Miten lapsen huoneen saa pidettyä siistinä? Martat neuvovat.

Miten lapsen huoneen saa puidettyä siistinä? Martat neuvovat.

  1. Tehkää yhdessä. Lapsi oppii esimerkin avulla ja innostuu siivouksesta, kun vanhempi puuhailee mukana. Varo kuitenkin, ettei tilanne lipsahda siihen, että lapsi lukee sohvalla Aku Ankkaa ja äiti tai isä huhkii.
  2. Huolehdi, että lapsen huoneessa on kylliksi säilytystilaa kaapeista lokerikkoihin. Tavaroita ei voi vaatia pistämään omille paikoilleen, jos omia paikkoja ei ole. Ajoittainen inventaario sekä lelujen että vaatteiden suhteen on paikallaan. Antakaa tarpeettomat pois tai myykää kirpparilla.
  3. Löytyyhän lapsen huoneesta roskis? Tietäähän lapsi, että sinne ei saa sulloa ihan kaikkea? Banaaninkuoret alkavat nopeasti haista, joten biojäte, kartonki, metalli ja lasi kuuluvat kierrätykseen.
  4. Vaatteita on kolmenlaisia: puhtaita, puolipitoisia ja likaisia. Opeta lapselle, mihin mikäkin kuuluu: puhtaat kaappiin, likaiset lajiteltuna pyykkikoriin ja puolipitoiset oman huoneen pystynaulakkoon, tuolin selkänojalle tai muuhun yhdessä päätettyyn paikkaan.
  5. Kehu, kiitä ja kannusta. Kun  lapsi tahtoo opetella imurointia, anna hänelle siihen mahdollisuus. Koskematta jääneet nurkat voi hurauttaa myöhemmin itse vaivihkaa.
  6. Ajoita "nyt siivoat heti huoneesi" -komennot hetkeen, jolloin sekä aikuinen että lapsi ovat virkeitä. Mieluummin ensin huone kuntoon ja sitten jotakin kivaa kuin kova riita juuri ennen nukkumaan menoa.
  7. Ole joustava. Lapsen huoneen ei tarvitse näyttää sisustuslehdestä reväistyltä. Kirjapinot yöpöydällä ja keskeneräiset legorakennelmat ovat osa elämää. Siivoaminenkin on luonnekysymys: joku tuntee olonsa kaikkein kodikkaimmaksi pienen sotkun keskellä. Se on ihan ok.

Asiantuntijana kotitalousneuvoja Johanna Sademaa, Uudenmaan Martat

Meidän Perhe 8/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla