Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Esikoisellani oli äiti, jolla oli periaatteita. Kuopuksella on äiti, jolla ei ole kiire mihinkään, tuottaja Ulla Ahvenniemi kirjoittaa.

Esikoisellani oli äiti, jolla oli periaatteita. Sellaisia kuin ”välkkytennarit ovat hömpötystä”, ”kyllä kunnon punainen on ajattomampi kuin pinkki” ja ”hiukset auki näyttää äkkiä peikkopennulta”.

Päiväkotikuvissa esikoisella on vuorovuosina raita- ja pallopaita ja joka vuosi siistit letit.

Mieleeni tuli hurja ajatus: Lapselle voisi antaa lahjaksi sellaista, mistä hän ilahtuu.

Joulu- ja syntymäpäivälahjoiksi ostin kotimaisia puuleluja sekä hyviä lastenkirjoja. Puulelut olivat kauniita taaperon hyllyn päällä, ja kirjat keräsimme iltaisin yhdessä hyllyyn.

Vähitellen mieleeni tuli hurja ajatus: Voisihan olla niinkin, että lapselle antaa lahjaksi sellaista, mistä hän ilahtuu.

Esikoinen kasvoi. Kohta hän ei tahtonut enää välkkylenkkareita vaan kiinnostui Converseista. Lapsi alkoi kutsua krääsäksi muovisia korujaan, jotka ovatkin krääsää, mutta jotka olivat olleet hänestä ihania.

Tuli pakahduttava haikeus.

Sitten syntyi kuopus.

Nyt kuopus kulkee päiväkodissa hiukset lettien jäljiltä kiharana ja pinkissä paidassa. Toisessa lahkeessa on Frozenin Anna ja toisessa Frozenin Elsa. Trikoot eivät taatusti kestä aikaa, mutta tuskin monia pesujakaan.

Kun viisivuotias kauppareissulla seisoo pinnihyllyllä ja vertailee kimaltavia pinnejä, minäkin seison.

Jouluna kuopus toivoi lahjaksi saksia ja teippiä. Ne hän sai. Askarteluille on periaatteessa oma kori, mutta paperi- ja kangassilppu päätyy olohuoneen lattialle, josta se leviää keittiöön, josta se leviää eteiseen. Siinä se on vielä aamullakin.

Kun viisivuotias kauppareissulla seisoo pinnihyllyllä ja vertailee kimaltavia pinnejä, minäkin seison. Ollaan tässä vielä hetki, ei ole kiire mihinkään.

Lapset kasvavat niin nopeasti, äidit välillä hitaasti.

Hyvää huhtikuuta,

Ulla

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.