykseen ennen sitä.

Äitiysaikani viisain teko on tähän mennessä ollut se, että pidin unikoulun lapselle heti kun hän oli puolen vuoden ikäinen. Lapsen isä sen unikoulun oikeastaan piti: hän ja poika nukkuivat kotona ja minä valvoin rintapumpun kanssa viereisessä hotellissa.

Muistan vieläkin, kun kerroin unikouluaikeistamme eräälle äitikollegalle. Hän, kahden lapsensa kanssa jo kolmatta vuotta putkeen valvova äiti, sähähti minulle, että aiheuttaisin koulutuksella syvät traumat ­lapselleni.

Ymmärsin pitää suuni kiinni, vaikka mieleni teki sanoa, että toteuttaisimme unikoulun juuri siksi, etten päätyisi hänen kaltaisekseen hermoraunioksi, jonka sosiaalinen elämä, parisuhde ja mielenterveys olivat täysin ruvella kroonistuneen unenpuutteen tähden. No, jokainen tekee omat valintansa ja niin kuin parhaaksi näkee.

Minä näytän isoa peukkua unikoululle ja sille, että lapsi siirretään sänkyynsä nukkumaan viimeistään muutaman kuukauden ikäisenä. Kun Taisto oli reilun vuoden ikäinen, siirsimme hänet sänkyineen omaan huoneeseen. Siitä hetkestä lähtien myös minun unenlaatuni parani huikeasti, kun en enää havahtunut joka kerta siihen, kun lapsi köhi, käännähti tai pieraisi unissaan.

Jos jotain tekisin nukkumisasioiden kanssa toisin, niin ostaisin vauvalle matkasängyn. Ennen ajattelin, että sellaiseen sijoittaminen olisi rahojen tuhlausta. Päinvastoin.

Kaikkein vaikeinta pikkupojan on rauhoittua nukkumaan vieraassa ympäristössä. Viime kesänä olin ystäväni ja lapsen kanssa mökkireissulla, ja ystäväni ehdotti ihan tosissaan, että kutsuisimme paikalle manaajan. Emme olleet kumpikaan nähneet koskaan mitään vastaavaa: pieni, suloinen poikani juoksi tuntitolkulla keskellä yötä ympäri mökkiä ja kirkui. Kun yritin ottaa hänet syliini, hän vain nauroi itkunsekaisella äänellä, raapi ja puri. Sama toistui seuraavana yönä – ja sitä seuraavana. Sitten en enää jaksanut, vaan lähdin pojan kanssa kotiin nukkumaan.

Kohta edessä ovat jännittävät ajat: lapsi kasvaa ulos pinnasängystä, ja silloin helvetti repeää.

Ainakin näin kaikki lapsensa tavalliseen sänkyyn nukkumaan siirtäneet ovat minulle vakuuttaneet. Ehkä minustakin tulee yksi niistä äideistä, joiden täytyy istua tuntitolkulla pimeässä lapsen huoneessa, jotta tämä pysyy sängyssä ja nukahtaa.

Ennen sitä täytyy selvittää, myydäänkö lastentarvikekaupassa lepositeitä.

Väsyttääkö? Keskustele vauvan uniongelmista ja äidin ja perheen jaksamisesta Vauva.fi:ssä 28.–29.5.! Jätä kysymyksesi tänne

Vierailija

Maria Veitola: Peukku unikoululle

Eikö se ole vähän itsekästä haluta elää kuten on aina elänyt, kun vastuulla on pieni ihminen? Kyllä vauvan ja lapsen tarpeiden kuuntelemisen pitäisi ainakin mennä oman navan edelle. Tai sitten on kyllä melkolailla epäkypsä, jos kokee ettei voi mistään omasta luopua. [/quote] Joo, kyllähän sen vauvan, myöhemmin taaperon ja sitten lapsen pillin mukaan voi tanssia niin paljon kuin sielu sietää ja paikat kestää. Meillä aikuiset määrää tahdin ja sillä hyvä. Eihän se vauva ikinä opi nukkumaan jos...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.