Ennen lasta en koskaan pelännyt kuolemaa. Kun lapsi syntyi, kaikki muuttui.

Ennen lasta en koskaan pelännyt kuolemaa. Ajattelin vain, että kuolisin kun kuolisin. Mitä sitä murehtimaan sen enempää, sillä kuolleena en kuitenkaan osaisi kohtaloani surra.

Kun lapsi syntyi, kaikki muuttui. Jo raskaana ollessa olin tietysti alkanut huolehtia sikiöstä. Tärkein tehtäväni oli turvata suojaisa kasvuympäristö kohdussa kasvavalle lapselleni. Keskityin olemaan panssari. Söin hyvin ja katsoin huolellisesti molempiin suuntiin ennen kuin ylitin suojatien. En olisi ikinä antanut itselleni anteeksi, jos olisin huolimattomuudellani aiheuttanut onnettomuuden, jossa jompikumpi meistä tai me molemmat olisimme kuolleet.

Syntymän jälkeen aloin panikoida myös niistä asioista, joille en kerta kaikkiaan voinut mitään. Kun pääsin vauvan kanssa kotiin, googlasin ensi töikseni kätkytkuoleman. Kun lapsen isä lähti vauvan kanssa tunnin kävelylle, jotta olisin saanut imetysten välissä levättyä, käytin ajan nukkumisen sijaan sen pelkäämiseen, että rattijuoppo tai sairauskohtauksen saanut raitiovaunukuski ajaisi kaksikon päälle.

Ennen omaa lasta en ymmärtänyt ollenkaan, mitä rakas ystäväni tarkoitti, kun hän sanoi, että olisi todennäköisesti jättänyt lapset tekemättä, jos hän olisi tiennyt, millainen huoli elämään astuu lasten myötä. En ole neuroottinen ihminen, ja silti pelkään koko ajan, että asuntomme ikkunoiden turvasalvat pettävät ja lapseni putoaa ikkunasta, vaikka hän ei olisi lähelläkään sitä.

Eräänä iltana tulin kotiin olettaen, että poika ja mies ovat kotona. Olin unohtanut avaimeni ja puhelimestani oli akku loppu. Olin tulla hulluksi odottaessani heitä rappukäytävässä. Olin aivan varma siitä, että pojalleni oli tapahtunut jokin kamala onnettomuus, ja että rakkaani olivat joko sairaalassa tai ruumishuoneella. Hetken kuluttua iloinen kaksikko kohtasi rapussa
nyyhkivän äidin. Isä ja poika olivat olleet katsomassa lätkää naapurissa.

Tiedän, että huolehtiminen ei lopu. En voi käsittää, miten uskallan ikinä päästää lapseni kulkemaan yksin koulumatkansa. Näen suoran jatkumon tulevaisuuteen, kun kotoa muuttanut, aikuinen lapseni ei vastaa puhelimeen sillä sekunnilla, kun soitan hänelle.

Tulen olemaan loppuelämäni hermoheikko joka kerta, kun en saa lastani kiinni. Satavarma siitä, että on sattunut jotain kamalaa. Poikani tulee olemaan yhtä ärtynyt huolehtimisestani kuin minä olen ollut omille vanhemmilleni samasta asiasta. Enää en moiti heitä siitä. Lopultakin ymmärrän asian vakavuuden.

En pelkää vain lapseni kuolemaa, vaan hän on saanut minut pelkäämään myös omaani. Tietysti ajattelen, että lapsi tarvitsee äidin, mutta vielä enemmän ajattelen sitä, kuinka surullista on, etten pysty seuraamaan lapseni kasvamista ja kehittymistä, jos olen kuollut. Siksi pelkään nykyään esimerkiksi lentämistä ja harvinaisia sairauksia. Ajatus siitä, etten olisi täällä nauttimassa lapsestani, on täysin kestämätön.

Jotain hyvää tässäkin: lapsi on saanut minut tajuamaan elämän rajallisuuden. En ole koskaan elänyt niin paljon hetkessä enkä pysähtynyt nauttimaan ihan tavallisista arjen tuokioista kuin lapsen kanssa. En tiedä suurempaa onnea kuin oman lapsen lähellä oleminen.

Kuolevien ihmisten kanssa työskentelevät kertovat, että yksi niistä asioista, joita ihmiset kuolinvuoteellaan katuvat on se, etteivät he viettäneet riittävästi aikaa lastensa kanssa. Kahdesta asiasta olen varma: kuolen jonain päivänä, enkä voi sille mitään. Mutta silloin en aio katua sitä, etten ole nuuhkinut ja halannut lastani riittävästi. Siitä huolehtiminen on kunnia-asia – joka ikinen päivä.

Maria Veitola on 40-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa 2012 syntynyt poika. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Vauva 6/2014

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Maria Veitola: Huolen kalvama

Itselläni on diagnosoitu yleistynyt ahdistushäiriö(masennuksen lisäksi). Minulla ei ole lapsia mutta huolehdin jo nyt läheisistäni tarkasti ja jopa yli. Pelko ja huoli on läsnä usein. Jotenkin lohduttavaa kuulla että muitakin on, vaikka heidän huolensa kohdistuu lapseen tai on syttynyt lapsen myötä. Nämä teidän ja Marian jutut vahvistavat sen että en halua lapsia ja taidan mennä laittamaan pillit kiinni tai sitten en ota miestä. En kestäisi lapsen tuomaa huolta. Enkä luottaisi mieheen. Olen...
Lue kommentti

Onko koulutus kaikkien nuorten ulottuvilla taloudellisesta tilanteesta riippumatta?

Perheen materiaaliset, sosiaaliset ja kulttuuriset toimintaolosuhteet ennustavat lapsen sosioekonomista asemaa, selviää tänään julkistetusta Nuorisobarometrista. Tänä vuonna barometrin teemana oli koulutus.

Barometrin mukaan lapsuudenperheen rahanpuute näkyy lasten koulutuksessa ja opinnoissa. Kaikista vastaajista 17 prosenttia kertoo joutuneensa rahanpuutteen vuoksi karsimaan opiskeluvaihtoehtojaan, 14 prosenttia valitsemaan koulutuspaikan taloudellisin perustein ja 11 prosenttia viivyttämään valmistumistaan.

Köyhästä lapsuudenkodista tulevat joutuvat muita useammin keskeyttämään tutkintoon johtavan koulutuksen.

Köyhästä lapsuudenkodista tulevat kokevat selvästi muita useammin joutuneensa keskeyttämään tutkintoon johtavan koulutuksen, barometrista selviää. Erityisesti heikko rahatilanne näyttää vaikuttaneen siihen, että vastaaja on jäänyt kokonaan toisen asteen opiskelujen ulkopuolelle. Tämä periyttää huono-osaisuutta sukupolvelta toiselle.

Vaikka toisella asteella opetus on maksutonta, lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoilla on kuitenkin velvollisuus hankkia välttämättömät oppikirjat, välineet ja tarvikkeet.

Pelastakaa Lapset ry:n, useiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen sekä Vanhempainliiton käynnistämä kansalaisaloite, jossa vaaditaan eduskuntaa puuttumaan lukio- ja ammatillisten opintojen kustannuksiin, ylitti vastikään 50 000 allekirjoittajan rajan.

Nuorisobarometrin mukaan rahanpuutteella on ollut ikäviä seurauksia erityisesti ammatillisen linjan valinneiden opintoihin. Siihen vaikuttaa sekin, että ammatillisissa opinnoissa opiskelijan on usein muutettava pois lapsuudenkodistaan opintojen vuoksi jo nuorena, mikä lisää köyhyysriskiä ja huonontaa nuoren taloudellisesta tilannetta.

Rahanpuute heijastuu nuorten ihmissuhteisiin

Rahanpuute kaventaa myös nuorten mahdollisuuksia harrastaa ja viettää vapaa-aikaa. Nuorisobarometrin mukaan melkein puolet vastaajista on joutunut jättämään harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen takia. Noin neljäsosa kertoo joutuneensa keskeyttämään harrastuksen ja yhtä moni kokee tunteneensa ulkopuolisuutta ja vähentäneen ystävien tapaamista rahanpuutteen takia. Osa nuorista kertoo myös tuntevansa häpeää rahanpuutteen takia.

Kahden viime vuoden aikana taloudellisten tekijöiden merkitys on kasvanut huomattavasti.

Edellisen kerran Nuorisobarometrissa kysyttiin vuonna 2015 sitä, kuinka paljon rahanpuute rajoittaa toimintamahdollisuuksia vapaa-ajalla. Vain kahdessa vuodessa taloudellisten tekijöiden merkitys oli kasvanut huomattavasti.

Lapsuudenkodin toimeentulolla oli merkitystä myös muun muassa siihen, miten lapsi kokee peruskoulussa yhteenkuuluvuutta muiden kanssa. Tämä puolestaan selitti tyytyväisyyttä ihmissuhteisiin vielä lähes kolmikymmenvuotiailla vastaajilla. Barometrissa näkyi myös, että nuoret, jotka rahanpuutteen takia ovat joutuneet olemaan aloittamatta harrastuksia, ovat keskimääräistä tyytymättömämpiä ihmissuhteisiinsa.

Nuorisobarometri toteutettiin puhelinhaastatteluina vuoden 2017 aikana. Vastaajina oli 1 900 iältään15–29-vuotiasta.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)