Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Voimistelukisoista ei tule kotiin mitaleja, mutta tulee onnellinen tytär, tuottaja Ulla Ahvenniemi kirjoittaa.

Kun esikoiseni meni kouluun, hän aloitti kaksi liikuntaharrastusta. Toisessa hän oli oikein hyvä, toisessa ei yhtä taitava. Toisesta hän piti todella paljon, toisesta vähemmän.

Oli vain niin, että taitavuus ja tykkääminen menivät ristiin. Siitä, missä tytär oli erityisen hyvä, hän ei juurikaan innostunut. Lapsi pitää väärästä lajista, minä ajattelin.

 

Yleisurheilukoulussa lapsi juoksi ja hyppäsi ja heitti hienosti. Jos hän ei olisi kieltäytynyt menemästä koulujen välisiin kilpailuihin, hän olisi voinut päästä siellä mitaleille – tiedän, koska katsoin jälkeenpäin muiden tuloksia netistä.

Joukkuevoimistelussa kolmen kärki taas oli tyttären joukkueelta kaukana. Lapsi sai voimistelussakin kiitosta hypyistään (”Mieti nyt vielä sitä pituushyppyä!” sanoin silloin), mutta nilkat ja selkä olivat turhan jäykät. Kisakatsomossa istuessani katsoin joukkueita ja ymmärsin, että lapsestani ei ikinä tulisi niin notkeaa kuin parhaiden joukkueiden voimistelijat olivat.

"Ainoa, joka oli ollut väärässä, olin minä.  Lapsi oli valinnut täsmälleen oikean harrastuksen. Ei sitä, missä hän oli paras vaan sen, mikä oli hänestä paras."

Onneksi näin ja tajusin muutakin. Sen, miten valtavan paljon lapseni voimistelusta piti ja esiintymistä rakasti.

Ainoa, joka oli ollut väärässä, olin minä. Lapsi oli valinnut täsmälleen oikean harrastuksen. Ei sitä, missä hän oli paras vaan sen, mikä oli hänestä paras.

Nyt esikoinen on kasvanut teiniksi. Niinäkin päivinä, jolloin saan muuten vastaukseksi lähinnä ”kohta” tai ”hmmm”, teini on aina valmis puhumaan voimisteluohjelmien teemoista ja kisapukujen paljeteista. Niinäkin päivinä, jolloin tytär ei jaksa tiskikoneen tyhjentämistä, ruotsin sanoja eikä minua, hän jaksaa pyöräillä voimisteluvanne olkapäällä jumppaharkkoihin.

Kisoista ei tule kotiin mitaleja, mutta tulee onnellinen tytär.

Meidän Perhe 11/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.