Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Koira tai kissa ottaa vauvan tavallisesti vastaan hyvin, mutta kohtaamiseen kannattaa valmistautua.

Ennen vauvan syntymää

Anna aikaa

Terve koira pärjää yleensä vauvaperheessä rodusta riippumatta. Kissan reagointi vauvaan riippuu kissan perimästä, luonteesta ja sen kokemuksista lasten kanssa. Valmista eläintä muutoksiin hyvissä ajoin. Koiran- tai kissanpentua ei tulisi ottaa perheeseen samaan aikaan vauvan syntymän kanssa.

Pois sängystä

Jos eläin nukkuu vieressäsi, vaihda sen nukkumapaikka ainakin muutama kuukausi ennen vauvan tuloa. Eläintä ei saa päästää pinnasänkyyn. Vauva ja eläin eivät sovi perhepetiin tukehtumisvaaran vuoksi. Hanki vaunuihin ja vauvansänkyyn kissasuoja.

Tutustuta lapsiin

Kyläile koiran kanssa lapsiperheessä, jotta koira saa positiivisia lapsikokemuksia. Koira oppii kulkemaan vaunujen vieressä, kun palkitset sitä oikeasta käytöksestä.

Totuta tuoksuihin

Koira haistaa vauvan äidin vatsan läpi. Ennen vauvan kotiutumista koiralle ja myös kissalle voi tuoda nuuhkittavaksi vaatteen, jossa on sekä vauvan että äidin tuoksua.

Kissa voi stressaantua uusista tuoksuista. Se voi merkitä vauvan tavaroita pissaamalla niiden päälle. Eläinlääkäriasemilta ja apteekeista voit hankkia pistorasiaan kiinnitettävän, kissaa rauhoittavan feromonihaihduttimen tai suihkutettavia feromonivalmisteita.

Kun vauva saapuu kotiin

Rauhoita tapaaminen

Anna vauvan ja eläimen kohdata toisensa rauhassa. Liian tohkeissaan olevan koiran voi siirtää rauhoittumaan toiseen huoneeseen. Jos eläin ei ole kiinnostunut vauvasta tai sitä hermostuttaa, anna sille rauha. Sähinä tai murina kertovat usein eläimen epävarmuudesta. Koira tottuu vauvaan omassa, yksilöllisessä ajassaan. Jos koiran käytös tuntuu kärsivällisistä totutusyrityksistä huolimatta hankalalta, kotiin voi myös kutsua ammattitaitoisen koirakouluttajan.

Valvo kohtaamisia

Älä jätä eläintä ja vauvaa keskenään samaan tilaan.

Takapuoli tarjolle

Koira voi varovasti alkaa nuuhkia vauvaa vaatetetusta takapuolesta. Koiran suun bakteerien vuoksi sen ei saa antaa nuolla vauvan kasvoja.

Yksi kerrallaan

Joskus koira tunkee syliin lepertelyäänen houkuttelemana tai äidin imettäessä. Opeta koiralle, että sen paikka on äidin vieressä tai lattialla.

Vauvavapaa-alue

Eläin voi pitää ryömivää vauvaa uhkana. Lemmikillä tuleekin olla kotona paikka, jonne vauva ei yletä. Kissakin tarvitsee mahdollisuuden piiloutua.

Tunteet pinnassa

Vastasyntyneen äidistä koira voi tuntua yhtäkkiä likaiselta ja ärsyttävältä, vaikka se olisi ennen ollut kuin lapsen korvike. Hormonaalinen tunnereaktio helpottaa muutamissa viikoissa.

Asiantuntijana eläinkouluttaja, tietokirjailija ja Suomen eläintenkouluttajat -yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuire Kaimio

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran helmikuun Vauvassa 2012

Vierailija

Lemmikki ja vauva

Itseä vähän huolettaa meidän kissa joka on luonteeltaan ikipentu (puolitoista vuotias), todella leikkisä tapaus siis. Noin vuosi sitten kynsäisi 5-vuotiasta serkkuani poskeen, tosin serkkuni oli kuulema ensin silittänyt tätä ja perään kiljaissut joten oletuksena että kissamme vain säikähti tai jotain, mutta serkkuni kyllä säikähti sitäkin enemmän. Kaksi kuukautta myöhemmin kynsäisi 11-vuotiasta siskoani huuleen, mutta siskoni oli sitä ennen riehunut ja jahdannut kissaa... Kissasta en haluaisi...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oman tai kummilapsen lahja vielä hankkimatta? Nappaa tästä parhaat ideat!

1. Klassikkosäästölipas. Norsulipas tuli markkinoille jo vuonna 1975 mutta sopii edelleen lastenhuoneen sisustukseen. Palaset-lipas, 5 e (pieni) ja 21 e (iso), MK-Tresmer.

2. Taaperokeinu. Sisäkäyttöön tarkoitetussa taaperokeinussa pääsee kiikkumaan, kun ikää on vähintään kolme kuukautta ja korkeintaan kolme vuotta, 269 e, Lillagunga.

3. Pussilakanasetti. Hyvät unenlahjat pakettiin? Pussilakanasetti 27,90 e (vauvan koko) ja 36,90 e (lasten koko), Familon.

4. Soiva kuvakirja. Papu ja ystävät tekevät matkaa kuka mönkien, kuka kipitellen tai sujuvasti soutaen. Ääninappeja painelemalla selviää, millaista ääntä kukin pitää. Minne matka, pikku Papu? 15 e, Tammi (2017).

5. Suloinen tyynyliina. Lasketaan lamp… ei kun pupuja! Tyynynpäällinen, 29 e, Mini Rodini Rabbit.

6. Sukat. Niitä ei ole koskaan liikaa! Klassikkoraitaa ja kolme väriä, koot 25–33, 5,50 e/pari, Marimekko Verna.

7. Reppu. Tyylikkäässä pikkurepussa ilakoivat Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen, 32,90 e, Ellos.

8. Pehmoista ylle. Suomalaismerkin collegehaalari on valmistettu luomupuuvillasta. Kuvan kuosi Smudge. Milan-jumpsuit, koot 50 –104 cm, 47 e, Blaa.

9. Luukkukirja. Hauska luukkukirja vastaa, kun kakka herättää kysymyksiä. Tutki! Kakkaa. Oppi & ilo, 10 e (2017)

10. Talviasuste. Merinovillapipon puuvillavuori ei kutita. Viisi väriä, kuvassa Burgundy. Koot 0–5-v., 36,90 e, Metsola.

11. Juomapullo. Korkki hohtaa pimeässä, joten aikuisen ei (ehkä) tarvitse herätä etsimään pulloa yöaikaan, 20 e Sigg Little Pirates. Kahva 8 e.

12. Tossut. Erittäin pehmeät tossut ovat konepestävät, ja niissä on pitävä ja ilmastoitu kumipohja. Koot 18–25, 27 e, Collegien.

13. Lorukirja. Lapsi pääsee leikittelemään sanoilla ja oivaltamaan uutta eläimistä. Jännät hännät, 16 e, Lasten Keskus (2017).

14. Kylpypyyhe. Luomupuuvillaisessa huppupyyhkeessä kelpaa kuivatella, 40 e, Augusta Towel Rabbit Dumbo Grey.

15. Klassikkoreppu. Miniversio on tilaihme, joka palvelee myös hoitolaukkuna. Kuvan uutuusväri on Royal Blue & Pinstripe Pattern, 79 e, Fjällräven Kånken Mini.

16. Kuvakirja. Opettavainen tarina kertoo yllätystä valmistelevasta Herra Pandasta ja hänen kärsivällisestä ystävästään pingviinistä. Kirjassa on hurmaavat, isot kuvat. Herra Panda leipoo, 15 e, Otava (2017)

Juttu on julkaistu Vauva-lehdessä 11/17.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen”, Essi Pöysti kertoo.

Missinä tutuksi tullut Essi Pöysti, 30, ja hänen miehensä, ex-koripalloillija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet kolmannen lapsen. Ville Mäkäläinen kertoi vauvan syntymästä Facebookissa lauantaina, jonka perään Essi Pöysti julkaisi tulokkaasta suloisen Instagram-kuvan.

”Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään”, postauksessa lukee.

Essillä ja Villellä on ennestään kaksi lasta, Armi, 2, ja kaksi vuotta vanhempi Aaro. Helmikuussa 2015 syntyneen Armin synnytys eteni niin vauhdilla, että tyttö syntyi yllättäen eteiseen.

Essi kertoi kotisynnytyksestään Meidän Perheen jutussa keväällä 2015.

Essi oli vanhempiensa luona, kun synnytys käynnistyi, ja joutui pyytämään isäänsä soittamaan hätäkeskukseen.

– Hätäkeskuksesta neuvottiin, ettei saa ponnistaa. Koeta nyt siinä olla ponnistamatta.

”Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin.”

Kun ambulanssi saapui kahdeksan minuuttia myöhemmin neljältä yöllä, vauvan pää näkyi jo. Syntyi terve tyttö – 3670 g ja 51 cm.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi kertoo.

Pariskunta ehti toivoa kolmatta lasta pitkään. Odotusta varjosti pelko keskenmenosta.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa, Essi kirjoitti Instagramissa aiemmin syksyllä. Asiasta kertoi Me Naiset.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.