Tuomas Enbuske pohtii tapoja, joilla lapset hamottavat maailmaa.

Yksivuotias poikani oppi viimein viime viikolla kävelemään. Nelivuotias isosisko kommentoi hieman haparoivaa tyyliä suorasanaisesti:

Uno kävelee kuin olisi juonut valkoviiniä.

Häh. Miten ihmeessä tyttäreni näki yhteyden viininjuonnin ja kaatuilun välillä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinhuoltajaisyyteni aikana en ole tainnut juoda edes lasillista viiniä silloin kun lapset ovat olleet luonani. Eivätkä skidit ole nähneet kumpaakaan vanhemmistaan koskaan humalassa – sen verran vähän käytämme alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta jostain kai tuo havainto on peräisin. Jos ­Elaisa kertoo sen päiväkodissa, tädit varmasti luulevat, että kotona juodaan. Ryyppään kyllä joskus, mutta vain silloin kun lapset eivät ole minulla.

Veikkaan, että Elaisan havainto johtuu hyvistä matemaattisista taidoista. Isäni on matemaattinen nero. Itsekin olen siinä hyvä, ja mistä muusta asioiden syy- ja seuraus­yhteyksien oivaltamisessa on kyse kuin pienistä matemaattisista havainnoista. Eli suomeksi sanottuna Elaisa on löytänyt syy- ja seuraussuhteen viinan ja kompuroivan kävelyn välille.

Enemmän järkytyin, kun tyttäreni puhui johtajuudesta. Tässä eräs päivä ajauduimme keskusteluun naisjohtajuudesta.

– Pomo on sellainen, joka ei tee mitään, vaan määrää muut tekemään. Pomo on mies.

Määritelmä oli osuva kuvaus keskivertojohtajasta, mutta kyllä naiset osaavat tuon siinä kuin miehetkin. Noinko tyttäreni suhtautuu tuleviin mahdollisuuksiinsa olla pomo? En ole ikinä edes vihjannut, että mies olisi parempi pomo kuin nainen.

Ensinnäkin siksi, että en ajattele niin. Pomon sukupuolella on suurin piirtein yhtä paljon väliä kuin kulmakarvojen värillä. Mutta mutta. Tyttärenihän ei ottanut naisjohtajuuteen moraalista kantaa. Hänen käsityksensä pomoista perustui siihen, minkälaisia pomoja hän on nähnyt.

Samalla tavalla kuin pelkästään jääkarhuja nähnyt luulee, ettei maailmassa ole ruskeita karhuja lainkaan.

Lapset luovat maailmaa kategorisoimalla sitä. Lapset haluavat luoda yläkäsitteitä ja niille alakäsitteitä. Täytyy muistaa, että ennen kuin uusi ihminen on koskaan nähnyt esimerkiksi autoa, hänelle ei ole olemassa koko auton käsitettä, eikä tytölläni ilmeisesti ole käsitystä naispomosta.

Lapset myös luovat puhuessaan totuutta.

Esimerkiksi Auer-oikeudenkäynnissä kiisteltiin lasten todistajalausuntojen oikeellisuudesta. Vaikka edes aikuiset eivät puhu oikeudessa todistaessaan absoluuttista totuutta.

Tämä huomattiin vasta yllättävän myöhään. Neurotietelijä Michael Gazzaniga kertoo Inhimillinen-kirjassaan, että vasta joskus 90-luvun hujakoilla alettiin kyseenalaistaa oikeuden todistajalausuntojen todistusvoima. Kyse ei ole siitä, että ihmiset valehtelisivat, vaan siitä, että ihmiset muistavat mitä haluavat.

80-luvun lopulla luultiin hetken, että insestitapaukset olivat kasvaneet rähähdysmäisesti. Oikeasti insesti oli kuitenkin hieman vähentynyt, koska kiinnijäämisen riski oli kasvanut.

Harha johtui insestihysteriasta, joka taas johtui siitä, että terapeutit alkoivat uskoa lasten puheita kritiikittä. Lapset taas puhuvat ihan niitä näitä, eivätkä välttämättä osaa tehdä eroa kokemuksensa ja mielikuvituksensa välille.

Siis kun seuraavan kerran kuulet kaverisi lapsen kertovan jotain noloa esimerkiksi kotioloistaan, se ei välttämättä pidä paikkaansa. Vaikka tietysti hauskaa olisi, jos ne pitäisivät paikkansa, sen verran nasevia kommentteja lapsilta kuulee.

Kuten tyttäreltäni, joka pari viikkoa sitten tuijotti pitkään hiuksiani ja kysyi: miksi isä keskellä tukkaasi on reikä? Vastasin sen johtuvan kaljuuntumisesta, joka puolestaan johtuu testosteronista. – Aha, sanoi tytär tyytyväisenä ja jatkoi leikkejään.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on "body".

Lue lisää kolumneja

Hei Tuomas!

 

Oletko todellakin yksinhuoltaja? Toivon, että toimittajana tarkistat termin, mikäli käytit sitä kirjoituksessasi väärin. Et ole yksinhuoltajaisä, mikäli jaat huoltajuuden lasten äitien kanssa. Yksinhuoltaja on henkilö, joka on pääasiassa vastuussa lapsen arjesta ja tekee lasta koskevat päätökset. Yksinhuoltaja on myös henkilö, johon viranomaiset voivat olla yhteydessä lapsen asioissa. Teillä on ilmeisesti yhteishuoltajuus? Yhteishuoltajuudessa olevalla lapsella ei ole virallisesti yh-isää tai -äitiä, vaikka vanhemmat olisivatkin erossa ja toinen osapuoli óttaisi lapsesta vähemmän vastuuta.

 

Terveisin: eräs yksinhuoltaja

 

Ps. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla