Maria Veitola yrittää tehdä valintoja eläinten ja poikansa parhaaksi.

Kun lapsi meni viime syksynä päiväkotiin, piti päättää hänen ruokavaliostaan. Syön itse pääasiassa kasvisruokaa, lapsen isä taas syö kaikkea. Kotona teemme vain ruokaa, jota voimme yhdessä syödä.

Lapsen ensimmäinen hoitopaikka oli perhepäivähoitoryhmä, jossa lapsia hoidettiin vuorotellen kunkin kotona. Ruuan valmistimme lapsille itse vuoroviikoin. Sattumalta kaikki hoitoringissä laittoivat ruokaa samaan tyyliin kuin me. Se oli helpotus.

"Lihansyöntiä ei päätetä vaan siihen kasvetaan."

Lopetin itse lihansyönnin teini-ikäisenä, kun aloin tiedostaa valintojani ja osasin ottaa itse vastuuta ruokailustani. Äitini ymmärsi tuskani ja lupasi, että voisin lopettaa lihansyönnin, jos opettelisin laittamaan itselleni monipuolista kasvisruokaa. Se oli hyvä diili.

En syö lihaa, koska en halua olla tekemisissä lihan tehotuotannon kanssa. Kunnioitan elämää enkä kestä ajatusta, että eläimiä kasvatetaan ahtaissa oloissa vain siksi, että ne voidaan tappaa ja työstää sitten kyljykseksi, broilerisuikaleeksi tai nakiksi. Lihan syöminen ei ole ihmiselle välttämätöntä. Se on mielestäni vain laiskaa ajattelua.

En ole kova paasaamaan kasvissyönnistä tai muistakaan omista valinnoistani. Jokainen elää niin kuin parhaaksi näkee. Silti on omituista, että lihansyöntiä ei oikeastaan koskaan päätetä tai valita vaan siihen vain kasvetaan. Lihansyönti on kulttuurinen normi, josta poikkeaminen on erityinen valinta.

"Toivon, että lapsestani kasvaa vahva, viisas ja empaattinen ihminen."

Lapseni on ensimmäinen ihminen, jonka puolesta voin tehdä ja joudun tekemään päätöksiä. Se ei ole aina yksinkertaista. Yritän tietysti tehdä valinnat lapseni parhaaksi. Toivon, että hänestä kasvaa vahva, viisas ja empaattinen ihminen. Haluan, että hän kunnioittaa elämää. Siksi kerroimme päiväkotiin, ettei lapsi syö lihaa.

Lapseni on päiväkotiryhmän ainoa pieni ihminen, joka ei syö lihaa. Ensimmäiset viikot hän oli huolissaan ja kyseli joka päivä hoitajiltaan, miksei hän saanut samaa ruokaa kuin muut. Ehdin jo huolestua, että hän tuntisi itsensä ulkopuoliseksi ja jotenkin syrjityksi. Yritin selittää asiaa kolmevuotiaalle.

"Lapsi kertoi haluavansa paistaa koiran paistinpannulla illalliseksi."

Sanoin pojalleni, että me emme syö lihaa, koska eläimet ovat eläviä olentoja ja ystäviä, eikä ystävien syöminen ole reilua. Lapsi nyökytteli ja sanoi, ettei ystävien syöminen haittaisi häntä.

Seuraavana päivänä törmäsimme kadulla söpöön koiraan. Lapsi kertoi haluavansa paistaa koiran paistinpannulla illalliseksi.

Lapseni saa tietysti tehdä isompana omat valintansa syömisen suhteen. Siihen asti päätän minä.

En ole kuitenkaan ehdoton. Jos hän haluaa syödä jalkapallo-ottelussa isänsä kanssa hodarin tai mummolassa siivun joulukinkkua niin siitä vaan. En silti halua hänen kasvavan lapsuudenkodissaan siihen, että eläinten tappaminen ja lihan syöminen on ihan tavallinen, arkinen ja itsestään selvä asia.

Meidän Perhe 4/2016

Maria Veitola on 43-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat mies ja keväällä 2012 syntynyt poika Taisto. Jonakin päivänä he vielä menevät Ugandaan katsomaan sumuisten vuorten gorilloja.

ihana maria

Maria Veitola: "En halua lapseni kasvavan siihen, että eläinten tappaminen on arkinen asia"

Ihana kirjoitus. On niin harvinaista, että joku ajattelee muidenkin kuin oman lapsen etua. Omaa napaa. Jatkuavsti ohjeita, miten oman lapsen etua ja hyvinvointia pitää lisätä ja miten ei vain traumoja tule, mutta kukaan ei halua kasvattaa hyvää ihmistä muille.Yrittää kasvattaa parempaa sukupolvea. Eilen kirjoiteltiin miljoonalahjoituksesta juniorikielkolle.Toki omastaan vapaaehtoisesti toisille antava on aina hyveellinen ihminen, mutta me elämme maailmassa, missä toimittajatkin ja päättäjätkin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.