Kolme vanhempaa neuvoo, miten kymmenkuisen vauvan isän saa irti digipeleistä.

"Kymmenkuisen vauvamme isä haluaa pelata jatkuvasti digipelejä. Hän tulee töistä kotiin, viettää hetken kanssamme, syö ja katoaa sitten työhuoneeseen pelaamaan. Hän auttaa vauvan hoidossa ja kotitöissä jos pyydän, mutta harvoin vapaaehtoisesti.

Mies saattaa illalla pelata tunnin tai kaksi, mutta pelaisi joskus puoleenkin yöhön. Kun hän ei pelaa, hän hoitaa vauvaamme ja kotiamme erittäin hyvin. Pelit tuntuvat kuitenkin menevän kaiken muun edelle. Olen yrittänyt puhua asiasta, mutta mies itse ei pidä pelaamisesta ongelmana.

Mitä voin tehdä?"

1. Laittakaa asiat tärkeysjärjestykseen

"Pelaajan täytyy itse tajuta, että hän vahingoittaa parisuhdettaan pelaamisellaan. Muuten hän hakee aina tilaisuuksia päästä koneen ääreen. Hän saattaa syyllistää kumppaniaan, mikäli kokee tulevansa tuomituksi.

Jos miehesi ei ole valmis lopettamaan pelaamista, sopikaa tarkat ajat, jotka hän voi käyttää pelaamiseen. Muuna aikana hän viettää aikaa perheensä kanssa ja tekee arkipäiväisiä asioita. Pelaaminen ei saa olla jokapäiväistä.

Miehellesi haluaisin sanoa: pelaaminen on kivaa, mutta kaiken muun pitää tulla ensin. Jos rakastat puolisoasi ja perhettäsi, teet heidän kanssaan enemmän asioita yhdessä."

2. Tehkää selvät pelisäännöt

"Jos miehesi pelaaminen vie kohtuuttomasti aikaa perheeltä, tehkää selvät pelisäännöt. Jakakaa kotityöt ja määritelkää, mikä on riittävän hyvää jälkeä. Pitääkö imuroida ja mopata kerran viikossa vai kerran kuukaudessa? Pitääkö tiskata heti vai vasta sitten, kun puhtaat lautaset loppuvat?

Sopikaa, että sinulla on ainakin yksi vapaailta viikossa. Silloin isä hoitaa lasta ja sinä saat tuijottaa tallenteita tai lähteä kaverin kanssa kahville. Kirjaa ylös viikon ajan tunnit, jotka mies pelaa.

Pyydä miestä arvioimaan, kuinka paljon hän pelaa ja mikä olisi sopivasti. Mies ei välttämättä itse hahmota harrastukseen kuluvaa aikaa."

3. Kummallekin omat harrastukset

"Pelaaminen lievittää parhaiten stressiä, ja se on varteenotettava harrastus. Kummallakin vanhemmalla on oltava omat harrastuksensa ja vauvaton aikansa. Isän kuuluu kuitenkin osallistua kotitöihin.

Pelaan itse päivittäin noin kaksi tuntia, eikä meillä ole sen kanssa ongelmia. Keskustelkaa siis asiasta yhteisymmärryksessä. Se on aina paras ratkaisu."

Vanhempien kesken -palstalla vanhemmat antavat toisilleen hyviä neuvoja lempeydellä. Kysy muilta tai osallistu keskusteluun kommenteissa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.