Tuomas Enbuske pohtii tapoja, joilla lapset hamottavat maailmaa.

Yksivuotias poikani oppi viimein viime viikolla kävelemään. Nelivuotias isosisko kommentoi hieman haparoivaa tyyliä suorasanaisesti:

Uno kävelee kuin olisi juonut valkoviiniä.

Häh. Miten ihmeessä tyttäreni näki yhteyden viininjuonnin ja kaatuilun välillä?

Yksinhuoltajaisyyteni aikana en ole tainnut juoda edes lasillista viiniä silloin kun lapset ovat olleet luonani. Eivätkä skidit ole nähneet kumpaakaan vanhemmistaan koskaan humalassa – sen verran vähän käytämme alkoholia.

Mutta jostain kai tuo havainto on peräisin. Jos ­Elaisa kertoo sen päiväkodissa, tädit varmasti luulevat, että kotona juodaan. Ryyppään kyllä joskus, mutta vain silloin kun lapset eivät ole minulla.

Veikkaan, että Elaisan havainto johtuu hyvistä matemaattisista taidoista. Isäni on matemaattinen nero. Itsekin olen siinä hyvä, ja mistä muusta asioiden syy- ja seuraus­yhteyksien oivaltamisessa on kyse kuin pienistä matemaattisista havainnoista. Eli suomeksi sanottuna Elaisa on löytänyt syy- ja seuraussuhteen viinan ja kompuroivan kävelyn välille.

Enemmän järkytyin, kun tyttäreni puhui johtajuudesta. Tässä eräs päivä ajauduimme keskusteluun naisjohtajuudesta.

– Pomo on sellainen, joka ei tee mitään, vaan määrää muut tekemään. Pomo on mies.

Määritelmä oli osuva kuvaus keskivertojohtajasta, mutta kyllä naiset osaavat tuon siinä kuin miehetkin. Noinko tyttäreni suhtautuu tuleviin mahdollisuuksiinsa olla pomo? En ole ikinä edes vihjannut, että mies olisi parempi pomo kuin nainen.

Ensinnäkin siksi, että en ajattele niin. Pomon sukupuolella on suurin piirtein yhtä paljon väliä kuin kulmakarvojen värillä. Mutta mutta. Tyttärenihän ei ottanut naisjohtajuuteen moraalista kantaa. Hänen käsityksensä pomoista perustui siihen, minkälaisia pomoja hän on nähnyt.

Samalla tavalla kuin pelkästään jääkarhuja nähnyt luulee, ettei maailmassa ole ruskeita karhuja lainkaan.

Lapset luovat maailmaa kategorisoimalla sitä. Lapset haluavat luoda yläkäsitteitä ja niille alakäsitteitä. Täytyy muistaa, että ennen kuin uusi ihminen on koskaan nähnyt esimerkiksi autoa, hänelle ei ole olemassa koko auton käsitettä, eikä tytölläni ilmeisesti ole käsitystä naispomosta.

Lapset myös luovat puhuessaan totuutta.

Esimerkiksi Auer-oikeudenkäynnissä kiisteltiin lasten todistajalausuntojen oikeellisuudesta. Vaikka edes aikuiset eivät puhu oikeudessa todistaessaan absoluuttista totuutta.

Tämä huomattiin vasta yllättävän myöhään. Neurotietelijä Michael Gazzaniga kertoo Inhimillinen-kirjassaan, että vasta joskus 90-luvun hujakoilla alettiin kyseenalaistaa oikeuden todistajalausuntojen todistusvoima. Kyse ei ole siitä, että ihmiset valehtelisivat, vaan siitä, että ihmiset muistavat mitä haluavat.

80-luvun lopulla luultiin hetken, että insestitapaukset olivat kasvaneet rähähdysmäisesti. Oikeasti insesti oli kuitenkin hieman vähentynyt, koska kiinnijäämisen riski oli kasvanut.

Harha johtui insestihysteriasta, joka taas johtui siitä, että terapeutit alkoivat uskoa lasten puheita kritiikittä. Lapset taas puhuvat ihan niitä näitä, eivätkä välttämättä osaa tehdä eroa kokemuksensa ja mielikuvituksensa välille.

Siis kun seuraavan kerran kuulet kaverisi lapsen kertovan jotain noloa esimerkiksi kotioloistaan, se ei välttämättä pidä paikkaansa. Vaikka tietysti hauskaa olisi, jos ne pitäisivät paikkansa, sen verran nasevia kommentteja lapsilta kuulee.

Kuten tyttäreltäni, joka pari viikkoa sitten tuijotti pitkään hiuksiani ja kysyi: miksi isä keskellä tukkaasi on reikä? Vastasin sen johtuvan kaljuuntumisesta, joka puolestaan johtuu testosteronista. – Aha, sanoi tytär tyytyväisenä ja jatkoi leikkejään.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on "body".

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Lapsen suusta

Hei Tuomas! Oletko todellakin yksinhuoltaja? Toivon, että toimittajana tarkistat termin, mikäli käytit sitä kirjoituksessasi väärin. Et ole yksinhuoltajaisä, mikäli jaat huoltajuuden lasten äitien kanssa. Yksinhuoltaja on henkilö, joka on pääasiassa vastuussa lapsen arjesta ja tekee lasta koskevat päätökset. Yksinhuoltaja on myös henkilö, johon viranomaiset voivat olla yhteydessä lapsen asioissa. Teillä on ilmeisesti yhteishuoltajuus? Yhteishuoltajuudessa olevalla lapsella ei ole virallisesti...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lastenlääkäri Jarmo Salo kertoo, mitkä kotikonstit auttavat kurkunpääntulehdukseen.

Mistä kurkunpääntulehduksen tunnistaa varmimmin? Lapsi toipui juuri kovasta yskäisestä flunssastaan, minkä jälkeen aloimme miettiä, olisiko kyse ollut sittenkin tästä sairaudesta.

Voisiko lapsi joutua hengenvaaraan, jos vanhempi ei tunnistaisi tautia? Mitkä kotikonstit kurkunpääntulehdukseen auttavat?

Kurkunpääntulehdus on viruksen aiheuttama sairaus, jonka oireita lapsilla ovat haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen käheä vinkuminen ja sisäänhengitysvaikeus. Yskä on varsinkin alkuvaiheessa niin tyypillisen kuuloinen, että kerran kuultuaan sen tunnistaa helposti.

Oireet johtuvat kurkunpään limakalvojen turvotuksesta ja kurkunpään spasmista eli supistustilasta. Tautiin voi kuulua myös muun muassa kuumetta.

Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat tyypillisesti äkillisesti yöllä. 

Kurkunpääntulehduksen aiheuttamaa hengitysvaikeutta ei kyllä voi olla tunnistamatta. Tällöin lapsen hengitys on tihentynyttä, ja hän ponnistaa sisäänhengitystä vatsallaan ja vetää kylkivälilihaksiaan kuopalle. Sieraimet voivat olla laajentuneet. Tyypillisesti oireet alkavat äkillisesti yöllä, koska makuulla limakalvoturvotus on suurimmillaan. Yleensä ensimmäinen vuorokausi on hankalin, ja sen jälkeen oireet alkavat helpottaa.

Kotikonsteista pystyasento, lapsen rauhoittelu ja kylmä ilma voivat helpottaa oireita. Lapsen voi viedä hengittämään hetkeksi pihalle tai parvekkeelle.

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet eivät auta kurkunpääntulehdukseen, mutta jos ei ole varma, onko lapsella kurkunpääntulehdus vai johtuvatko oireet kenties ahtauttavasta keuhkoputkentulehduksesta tai astmasta, kannattaa kokeilla kotona mahdollisesti olevia lääkkeitä. Viimeistään sen jälkeen lapsi on kuitenkin syytä viedä päivystykseen, jos hengitysvaikeus jatkuu. Siellä hänelle annetaan höyrystettyä adrenaliinia, joka vähentää kurkunpään turvotusta ja laukaisee mahdollista supistustilaa.

Lisäksi lapselle annetaan usein kerta-annos kortisonia, joka myös vähentää turvotusta ja estää oireiden pahenemista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Valmistaja
Kuva: Valmistaja

Erässä Britax Römerin Dualfix-istuimia on mahdollisesti virheellinen osa, joka saattaa aiheuttaa turvallisuusongelman.

Britax Römer vetää takaisin erän Dualfix-turvaistuimia. Istuimet vaihdetaan veloituksetta uuteen mahdollisen turvallisuusongelman takia.

Britaxin mukaan mahdollisesti virheellistä komponenttia käytettiin istuimen tuotantoerissä, jotka ovat olleet myynnissä 3.11.2017 ja 22.3.2018 välisenä aikana. Jos ostit tuona aikana Dualfix-turvaistuimen, ota istuin pois käytöstä ja tarkista valmistajan verkkosivuilta, kuuluuko hankkimasi istuin takaisinvedon piiriin.

Dualfix-istuin on tarkoitettu vauvoille ja pienille lapsille syntymästä noin neljän vuoden ikään asti.

Ongelma ei koske muiden tuotantoerien Dualfix-turvaistuimia. Kyseistä mahdollisen turvallisuusriskin aiheuttavaa komponenttia ei käytetä missään muissa Britax Römer -tuotteissa eikä muissa Dualfix-versioissa. Britax Römer huomasi mahdollisen ongelman omissa laatutesteissään, ja valmistajan tiedossa ei ole häiriöitä tai onnettomuuksia, jotka liittyisivät virheelliseen komponenttiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.