Tuomas Enbuske pohtii tapoja, joilla lapset hamottavat maailmaa.

Yksivuotias poikani oppi viimein viime viikolla kävelemään. Nelivuotias isosisko kommentoi hieman haparoivaa tyyliä suorasanaisesti:

Uno kävelee kuin olisi juonut valkoviiniä.

Häh. Miten ihmeessä tyttäreni näki yhteyden viininjuonnin ja kaatuilun välillä?

Yksinhuoltajaisyyteni aikana en ole tainnut juoda edes lasillista viiniä silloin kun lapset ovat olleet luonani. Eivätkä skidit ole nähneet kumpaakaan vanhemmistaan koskaan humalassa – sen verran vähän käytämme alkoholia.

Mutta jostain kai tuo havainto on peräisin. Jos ­Elaisa kertoo sen päiväkodissa, tädit varmasti luulevat, että kotona juodaan. Ryyppään kyllä joskus, mutta vain silloin kun lapset eivät ole minulla.

Veikkaan, että Elaisan havainto johtuu hyvistä matemaattisista taidoista. Isäni on matemaattinen nero. Itsekin olen siinä hyvä, ja mistä muusta asioiden syy- ja seuraus­yhteyksien oivaltamisessa on kyse kuin pienistä matemaattisista havainnoista. Eli suomeksi sanottuna Elaisa on löytänyt syy- ja seuraussuhteen viinan ja kompuroivan kävelyn välille.

Enemmän järkytyin, kun tyttäreni puhui johtajuudesta. Tässä eräs päivä ajauduimme keskusteluun naisjohtajuudesta.

– Pomo on sellainen, joka ei tee mitään, vaan määrää muut tekemään. Pomo on mies.

Määritelmä oli osuva kuvaus keskivertojohtajasta, mutta kyllä naiset osaavat tuon siinä kuin miehetkin. Noinko tyttäreni suhtautuu tuleviin mahdollisuuksiinsa olla pomo? En ole ikinä edes vihjannut, että mies olisi parempi pomo kuin nainen.

Ensinnäkin siksi, että en ajattele niin. Pomon sukupuolella on suurin piirtein yhtä paljon väliä kuin kulmakarvojen värillä. Mutta mutta. Tyttärenihän ei ottanut naisjohtajuuteen moraalista kantaa. Hänen käsityksensä pomoista perustui siihen, minkälaisia pomoja hän on nähnyt.

Samalla tavalla kuin pelkästään jääkarhuja nähnyt luulee, ettei maailmassa ole ruskeita karhuja lainkaan.

Lapset luovat maailmaa kategorisoimalla sitä. Lapset haluavat luoda yläkäsitteitä ja niille alakäsitteitä. Täytyy muistaa, että ennen kuin uusi ihminen on koskaan nähnyt esimerkiksi autoa, hänelle ei ole olemassa koko auton käsitettä, eikä tytölläni ilmeisesti ole käsitystä naispomosta.

Lapset myös luovat puhuessaan totuutta.

Esimerkiksi Auer-oikeudenkäynnissä kiisteltiin lasten todistajalausuntojen oikeellisuudesta. Vaikka edes aikuiset eivät puhu oikeudessa todistaessaan absoluuttista totuutta.

Tämä huomattiin vasta yllättävän myöhään. Neurotietelijä Michael Gazzaniga kertoo Inhimillinen-kirjassaan, että vasta joskus 90-luvun hujakoilla alettiin kyseenalaistaa oikeuden todistajalausuntojen todistusvoima. Kyse ei ole siitä, että ihmiset valehtelisivat, vaan siitä, että ihmiset muistavat mitä haluavat.

80-luvun lopulla luultiin hetken, että insestitapaukset olivat kasvaneet rähähdysmäisesti. Oikeasti insesti oli kuitenkin hieman vähentynyt, koska kiinnijäämisen riski oli kasvanut.

Harha johtui insestihysteriasta, joka taas johtui siitä, että terapeutit alkoivat uskoa lasten puheita kritiikittä. Lapset taas puhuvat ihan niitä näitä, eivätkä välttämättä osaa tehdä eroa kokemuksensa ja mielikuvituksensa välille.

Siis kun seuraavan kerran kuulet kaverisi lapsen kertovan jotain noloa esimerkiksi kotioloistaan, se ei välttämättä pidä paikkaansa. Vaikka tietysti hauskaa olisi, jos ne pitäisivät paikkansa, sen verran nasevia kommentteja lapsilta kuulee.

Kuten tyttäreltäni, joka pari viikkoa sitten tuijotti pitkään hiuksiani ja kysyi: miksi isä keskellä tukkaasi on reikä? Vastasin sen johtuvan kaljuuntumisesta, joka puolestaan johtuu testosteronista. – Aha, sanoi tytär tyytyväisenä ja jatkoi leikkejään.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on "body".

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Lapsen suusta

Hei Tuomas! Oletko todellakin yksinhuoltaja? Toivon, että toimittajana tarkistat termin, mikäli käytit sitä kirjoituksessasi väärin. Et ole yksinhuoltajaisä, mikäli jaat huoltajuuden lasten äitien kanssa. Yksinhuoltaja on henkilö, joka on pääasiassa vastuussa lapsen arjesta ja tekee lasta koskevat päätökset. Yksinhuoltaja on myös henkilö, johon viranomaiset voivat olla yhteydessä lapsen asioissa. Teillä on ilmeisesti yhteishuoltajuus? Yhteishuoltajuudessa olevalla lapsella ei ole virallisesti...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.