Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Ennen seuraavaa lomaa Maria Veitola selvittää, onko leikkipaikassa lepotuoleja.

 

Kolmevuotias poikani on matkustanut paljon ulkomailla, käynyt jo kuudessa eri maassa. Itse en saman ikäisenä ollut päässyt Suomen rajojen ulkopuolelle. Lapsuudenperheeni ainoa yhteinen ulkomaanmatka suuntautui Finnjetin risteilyllä Saksan Travemündeen. Muistan, että kävimme perillä oluttuvassa maistelemassa makkaroita ja että laivalla oli hauskaa, koska oli pelihuone.

Vietin lapsuuteni lomat omassa veneessämme tai Saimaalla saaressa. Se oli ihanaa. Minulla ja miehelläni ei ole venettä eikä mökkiä. Meistä on hauskaa matkustella ympäri maailmaa.

Kolmena viime talvena olemme suunnistaneet Kaukoidän rantakohteisiin. Perillä on mahtavaa, suosittelen. Lennot ovat tosin olleet karmeita, koska lapsi ei ole koskaan nukkunut silmäystäkään. Hän on kontannut, taapertanut, kävellyt tai juossut koko matkan edestakaisin keskikäytävää ja repinyt ja rämpyttänyt kaikkea mitä vain on käsiinsä saanut.

 

Tänä talvena saimme päähämme lähteä New Yorkiin. Pitkä lento meni yllättäen hyvin. Hurraa!

Koneessa muistin, että unohdimme rattaat kotiin.

Poika istui paikoillaan, nukkui ja viihtyi. Menomatkalla hän tosin kaatoi päällensä (ja päälleni) kaksi desiä appelsiinimehua. En tietenkään ollut muistanut pakata vaihtovaatteita.

Koneessa muistin, että unohdimme rattaat kotiin. Lisäksi en tajunnut, että myös  Nykissä  on marraskuussa  pimeää ja sateista.

Ensimmäisenä lomapäivänä New Yorkissa etsimme siis kaatosateessa lastenrattaita Manhattanilta. Ostimme halpahallista 20 dollarin nukenrattaita muistuttavat pienet rattaat, joissa työntelimme pojanroikalettamme viikon selkä koukussa. Ei olisi kannattanut olla ihan niin nuuka.

 

Vasta paikan päällä muistin ajatella, mikä kaupunkilomilla on parasta: hortoileminen. Ihmisten tuijottelu, kahviloihin, kauppoihin ja gallerioihin piipahteleminen ja kaikenlainen lorviminen.

Kolmevuotiastamme ei shoppaileminen eikä kiireetön hengaileminen kivoissa ravintoloissa kiinnostanut. Hän halusi juosta ja leikkiä. Leikkiä ja juosta. Mieluiten ulkona ja vaikka kaatosateessa.

Varo viemäriä, älä mene, pysähdy, ei saa koskea!

Hotellimme naapurusto oli kyllä täynnä kivoja leikkipuistoja, mutta niissä ei ollut koskaan muita lapsia. Manhattanilla lapset eivät ulkoile marraskuussa. Poika kaipasi jo parin päivän päästä kavereitaan.

 

Kiukuttelimme aika paljon, koska suurkaupungin vilinässä oli vaikeaa rentoutua. Lapsi säntäili ja me kiljuimme. Varo viemäriä, älä mene, pysähdy, ei saa koskea!

Opin yhden asian. Ennen seuraavaa perhelomaa mietin tarkkaan, mistä itse nautin ja mistä lapsi saattaisi nauttia. Sitten yritän valita kohteen, jossa aikuisten ja lapsen toiveet kohtaisivat.

Nyt ymmärrän, miksi perheet matkustavat Kanariansaarille all inclusive -mestoihin. Onko mitään parempaa kuin uima-allas tai lasten leikkipaikka, jossa on aikuisille lepotuolit ja viinihana?

Maria Veitola on 42-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. Joka maanantai Maria ja poika käyvät leipomossa pullakahveilla.

Vierailija

Maria Veitola: Näin moni asia voi mennä perhelomalla pieleen

Minulla ei ole mitään Veitolaa vastaan, mutta ihmettelen, tekeekö kertojan julkkisstatus näistä aivan triviaaleista ja latteista lapsiperheen perusongelmista jotenkin mielenkiintoista kerrottavaa. Kaikki tietävät, että lomailu lasten kanssa voi olla perseestä. Tarvitaanko tosiaan TV:stä tuttu kasvo kertomaan nämä asiat vielä miljoonannen kerran? Älkää hankkiko lapsia, jos se kerran on niin kamalaa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kalapuikoista tulee minulle vieläkin mieleen äitiysvapaa. Niiden äärellä käytiin monta tärkeää keskustelua.

Pian siellä. Tuon kalapuikkoja!

Ystävän viesti pelastaa päivän. Minä ja vauva saamme seuraa.

Äitiysvapaalla on päiviä, jolloin kaikki tuntuu kepeältä. Vaunukoppaan mahtuu tämä kaikki uusi ja ihana, ja päiväkahvi maistuu poikkeukselliselta vapaudelta. Sitten on niitä päiviä, jolloin väsymys harmauttaa mielen, ja koko maailma kutistuu kahvikuppiakin pienemmäksi.

Äitiystävälle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä.

On helppo sanoa, mikä äitiystävässä on kullan­arvoista: hän tietää tunteen. Hänelle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä. Hän selättää ihan samaa sekamelskaa ja valvottuja öitä.

Toisilla on hätäkahvit, minulla ja ystävälläni oli kalapuikot. Hänen pakastimestaan niitä löytyi aina, minä puolestani taioin lautasille lisukkeet. Keittiönpöydässä jaoimme vauvojen vaiheet, puimme parisuhteen senhetkistä tolaa ja pohdimme, mitä töihin paluu toisi tullessaan.

Näinä iltapäivinä kello ei pysähtynyt kuten niin usein kaksin vauvan kanssa.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan.

Kotona ollessa moni asia tuntuu arkisemmalta kuin onkaan. Jälkeenpäin kaipaan montaa asiaa, kuten sitä, että oli aikaa pitää yhteyttä ystäviin. Tiesin tarkalleen, mitä heille kuului.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan. Käyttöä olisi jopa niille hitaasti kuluville tunneille.

Kirjoitus on Vauva-lehden 8/2018 pääkirjoitus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström

Saiko ystäväsi vauvan? Ilahduta pienokaista ja tuoreita vanhempia aurinkoisella hymynaamakortilla.

Näitä tarvitset:

  • keltaista kartonkia
  • muovisia tai pahvisia mehupillejä
  • yleisliimaa tai kuumaliimapistoolin .
  • Tee näin:

  1. Leikkaa kartongista kaksi ympyrää, halkaisijaltaan noin 10 senttimetriä. Pätki mehupillit noin 5 sentin pituisiksi palasiksi niin, että niitä on yhteensä 30–40 kappaletta. Liimaa pillit alimmaisen ympyrän reunaan siten, että reunan yli jää pilkistämään noin pari kolme senttiä.
  2. Jos haluat, että hymynaaman voi ripustaa, kiepauta nauhasta tai nyöristä lenkki ja liimaa se pahvin reunaan.
  3. Liimaa mehupillien päälle toinen kartonkiympyrä siten, että mehupillit jäävät auringonsäteiksi kartonkien väliin.
  4. Tee hymynaama liimaamalla auringolle mustasta kartongista silmät ja suu ja punaisesta paperista posket.

 

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet tehnyt vauvalle? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.